Judea en Samaria: Masterplan 1970 -niet politiek geladen

In 1949 had Israël een gebied van ongeveer 20.700 km² kilometer in bezit. Na verovering van Judea en Samaria in 1967 kwam daar 1/3 bij: 5.878 km². Vóór 1967 bedroeg de Israëlische bevolking 2.750.000 inwoners. Na 1967 kwamen er 600.000 Arabieren uit de gebieden bij; dat is zo'n 22%. Bovendien veranderde de bevolking door emigratie en immigratie. Er was fysieke planning noodzakelijk om alles in goede banen te leiden. Het eerste Masterplan kwam in 1970.

Onderliggende ideeën van het Masterplan

Het Masterplan van 1970 kende een aantal onderliggende ideeën.
 • Ontwikkeling van landbouw voor de export;
 • Stedelijke ontwikkeling van Jeruzalem en de satellietsteden (industrialisatie);
 • Kolonisatie Jordaan Vallei en Dode Zee regio om die vruchtbaar te maken;
 • Uitbreiding landbouw;
 • Gebruik van beschikbare waterbronnen;
 • Opruiming achterbuurten en vluchtelingenkampen;
 • Ontwikkeling van de economische rurale functies van de grotere dorpen;
 • Verbetering communicatie over land en in de lucht;
 • Bevorderen toerisme;
 • Ontwikkelen van de perifere gebieden Judea en Samaria om zo te integreren met de rest van het land.

Nadruk zou moeten komen te liggen op stedelijke ontwikkeling. Er zou ook een nieuwe ontwikkelingsstad komen ten westen van de Damiya brug om Trans-Jordanië en Nabloes met elkaar te verbinden. Hier zouden vooral de Arabische vluchtelingen moeten komen wonen. Daarnaast zouden er regionale raden moeten komen (net zoals Israël die had): groepen dorpen onder een gemeentelijke autoriteit. Ook moesten de nomaden zich vestigen op enkele plekken voor Bedoeïenen.

In Groter Jeruzalem zou in het centrum, zuiden en noorden worden gebouwd. In de Jordaan Vallei zou het om de ontwikkeling van landbouw (op rijke alluviale gronden) gaan en de Dode Zee regio zou worden aangewezen als toeristisch gebied. Wat communicatie betreft zou het gaan om aanleg van nationale wegen en vliegvelden (internationaal 'Atarot' en lokaal).

Maar het Masterplan zou uiteindelijk niet uitgevoerd gaan worden omdat politieke motieven een belangrijkere rol zouden gaan spelen.

Joodse nederzettingen

Voor Joodse nederzettingen werd aanvankelijk geen plan gemaakt. Toch kwamen die er geleidelijk: voor defensieve en landbouw doeleinden. Later kregen deze nederzettingen een permanente status. De locatie was aanvankelijk in de Jordaan Vallei en de oostelijke hellingen van de Heuvels van Samaria. Later kwamen er meer nederzettingen op de westelijke hellingen van de Heuvels van Samaria.

De Joodse nederzettingen werden om politieke redenen gesticht, namelijk om te voorkomen dat bepaalde gebieden van Israël zouden worden afgesneden bij een vredesregeling. De meeste nederzettingen liggen dan ook in het westen en het centrale deel van de West Bank. Ook werden Joodse nederzettingen gevestigd waar weinig Arabieren woonden en waar de Arabische bevolking weinig 'last' kon hebben van de Joden.

Visie van Etsel

We zien dat het oorspronkelijke Masterplan om Judea en Samaria te ontwikkelen zonder politieke drijfveren was gemaakt. Doel was om het ontbreken van fysieke planning in de Arabische dorpen en steden aan te pakken. Judea en Samaria werden als perifere gebieden van Israël beschouwd. Planologen wilden de regio's laten integreren met Israël. Maar politici aarzelden om de voorstellen van de planologen over te nemen en lieten zich meer leiden door de politieke en religieuze 'kolonistenbeweging' die het tegenovergestelde wilde dan wat de planologen voor ogen hadden.

Grote vraag is echter hoe de planologen ooit dachten om de Arabische bevolking te laten integreren met het Israëlische systeem. Zou bij voorbaat het plan al niet zijn mislukt omdat de Arabieren sowieso niet bij Israël wilden horen? Geograaf Elisha Efrat verwijst wel naar de politieke en religieuze invloeden die er voor zorgden dat het Masterplan niet doorging. Maar mijns inziens zou het Masterplan ook zonder Joodse 'kolonisatie' zijn mislukt. Hoe reëel zou het zijn geweest om een gebied met een vijandige bevolking te laten integreren met Israël? De Arabische bevolking was daarnaast geen fysieke planning gewend en zou bovendien vanwege de haat jegens Israël niets moeten hebben gehad van Israëlische bemoeizucht. Israël kon daarnaast niet opnieuw de gebieden aan Jordanië afstaan zonder vredesregeling (de Arabieren hadden dat in Kartoem geweigerd). Dan zou dezelfde gevaarlijke situatie zijn ontstaan als vóór 1967. Enige oplossing was dus om het gebied via Joodse dorpen en steden te ontwikkelen. Alleen op die wijze konden de gebieden met Israël integreren.

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…
Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967In juni 1967 voert Israël de Zesdaagse Oorlog. Na afloop van de Zesdaagse Oorlog verkeert Israël in een staat van eufori…
Judea en Samaria: conflict over waterJudea en Samaria: conflict over waterHet conflict over water op de West Bank (Judea en Samaria) heeft directe implicaties voor Israël binnen de bestandslijne…

Dierproeven en ethiekDierproeven en ethiekVoor de ontwikkeling van medicijnen zijn in Nederland dierproeven nodig. Een medicijn mag pas op mensen getest worden al…
Grafeen, wat is dat voor materiaal?Grafeen, wat is dat voor materiaal?Grafeen is tweehonderd keer sterker dan staal maar slechts een atoom dik. Het is een van de sterkste materialen die de w…
Bronnen en referenties
 • West Bank and Gaza Strip - Elisha Efrat
 • Atlas of Israel
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.