Alles is illusie

Alles is illusie Onze samenlevingen zit vol overtuigingen die eigenlijk illusies zijn. De meeste mensen werken er hard aan om de illusie in stand te houden. We weten inmiddels hopelijk allemaal dat de filmsterren, tv-presentators en fotomodellen allemaal dikke lagen make-up op hebben. Beroemdheden worden veranderd van uiterlijk; we zien niet hun echt gewone-mensen-gezicht.

Inhoud


Beroemdheden mooier maken

Beroemdheden zien er via de media veel mooier uit dan ze zijn. Kunstlicht kan mensen mooier maken doordat lampen precies in de juiste hoek hangen om schaduwen van rimpels weg te werken. Door contour en contrast bij te draaien op de camera´s kun je mensen jonger laten lijken. Foto's van mensen, steden of landschappen zijn vaak bewerkt. Een recent nieuw woord is photoshoppen, genoemd naar de computersoftware waarmee onderwerpen op foto's mooier worden gemaakt. Deze illusies nemen de meeste mensen voor lief; we prikken er relatief gemakkelijk doorheen. Maar er zijn nog veel meer illusies. Op de foto zie je een stilstaand beeld, alhoewel sommige ogen dingen zien draaien in de foto. Dat is een optische illusie. Mensen kunnen dus niet altijd vertrouwen op hun zintuiglijke waarneming.

Geld is geen noodzaak

Dat hard werken en geld verdienen noodzakelijkheden zijn is een illusie. Als de maatschappij niet op geld was gebaseerd dan zou hard werken overbodig zijn. De techniek is inmiddels zo ver dat alle producten zonder veel menselijke inspanning van een lopende band kunnen komen afrollen. We hoeven ze alleen maar aan elkaar te geven. Maar dat gebeurt vooralsnog niet. We houden met elkaar de illusie van geld in stand. Maar dat kan zomaar veranderen want alles is altijd aan het veranderen. De menselijke samenleving is niet statisch en het hoeft niet zo te zijn dat het kapitalistisch systeem van vandaag het eindstadium is van de ontwikkeling van de mens, alhoewel veel bedrijven je in die illusie willen laten. Het kapitalisme is een systeem wat uiteindelijk zichzelf ten gronde zal richten net zoals alle dingen op aarde opstaan, bloeien en vergaan.

Alles is energie

Dingen die bestaan, bestaan slechts tijdelijk. Het lijkt alsof ze bestaan maar in feite is het een veranderende energievorm. Op aarde willen we graag geloven dat er vaste voorwerpen zijn maar die zijn er niet; het is onze verbeelding. De meeste mensen kunnen de dingen niet zien zoals ze zijn; energiepatronen. Deze energie verandert voortdurend Neem als voorbeeld een stoel. De moleculen waar deze stoel uit is opgebouwd bestaan uit atomen voor elektronen en neutronen omheen draaien, net zoals de planeten hun baan om de zon beschrijven. De planeten, en ook de deeltjes in de stoel, draaien niet in het luchtledige maar draaien door andere, nog fijnere energievormen. Er zijn nog kleinere deeltjes die de wetenschappers in kwantumfysica kwantumdeeltjes noemen. Vroeger noemden wetenschappers dat ether.

De geest vult de werkelijkheid in

Dit artikel verschijnt slechts tijdelijk op je monitor in de vorm van vele donkere en lichte puntjes die je door je ervaring kunt onderscheiden als letters. Je eigen geest verbindt de betekenis van de op volgorde geplaatste letters. Het enige wat werkelijk een kans heeft te blijven bestaan is de betekenis van de zinnen in jouw hoofd of op welke plaats je dan ook de betekenis opslaat. Als de stroom uitvalt of elektriciteit wereldwijd nooit meer werkt dan houdt dit artikel op te verschijnen. Dat is één van de redenen dat dit artikel een tijdelijke illusie is en niet bestaat, net zoals alle andere dingen. Het enige wat blijft bestaan is veranderende energie in een dynamische omgeving.

Leven als de ziel verhuist

Het leven en de dood zijn illusies; het is alleen verandering van bewustzijn naar een ander lichaam. Het enige wat geen illusie is, is datgene wat je denkt, dat blijft. De ziel waar het denken is gehuisvest verlaat het lichaam na de dood. Hoe het verder gaat hangt ervan af wat je op aarde hebt geleerd.
© 2010 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Troxler-illusie: optische illusie doet kleuren vervagenTroxler-illusie: optische illusie doet kleuren vervagenDe Troxler-illusie of Troxler-vervaging is een optische perceptuele illusie waarbij gekleurde vlakken rondom een focuspu…
Over illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdOver illusies, hallucinaties en de monsters in je hoofdDe termen hallucinatie en illusie worden vaak door elkaar gebruikt terwijl het twee verschillende fenomenen zijn. Bij ee…
Bekende optische illusiesBekende optische illusiesOptische illusies, ook wel visuele illusies of gezichtsbedrog genoemd, zorgen al eeuwen lang voor vermaak en verbazing.…
De kwantummechanica en esoterieDe kwantummechanica bestudeert de wijze waarop atomen zijn opgebouwd. Een atoom is geen vast deeltje, geen bolletje of p…

Geloven in de wetenschapVrijwel iedereen op aarde heeft een levensvisie. Op school leren we dat de kennis van de mens steeds meer vooruit gaat.…
Wat is radioactieve straling?Wat is radioactieve straling?Elke dag weer staan we bloot aan straling, is het niet in het ziekenhuis, dan komt het wel vanuit het heelal of uit onze…
Bronnen en referenties
  • Boeken van boeddhisten over maya, of de illusiewereld,
  • Boeken van carlos casteneda over de illusie der dingen,
  • Boeken van Fritjof Capra,
  • Lezingen van diverse kwantumwetenschappers.

Reageer op het artikel "Alles is illusie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Evert Scheening, 17-08-2015 14:38 #6
Beste Thomas,

De ziel bevat kennis, en deze kennis is niet van deze wereld. Deze kennis is ook onveranderlijk en laat zich niet bepalen door de wetmatigheid van deze wereld. Denken leidt alleen maar af. Denken leidt tot steeds weer gewijzigde inzichten, maar… als de Waarheid onveranderlijk is dan komt voortschrijdend inzicht ( meestal door denken ) voort uit onwetendheid.

Groet,
Evert Reactie infoteur, 17-08-2015
Beste Evert,

Ik kan er even met mijn pet niet bij maar volgens mij is het helemaal Waar wat je zegt.

Groet Thomas

Evert Scheening, 16-08-2015 20:06 #5
Het enige wat geen illusie is, is datgene wat je denkt, dat blijft. De ziel waar het denken is gehuisvest verlaat het lichaam na de dood. Hoe het verder gaat hangt ervan af wat je op aarde hebt geleerd.

Beste Tomas, Deze laatste zin van je artikel klopt echt niet. Het denken van de mens en de ziel zijn twee zeer afzonderlijk werkende mechanismen. En na de dood vergaat het lichaam en stopt het denken, gelukkig maar. Het denken is zelfs de meest grote vorm van illusie. Reactie infoteur, 16-08-2015
Beste Evert,

Je gaat uit van het bestaan van de ziel (net als ik). Waarom zou de ziel niet kunnen denken? De ziel kan toch net zo goed een denkinstrument bezitten? Of is het denken -volgens jou- uitsluitend voorbestemd aan een materieel orgaan als de hersenen?

Met denken, wordt in dit geval bedoeld: bewustzijn of: het kunnen over-denken van zaken. Er zijn volgens Ouspensky (in zijn boek: http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/35184-de-mens-en-zijn-mogelijke-evolutie-boek-van-pd-ouspensky.html ) vier vormen van denken: instinctief denken, emotie-denken, het bewegingsdenken en met het hoofd denken. Denken gaat vooraf aan handelen (zelfs als je instinctief handelt; instinctief denken gaat veel sneller dan met het hoofd denken)

Groet Thomas

Lara, 04-08-2015 17:00 #4
Interessant om te lezen. Ik heb hier zelf ook nog overna gedacht.
Mensen denken om te weten wat belangrijk is en wat nodig is en wat niet, maar dat is eigenlijk alleen hoe de meerderheid leeft. We hoeven niet vanuit geld te leven, dat kies je uiteindelijk zelf. Alles kies je zelf. En inderdaad het enigste wat geen illusie is dat is je ziel, dus eigenlijk zouden mensen vanuit hun ziel moeten leven.
Heel interessant! Reactie infoteur, 07-08-2015
Geld is ook een illusie inderdaad, die we met elkaar in stand houden.

Darick, 20-02-2014 08:59 #3
Dat dingen en levende wezens veranderen en vergaan betekent niet dat ze niet bestaan. Dat er zoiets bestaat als een ziel is daarentegen mogelijk een illusie. Reactie infoteur, 18-03-2014
Bestaan is tijdelijk, het materiéle zijn verandert altijd. we leven in de illusie dat het materiéle een vaste, onvergankelijke waarde heeft.

Marinke, 15-05-2013 16:02 #2
Maar ben ik dan ook een illusie? Ben ik niet echt? Is mijn familie niet echt? Is alles een droom wereld, ik snap er niks van… Reactie infoteur, 15-05-2013
Goeie vraag! Je bent in ieder geval niet alleen wat je ziet. Mensen vereenzelvigen zich met hun lichaam maar het lichaam is niet de mens. Het lichaam is slechts een klont atomen en deze atomen zijn na 7 jaar allemaal vervangen. Je bent geen klont atomen, maar je zou wel kunnen zeggen dat de klont atomen alias het lichaam voertuig is van iets anders wat we als bewuste geest of geestziel zouden kunnen aanduiden, iets waar in feite de woorden tekort voor schieten. Er zijn nog andere lichamen die bij onze existentie horen, in een andere wereld; de astrale wereld, de etherische wereld en misschien nog wel meer werelden. Ons lichaam is slechts een manifestatie in materiele vorm. De vormen die we niet zien zijn we ook niet maar alles is slechts als een stromende rivier; het wordt telkens anders. Wie de vraag: wie ben ik? heeft opgelost heeft de moeilijkste vraag ter wereld opgelost. En wat dromen betreft: die zouden -in potentie- meer werkelijk kunnen zijn dan de alledaagse gang van zaken die we waarnemen als we wakker zijn.

Alfons, 08-04-2013 15:32 #1
Als alles een illusie is, is dan ook de illusie er een? Reactie infoteur, 08-04-2013
Beste Alfons,
Nee, de illusie is de werkelijkheid, wat uiteraard een illusie is.

Infoteur: Tom008
Laatste update: Juni 2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 6
Schrijf mee!