Alchemie: de steen der wijzen

Alchemie: de steen der wijzen Alchemie word hedendaags niet meer gebruikt in de vorm die we kennen van het oorspronkelijke gebruik. De alcehmist was voornamelijk op zoek naar onsterfelijkheid en naar een innerlijke verandering. Goud speelde hierbij een grote rol. Wie de steen der wijzen bezat, was dan ook onsterfelijk. Maar waar was die steen der wijzen en wie kon hem maken? De alchemie beschrijft een oud gebruik, waarin verschillende wetenschappen voorkwamen. De zoektocht van een alchemist omvatte voornamelijk naar de steen der wijzen.

Alchemie uitgelegd

Alchemie houdt de natuurfilosofie in, en is een oud gebruik. Het omvat de zoektocht naar onsterfelijkheid en lood en andere onedele metalen willen veranderen in goud. Het was een mengeling van geneeskunde, scheikunde, natuurkunde, religie en astrologie samen. In Europa ontwikkelde de alchemie zich meer dan de spirituele kant en de filosofie, later werd dit vervangen door de scheikunde en de medische wereld. Een alchemist was op zoek naar onsterfelijkheid, die hij kon verkrijgen als en de steen der wijzen kon vinden. Ook was de alchemist op zoek naar het grote werk: het beïnvloeden van de schepping.

Alles is goud dat blinkt

De alchemisten gingen uit van het principe dat alles is opgebouwd uit vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Men dacht dat als die elementen in lood aan te passen waren, er goud zou ontstaan. Ze waren vooral op zoek naar de "steen der wijzen", een geheimzinnige substanties die het lood zou doen veranderen in goud.

Onsterfelijkheid

Ze geloofden erin dat ze iedere onedele stof terug konden brengen tot zijn pure essentie, dit zou dan de steen der wijzen moeten zijn. Hiermee zou de ziel zich dan uit het onedele lichaam bevrijden. De substantie die dus lood zou kunnen veranderen in goud, zou daardoor ook onsterfelijkheid brengen. De alchemist zou hierbij dan een hermafrodiet worden. Men ging er dus vanuit dat brons kwetsbaar en sterfelijk is: brons word dof. Wanneer men brons in goud veranderd, dan is het onsterfelijk: goud blinkt en verliest nooit zijn glans. Goud reageert ook niet op andere metalen of op zuurstof, en roest daarom nooit. Wie metalen in goud kon veranderen, had dus de onsterfelijkheid te pakken.

Steen der wijzen

Vele alchemisten zochten naar een manier om de steen der wijzen te maken. Echter, niemand is het ook daadwerkelijk gelukt. De Franse alchemist Nicolas Flamel, die in de 14e en 15e eeuw leefde, maakte een recept waaruit de steen der wijzen gemaakt kon worden. Nicolas kocht een boek over de alchemie van Abraham de jood. In dit boek zou het recept staan voor het maken van de steen der wijzen. Echter begreep Nicholas het niet helemaal. Na twintig jaar kreeg hij uitleg van een Jood. Volgens Nicholas lukte het hem om in 1382 kwik om te zetten naar goud. In 1418 stierf Nicholas. Alchemisten dachten dat hij de steen der wijzen mee zijn graf in had genomen. Ze legden het graf open, maar het lichaam van Nicholas was verdwenen. Men denkt dat hij door de steen der wijzen onsterfelijk is geworden en nu nog steeds rondzwerft. In de film "Harry Potter en de steen der wijzen" komt Nicholas voor als Nicolaas Flamel.

Laatste alchemist

James Pric, een chemist en alchemist, beweerde dat hij lood in zilver of goud kon veranderen. Hij werd in 1783 uitgenodigd door de Royal Society Londen, om in het openbaar te demonstreren hoe hij lood in goud kon veranderen. Het lukte James niet, waarna hij voor de ogen van drie collega's zelfmoord pleegde door het drinken van een fles blauwzuur.

Goud maken

Hedendaags is men van mening dat men geen metalen in goud kan veranderen. Niet omdat men er niet in gelooft, maar meer omdat het niet mogelijk is om zoveel energie op te wekken. Glen Seaborg slaagde er in 1980 wel in. Hij zette Bismut, een scheikundig element en een breekbaar zwaar metaal, om in goud. Dit deed hij met behulp van nucleaire fysica. Dit was echter zo een kostbare proef, dat deze daarna nooit meer is gebruikt. Waarom men niet zo makkelijk goud kan maken, heeft ermee te maken dat goud uit maar een atoom bestaat. Goud kan dus alleen gemaakt worden door kernsplitsing of kernreacties. En deze kernreacties zijn vaak gevaarlijk. Goud zat al in onze planeet tijdens het ontstaan ervan, door een kernreactie dit plaatsvond. Via vulkanen word het goud naar boven gewerkt en komt soms via riviertjes aan het aardoppervlak terecht.
© 2010 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De sims 3 - bovennatuurlijke alchemistDe sims 3 - bovennatuurlijke alchemistIn de expansie “Bovennatuurlijk” krijg je te maken met bovennatuurlijke wezens met hun eigen kunnen en kennen. Bij deze…
De steen der wijzenDe steen der wijzen is niet slechts een verzinsel van J.K. Rowling om de Harry Potter boeken een onderwerp te geven. Nee…
Alchemisten, chemie en filosofieAlchemisten kennen de meeste mensen misschien alleen als dubieuze figuren uit de Middeleeuwen, die probeerden van goedko…

De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
Het tijdperk van de klok's Ochtends gaat stipt om 7 uur de wekker, je zorgt ervoor dat je netjes op tijd op het werk bent, wacht tot het lunchuu…
Bronnen en referenties
  • http://www.wetenschapsforum.nl/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/James_Price

Reageer op het artikel "Alchemie: de steen der wijzen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!