Mislukte uitvinding: virtual reality-bril

De virtual reality- bril is een grote mislukking uit begin jaren 90. Met de bril op kon je je voortbewegen in een digitale wereld. Er zijn bijna geen software-programma’s voor ontwikkeld. Hoe dat komt? Een VR-bril is slecht voor de ogen. Mensen die het slechts korte tijd gebruiken hebben een grote kans om scheel te gaan kijken plus dat je er misselijk van wordt.

Inhoud:


Het korte leven van de VR-bril

De ontwikkelingen gaan snel tegenwoordig. Op de foto zie je een demonstratie uit 1997 van een virtual reality suit. Drie jaar later zie je ze nergens meer. Ze waren niet zo cool als iedereen dacht. Maar in de angst om niet met de tijd mee te gaan hebben vele journalisten er toch over geschreven als ware het dé nieuwe trend die de hele wereld zou veranderen. Helaas word je kotsmisselijk van een virtual reality-bril. Dat was men even vergeten op te schrijven. Ook ga je er scheel van kijken.

Virtuele realiteit

De wereld zou aangevuld worden met een virtuele realiteit. We zouden boodschappen doen via de VR-bril. Games zouden we in een moeilijk VR-pak moeten doen, maar dan zou het veel leuker zijn De virtuele realiteit heeft maar kort bestaan. Nadat iedereen die het vaker gebruikte scheel ging kijken is de stekker uit de virtuele realiteit getrokken.

Claims

De VR-bril heeft niet eens de millenniumwisseling gehaald. Dat komt omdat de fabrikanten geen zin hadden om er geld in te investeren. Mensen die deze bril gebruikten, gingen scheel kijken. De spieren in het oog werden te ver opgerekt. Bang voor de vele juridische claims die de fabrikant zou krijgen, is hij gestopt met dit project.

LCD-bril

De fabrikanten hebben inmiddels wel een virtuele handschoen en virtuele wapens op de markt gebracht. Ook is er een hoofdband waarmee je je op het computerscherm kunt voortbewegen. Er is inmiddels een LCD-bril waarmee je tv kunt kijken of computeren. Die is waarschijnlijk iets minder gevaarlijk want het beeld verschuift niet mee als je beweegt zoals bij het Virtual Reality systeem.

Experiment

Het kijken via en LCD-bril is een experiment. Niemand heeft kunnen testen wat de lange termijn effecten op je ogen zijn. Dat kan niet onderzocht zijn want de bril bestaat maar net. Dat is een risico. Bovendien heb je net als met de VR-bril plezier in je eentje. Het leven wordt steeds individualistischer met een LCD-bril. Het ziet er onnatuurlijk uit als iemand zo’n bril op heeft. Hopelijk stoot je niets om met de LCD-Bril op.

Update 2012

Anno 2012 bestaat er nog steeds geen goede VR-bril. Zelfs Google lukt het maar niet om een bril te maken die aan alle wensen van de consument voldoet. De VR-bril wordt gebruikt als wortel voor de neus. Google zegt op een groot mediacongres in Amsterdam in mei 2012 dat men eraan werkt maar men brengt het nog niet op de markt. De VR-bril wordt zo een toekomstig technisch snufje waarmee bedrijven de indruk kunnen wekken een toekomstvisie te hebben. De VR-bril is een effectief marketinginstrument dat velen tot de verbeelding spreekt. Helaas blijft het voorlopig nog even bij verbeelding omdat mensen die ziek worden worden van een apparaat een grote schadeclaim kunnen leggen op het bedrijf, nog afgezien van de negatieve publiciteit en imagoverlies als daadwerkelijk rechtszaken worden aangespannen tegen VR-brilontwikkelaars.

Update 2015

De VR-bril is nog steeds te koop maar de verkoopcijfers nemen geen hoge vluchten. Je kunt hem aansluiten op de smartphone hoewel verkopers moeten toegeven dat je smartphone te licht is om grote games mee te spelen, waardoor het in feite vrij zinloos is een VR-bril op je smartphone aan te sluiten. Je kunt hem voorlopig alleen nog in combinatie met de PC gebruiken. Overigens zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar het gebruik van de VR-bril bij pijnbestrijding. Wanneer een kind dat bang is voor de tandarts een VR-bril opzet, dan verdwijnt een groot deel zijn angst en ervaart het kind minder pijn. Wie had in 2002 kunnen dromen over de geneeskrachtige eigenschappen van de VR-bril?

Lees verder

© 2007 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Augmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality is bij de meeste consumenten bekend geworden door het spelletje Pokémon Go, waarbij animaties geprojec…
Augmented Reality: Wat is het en wat kun je er mee?Augmented Reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecomb…
Uitvindingen en Star TrekUitvindingen en Star TrekVeel van de dingen die nu normaal zijn werden al voorspeld in de Science Fiction series van de jaren tachtig. Helaas is…
Schrödinger's katWat is realiteit en hoe beïnvloedt het ons? Erwin Schrödinger heeft hier een gedachten experiment op gebaseerd en hierui…

De Pacifische Ring van VuurDe vulkanen en aardbevingen die op aarde voorkomen zijn niet steeds op een willekeurige plek aanwezig. In de ring van vu…
Overbodige uitvinding: de FietsparapluHet lijkt zo mooi, fietsen in de regen met twee handen aan het stuur en toch droog blijven onder de paraplu. Of deze dro…
Bronnen en referenties
  • http://www.forbes.com/1997/07/14/eye.html
  • http://www.businessweek.com/archives/1995/b343290.arc.htm
  • http://www.resonant.org/text/simulator_sickness_report.html
  • Pijnbestrijding tandarts: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529924/

Reageer op het artikel "Mislukte uitvinding: virtual reality-bril"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: Juni 2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Mislukte uitvindingen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!