Israël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschap

Israël-steden en streken: de Negev – cultuurlandschap De Negev is het grootste gebied van Israël. Vanwege het semi-aride en aride klimaat is het tevens het dunst bevolkte gebied. Vóór de Joodse kolonisatie woonden hier Bedoeïenen die leefden van hun kudde, de handel en hier en daar wat landbouw. In de Romeinse en Byzantijnse tijd waren er handelssteden. Na de komst van de Zionisten werd de Negev een meer bewoonbaar gebied waar zelfs landbouw wordt bedreven. Beer Sjeva is de hoofdstad van de Negev.

Beer Sjeva – hoofdstad van de Negev

Beer Sjeva is al een hele oude stad daterend uit de tijd van Abraham. In 1900 werd de moderne stad opgericht door de Ottomanen met straten die een rechthoek vormden. Maar huizen en marktpleinen behielden het uiterlijk van een kleine, oude stad. Ook onder Brits bestuur bleef dat zo.

Na 1948 veranderde de stad wezenlijk. De Arabieren waren gevlucht en Joden trokken in de leegstaande huizen en bouwden nieuwe woonwijken. De 'oude stad' is nog steeds het handelscentrum waar traditionele markten plaatsvinden. Met de komst van de Sovjet Joden groeide de stad aanzienlijk.

Bevolkingsgroei Beer Sjeva 1948-2009

20092008199519831972196119551948
194.300193.400152.800110.80085.30043.50020.500-

Bevolking Metropool Beer Sjeva 2009

aantal nederzettingenbevolkingsdichtheidtotale bevolking
13466,4 inwoners/km²589.400

Ontwikkelingssteden

Ook in de Negev werden ontwikkelingssteden opgericht met als doel de immigratie te spreiden. In de jaren '50 van de vorige eeuw werden rondom Beer Sjeva steden opgericht:
  • Ofakim (agrarische stad)
  • Arad
  • Dimona
  • Yeruham
  • Mitzpe Ramon

De meeste steden waren voorbestemd als stedelijke basis voor industriële ontwikkeling. De Dode Zee is rijk aan mineralen die gebruikt worden in de landbouw en industrie. Het noordoosten van de Negev levert fosfaten voor de landbouw. Ook kwamen er veel textielfabrieken in deze steden.

De Dode Zee – Massada

De Dode Zee vormt een waardevolle bron van mineralen. Zout wordt in fabrieken verwerkt. Er staan vele industrieën ten zuiden van de Dode Zee. De werknemers wonen in steden als Dimona en Arad. Ten westen van de Dode Zee heeft zich toerisme ontwikkeld: hotels en kuuroorden. Hier vlakbij ligt ook de berg Massada waar Joden die tegen de Romeinen vochten massaal zelfmoord pleegden. Het is tegenwoordig een belangrijke toeristische attractie.

Eilat en de Arava

Eilat is zowel havenstad als toeristische stad. Het heeft zich uitgebreid langs de kust van de Rode Zee en landinwaarts richting de granietbergen.

Tussen Eilat en de Dode Zee ligt de Arava woestijn. Het was eeuwenlang een troosteloos gebied. Door boor- en irrigatietechnieken en verbeterde landbouw konden zich er een aantal agrarische nederzettingen vestigen. De Arava profiteert van droogte en hitte door buiten het seizoen om groente en fruit af te zetten op de markt in Europa.

Moshaviem en kibboetsiem in de Noordelijke Negev

Na de oprichting van de staat Israël in 1948 heeft de noordelijke Negev een ander uiterlijk gekregen. Veel gehuchten verdwenen en er werden veel kibboetsiem en moshaviem opgericht. Via een groot waterpijpleidingennetwerk kwam water naar het gebied toe en kon landbouw worden bedreven. Door een sterke wil en doorzettingsvermogen wisten de pioniers de woestijn om te toveren in cultuur gebrachte velden en boomgaarden. Men heeft nauwelijks nog de indruk in een woestijngebied te zijn.

Tussen Beer Sjeva en Arad wonen veel Bedoeïenen. Ze wonen tegenwoordig in steden. Vroeger namen zij veel ruimte in beslag door rond te trekken met hun familie of stam. Bijna de helft van de Bedoeïenen woont in steden en hebben hun eigen huizen met sociale voorzieningen. Rahat is de grootste bedoeïenen stad.

De Negev is ondanks alle veranderingen nog steeds een dunbevolkt gebied. Veel is nog woestijn. Als laatste trekpleister moet nog Sde Boker worden genoemd waar de eerste premier van Israël begraven ligt, David Ben Goerion.
© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Toerisme Israël: het klimaat in IsraëlToerisme Israël: het klimaat in IsraëlIsraël kent een Middellandse Zeeklimaat en in de Negev een woestijnklimaat. Hoewel de temperatuur in de zomer hoog is, i…
Koning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon IsraëlKoning Willem-Alexander waterproject – Mitspe Ramon IsraëlZ.K.H. Koning Willem-Alexander houdt zich al jaren bezig met het watermanagement om de problematiek rond waterbeheer in…

Moord op Nicole Simpson. Kan bloed de misdaad oplossen?Was de verdachte op het tijdstip van de moord bij het slachtoffer aanwezig? Kan dit uit het bloed op de plaats van de mo…
Israël-steden en streken: Galilea e.o. – cultuurlandschapIsraël-steden en streken: Galilea e.o. – cultuurlandschapNoord-Israël bestaat uit bergen en dalen. Het berggebied heet Galilea, de dalen zijn de Jordaanvallei, Harrodvallei, Jis…
Bronnen en referenties
  • Yisrael: Ha-yom, etmol, shilshom : mekomot be-Yisrael, tatslume hoveh ve-avar (Hebreeuws) - Amiram Gonen en Duby Tal
  • CBS Israël
Jehoeda (1.590 artikelen)
Laatste update: 05-10-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.