Israël-steden en streken: Haifa – cultuurlandschap

Israël-steden en streken: Haifa – cultuurlandschap Haifa ligt op de hellingen van de Karmel. Het is de hoofdstad en grootste stad van Noord-Israël. Haifa ontwikkelde zich tot een grote stad vanwege haar haven, industriegebied en als commercieel centrum voor Galilea. Haifa is al een oude stad maar groeide pas vanaf midden 18de eeuw. Vanaf toen werden grotere schepen die Akko niet meer konden aandoen naar de haven van Haifa geleid omdat de kust daar dieper was. Zo werd Haifa de belangrijkste stad van de regio.

Haifa neemt de taak van Akko over

Voorheen was de haven van Akko de belangrijkste van heel Palestina. Maar toen de schepen groter werden moest men uitwijken naar Haifa waar de kust dieper was. Hoewel Haifa nog klein was en een omwalde stad was groeide het gestaag. Er werd buiten de stadsmuren gebouwd, op dezelfde wijze zoals dat in Jeruzalem en Jaffo had plaatsgevonden.

Komst van Duitse christenen naar Haifa

In 1868 stichtten Duitsers de Duitse Kolonie buiten de omwalde stad. De Duitsers behoorden tot de Tempelgesellschaft die ook in Jeruzalem en Jaffo nederzettingen opgericht hadden. Het waren christenen die uit religieuze overwegingen naar Palestina kwamen. Ze bouwden ruime huizen en hadden een overzichtelijke hoofdstraat. Zij zorgden voor economische ontwikkeling. Ze verbeterden de havenfaciliteiten en legden verhardde wegen aan vooral richting Nazareth. Ook verleenden ze diensten aan pelgrims en toeristen. Met behulp van de Duitse keizer overtuigden ze de Ottomaanse regering om Haifa met het spoorwegennet te verbinden die liep tussen Damascus en de regio Hejaz op het Arabische Schiereiland. Zo werd Haifa een transportcentrum voor de oostelijke Middellandse Zee landen. Er kwamen fabrieken en commerciële bedrijven. Deze trokken weer nieuwe inwoners aan.

Joodse gemeenschap

Ook Joden immigreerden naar Haifa. In de binnenstad vormden ze nog de minderheid. Maar daarbuiten richtten ze in 1912 de woonwijk Herzliya op. De Joden verspreidden zich steeds meer over de hellingen van de Karmel. De Arabieren trokken langs de kust. Zo ontstonden twee gebieden: de Arabieren in de benedenstad en de Joden in de bovenstad. Toch bleef Haifa één gemeente. In de woonwijk Herzliya werd in 1913 het Technion opgericht die een belangrijke rol zou gaan spelen bij de industriële ontwikkeling van Haifa. Later zou het Technion naar een andere helling verplaatst worden.

Komst van de Britten

Met de komst van de Britten werd Haifa toegangspoort tot het Midden-Oosten. Zij bouwden een grote, moderne diepzeehaven. Land werd drooggelegd om het havengebied te vergroten. Door de haven werd de economie gestimuleerd. Er kwam een zakencentrum. Haifa groeide en de hele Karmel werd langzamerhand bewoond. Herzliya werd Hadar-Karmel genoemd, het Joods commercieel centrum bij de haven. Ahuza werd het centrum van een reeks woonwijken op de Karmel.

Voorsteden

Op zoek naar redelijke prijzen werden voorsteden van Haifa gebouwd. In Kiriat Haim vestigden zich arbeiders van de Histadroet. In Kiriat Bialik gingen Duitse Joden van de middenklasse wonen. Er kwamen steeds meer voorsteden. Op de rest van de zandvlakte verschenen zware industrie en olieraffinaderijen die olie uit Irak verwerkten. Tijdens de oorlog van 1948-1949 kwam hier een einde aan.

Herstel na de oorlog

Na de oorlog kwam de havenactiviteiten weer op gang. Maar na de stichting van Ashdod moest het concurrentie dulden van de haven uit die stad. Haifa bleef echter groeien en de Karmel werd volgebouwd. Toch heeft Haifa haar natuurlijke schoonheid behouden. Naast de haven en industriegebieden zijn er recreatieparken en toeristische attracties zoals de Bahai Tempel.

Bevolkingsgroei Haifa 1948-2009

20092008199519831972196119551948
265.600264.300259.300225.800219.600183.000158.70098.600

Bevolking Metropool Haifa 2009

aantal nederzettingenbevolkingsdichtheidtotale bevolking
132 996,1 inwoners/km²1.034.200

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Israël: In en ten zuiden van HaifaBelangrijke trekpleisters rondom en in Haifa zijn uiteraard Haifa zelf (de hoofdstad van Noord-Israël), Klein Zwitserlan…
Cultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlCultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlHet kleine land Israël krijgt veel belangstelling in de media. Dat betreft voornamelijk de politieke situatie. Veel mens…
Israël gaat eerste milieuvriendelijke stad bouwen: NuritNurit zal de eerste milieuvriendelijke stad in Israël worden. De stad zal gebouwd worden op de Gilboa-berg in Noord-Isra…
Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wa…

Israël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschapIsraël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschapDe Negev is het grootste gebied van Israël. Vanwege het semi-aride en aride klimaat is het tevens het dunst bevolkte geb…
Het eiwit hemoglobineDe erytrocyten hebben hun kleur te danken aan het eiwit hemoglobine (HB). Dit eiwit is ook verantwoordelijk voor de ijze…
Bronnen en referenties
  • Yisrael: Ha-yom, etmol, shilshom : mekomot be-Yisrael, tatslume hoveh ve-avar (Hebreeuws) - Amiram Gonen en Duby Tal
  • CBS Israël
Jehoeda (1.582 artikelen)
Laatste update: 03-06-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.