InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Telepresentie: Robots brengen menselijke gevoelens over

Telepresentie: Robots brengen menselijke gevoelens over

Telepresentie: Robots brengen menselijke gevoelens over In Japan wordt gewerkt aan een nieuwe generatie robots, die kunnen worden ingezet in zorg en onderwijs. Het zijn Androïden, machines met het uiterlijk van een mens. Ze worden niet ingezet om te stofzuigen of bedden te verschonen, maar om contact te maken met de mensen in hun omgeving. Heeft de Japanse robotindustrie eindelijk een product gevonden dat commercieel succes gaat opleveren?

Geen Kunstmatige Intelligentie, maar Telepresentie

Onderzoekers van de Universiteit van Osaka en van het commerciële bedrijf Kokoro maken robots die buitengewoon goed lijken op levende mensen. Het zijn poppen, zoals de wassen beelden van Madame Tusseaud. Maar deze poppen bewegen met de mimiek en de gebaren van gewone mensen.

De nieuwe typen robots kunnen niet zelfstandig handelen. Ze kunnen geen taal analyseren, ze weten niets van menselijke emoties. Er is bij deze robots geen sprake van Kunstmatige Intelligentie. Het geavanceerde van de robots is dat ze van afstand kunnen worden bestuurd. De stem van de bestuurder klinkt uit de mond van de robot, en daarbij neemt de machine de bewegingen van de bestuurder exact over. De Japanse makers van deze robots gebruiken de term Telepresentie (Telepresence).

Wat is de zin van een Telepresentie-robot?

In Japan zijn de afstanden groot, ouders en kinderen wonen vaak ver van elkaar, en hebben weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Veel bejaarden (Japan is een sterk vergrijzende samenleving) vereenzamen. Via de Telepresentie-robot kunnen mensen elkaar toch ontmoeten, terwijl ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Het is de bedoeling dat de robots mensen de suggestie geven dat een vriend of familielid bij hen in de kamer zit, terwijl die op grote afstand de robot bestuurt. De bedrijven en de onderzoekers die deze ontwikkeling op gang hebben gebracht hopen dat de mensachtige robots vooral bejaarden gelukkiger kunnen maken door gevoelens van angst en eenzaamheid weg te nemen.

Hoe werkt een Telepresentie-robot?

Het geheim zit in de aansturing van de robot. Degene die de robot aanstuurt zit voor een computer, en wordt van diverse kanten bekeken door camera’s. Elke beweging van de bestuurder wordt nauwkeurig geïmiteerd door de robot. Wat de bestuurder zegt klinkt uit de mond van de robot, die ook de gebaren en de mimiek van de bestuurder heel precies imiteert. De Telepresentierobot moet vooral de gelaatsuitdrukking van de bestuurder overbrengen, wat overigens bij Japanse gebruikers makkelijker is dan bij westerlingen (die naar Japanse begrippen erg woeste gezichten kunnen trekken).

Communicatie met een robot

Proefnemingen met de nieuwe Androïde robots wezen uit, dat eenzame mensen het inderdaad heel prettig vonden om via een mensachtige machine te communiceren met hun familie of met vrienden. Het bleek dat ze snel gewend raakten aan de tussenpersoon, en met de robot spraken alsof het een mens van vlees en bloed was. Sinds het najaar van 2010 kan bij het Japanse bedrijf Kokoro een Androïde robot worden besteld. De pop wordt op maat gemaakt van een vriend of familielid, en krijgt zoveel mogelijk diens trekken. Kosten per robot ongeveer € 100.000.

Voertuig voor verschillende personages

De vormgeving van de robot blijkt toch problemen op te roepen. Hoe levensechter de pop lijkt, hoe meer de proefpersonen zich ervan bewust worden dat die pop niet werkelijk hun familielid is. Als de pop een vrouw uitbeeldt, geeft het een merkwaardig effect wanneer die spreekt en beweegt als een man.

De grote man van het Telepresence-project Dr. Hiroshi Ishiguro, professor in de robotica aan de Universiteit van Osaka, heeft dan ook een alternatief ontwikkeld. Zijn Telenoid lijkt met opzet veel minder op een mens, lichaam en ledematen zijn teruggebracht tot rudimentaire vormen. Alleen het gezicht heeft een krachtige mimiek. Ishiguro meent dat deze sterk op het vriendelijke spookje Caspar gelijkende pop makkelijker als voertuig kan dienen voor heel verschillende personages.
© 2011 - 2017 Alexderijke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 - Robots en robots bouwenDe Sims 3 - Robots en robots bouwenIn de nieuwe uitbreiding van De Sims 3 “vooruit in de tijd” kun je letterlijk naar de toekomst reizen. En hier horen nat…
Een robot als huisdierEen robot als huisdierVijf jaar geleden bracht de ene na de andere speelgoedproducent robot huisdieren op de markt. Vooral Japanse bedrijven p…
Opkomst van de robot - zijn ontstaanOpkomst van de robot - zijn ontstaanOnbewust maakt de hedendaagse mens dagelijks volop gebruik van de robot. Ze worden gebruikt in ziekenhuizen, huishoudens…
Robots in de zorgRobots zouden kunnen worden gebruikt in verzorgings-, bejaarden- en ziekenhuizen. Zorg voor mensen vergt veel tijd en en…
Robots – waarom Japan voorop looptJapan is het land van de robots. In geen ander land vinden we zoveel robots in bedrijven en huishoudens, en worden de me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mize2oo5 / Wikimedia Commons
  • Een androide robot op video: http://www.youtube.com/watch?v=MY8-sJS0W1I
  • De website van Prof. Ishiguro’s onderzoeksteam in Osaka: http://www.is.sys.es.osaka-u.ac.jp/research/0012/
  • Sommige mensen vinden de nieuwe robots buitengewoon griezelig:
  • http://www.popsci.com/technology/article/2010-08/creepy-new-japanese-telenoid-robot-lets-you-interact-afar

Reageer op het artikel "Telepresentie: Robots brengen menselijke gevoelens over"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Alexderijke
Gepubliceerd: 20-03-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!