Judea en Samaria: Arabische dorpen - 1948-1967

We zagen al eerder dat de ligging van de Arabische nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank) in de periode 1948-1967 voornamelijk bepaald werd door de fysische kenmerken van de regio's. De nederzettingen liggen in het westen en zelfs nadat Jordanië het gebied bezette kwamen er nauwelijks nederzettingen in het oosten. In de Hebron-regio nam het aantal nederzettingen sterker toe dan in Samaria, met uitzondering van de Jenin-regio.

Levensstandaard van Arabieren in de West Bank (Judea en Samaria) daalde onder Jordaanse heerschappij

De Arabische nederzettingen in Samaria ondergingen veranderingen als gevolg van de wapenstilstandlijn in het westen. De banden met nederzettingen in de kustvlakte werden verbroken. Er was dus geen afzetmarkt meer in het westen. In het oosten van de West Bank (de Jordaan Vallei) ontbraken wegen. Deze isolatie leidde ertoe dat de landbouw activiteit afnam en de levensstandaard daalde. Toch kwam er geld de regio binnen omdat jonge Arabieren in de Golfstaten gingen werken. Zo konden dorpen in west Samaria toch enigszins groeien.

Wat betreft Judea en Samaria als geheel zien we geen verandering in het nederzettingenpatroon: geen nieuwe nederzettingen in de Jordaan Vallei en bij de Dode Zee. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door gebrek aan vruchtbare grond en waterbronnen.

Snelle bevolkingstoename

De Arabische bevolking groeide in 20 jaar van 283.600 in 1947 naar 598.500 in 1967. De bevolking van Judea groeide relatief sneller (139%). In Samaria was er een groei van 99%. Dit verschil werd waarschijnlijk veroorzaakt door interne migratie van Arabische vluchtelingen en de vestiging van nomaden. Vooral de Hebron regio (151%) en Nabloes regio (144%) groeiden hard. Ook de kleine dorpen hadden een aanzienlijke groei.

Het geografisch patroon van Arabische dorpen

In de Hebron regio (Judea) liggen de Arabische nederzettingen lineair, geclusterd en geconcentreerd. Dit wordt veroorzaakt door het natuurlijk en bergachtige landschap. Er zijn weinig nederzettingen in het oosten en in het zuiden speelt de woestijn een rol. In het westen liggen de dorpen aan het rand van een plateau waar landbouw op plaatsvindt. Ze liggen tussen de bergruggen en de hellingen waar zachte steen beschikbaar is. In het noorden gaan de nederzettingen richting Jeruzalem.

In Samaria zien we een ander patroon. De Arabische nederzettingen liggen meer verspreid. Het patroon wordt ook hier bepaald door het klimaat, de topografie, grond, water en wegen. Er is een scheiding tussen het regenachtige Middellandse Zee klimaat in het westen en het half-woestijn klimaat in het oosten. De nederzettingen liggen wel meer in de richting van het oosten dan in Judea. Maar in de Jordaan Vallei liggen geen Arabische nederzettingen met uitzondering van zuid-Jericho. De nederzettingen liggen voornamelijk op heuveltoppen (in het westen) en bij valleien (in centraal Samaria en tussen Jenin en Nabloes). Hoe lager de nederzettingen des te verspreider ze liggen. In totaal ligt 33% van de dorpen op heuvels en 20% bij een vallei. De valleien zelf worden niet bewoond omdat daar vruchtbare grond ligt.

Slot

Het klimaat vormt een belangrijke factor in de verspreiding van Arabische dorpen in Judea en Samaria; het oosten kent nauwelijks nederzettingen.

Visie van Etsel

Wat opvalt aan het Arabische nederzettingenpatroon is het feit dat er nauwelijks of geen sprake is van planning zoals later wel het geval is bij Joodse nederzettingen. Bij Arabische nederzettingen spelen geografische factoren een rol. Hierbij moet tevens in ogenschouw worden genomen dat Arabieren, zeker toen, geen openbare planning kennen omdat iedereen zijn eigen stukje land heeft en Arabieren dat als belangrijk familie bezit beschouwen. Het was/is dus heel lastig om een kunstmatig nederzettingenpatroon te creëren zodat veel dorpen geïsoleerd blijven liggen en afhankelijk zijn van lokale bronnen van grond, water en communicatiemiddelen.

Dit verklaart ook voor een groot deel de tegenwoordige armoede in de Arabische dorpen, zeker vergeleken met de Joodse dorpen en steden in het gebied. Vele tegenstanders van Israël geven de Joodse staat hiervan de schuld omdat die de Joodse nederzettingen zou bevoordelen. De tegenstanders kijken niet naar het ontbreken van openbare planning wat de werkelijke oorzaak is. Zouden de Arabieren openbare planning uitvoeren dan zou het verschil in rijkdom veel minder groot zijn. Zo kan dan de riolering verbeterd worden en wegen worden aangelegd wat nu erg lastig is omdat de Arabische inwoners geen grond willen afstaan.

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Judea en Samaria: Toekomst “Groene Lijn” van 1949De Groene Lijn is een bestandslijn tussen Israël en Jordanië na Israëls Onafhankelijkheidsoorlog in 1949. Het scheidt Ju…
Boekrecensie: Naar Jeruzalem en terug – Saul BellowrecensieBoekrecensie: Naar Jeruzalem en terug – Saul BellowIn de jaren '70 van de vorige eeuw is de beroemde schrijver Saul Bellow voor enkele maanden naar Israël geweest en heeft…
Israëls nederzettingenbeleid: historisch en ruimtelijkIsraëls nederzettingenbeleid: historisch en ruimtelijkOm Israëls nederzettingenbeleid is altijd veel te doen. Het gaat hierbij niet alleen om de nederzettingen in Judea en Sa…

Grafeen, wat is dat voor materiaal?Grafeen, wat is dat voor materiaal?Grafeen is tweehonderd keer sterker dan staal maar slechts een atoom dik. Het is een van de sterkste materialen die de w…
Nucleïnezuren, de bouwstenen van DNA en RNANucleïnezuren, de bouwstenen van DNA en RNANucleïnezuren zijn erg belangrijk voor het lichaam, maar waaruit bestaan ze en waar dienen ze voor? Lees in dit artikel…
Bronnen en referenties
  • The West Bank and Gaza Strip – Elisha Efrat
  • Atlas of Israel
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.