mijn kijk op

Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden

Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden Bij zonnepanelen (ook wel PV-panelen, van het Engelse Photo-Voltaic) wordt energie, gegeven door de zon, omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt door middel van de stof silicium. Laatste tijd is het een veel besproken onderwerp in het debat over nieuwe vormen van energie-opwekking. In dit overzicht worden verschillende voordelen van zonne-energie opwekken gegeven en ook wordt het belangrijkste nadeel van zonnepanelen weerlegt, namelijk de prijs.

Voordeel 1: zon is onuitputtelijk

Zonne-energie is onuitputtelijk, het is al die tijd dat de aarde bestaat al de motor geweest van allerlei belangrijke processen. Zoals het fotosyntheseproces, hierbij wordt zonlicht omgezet en opgeslagen in planten. Dode plantenresten zorgen op lange termijn voor fossiele brandstoffen. Neem windenergie, luchtstromen worden in beweging gezet door de warmte van de zon die zich uitoefent op lucht en water. Hierdoor ontstaat weer waterdamp, dat zorgt voor wolkvorming. Die wolken zorgen weer voor regen en die regen zorgt weer voor waterstromingen, dus ook energie uit waterkracht wordt hieruit mogelijk. Zoveel energievormen, veroorzaakt door straling van de zon. De zon is de universele energieleverancier op deze wereld. Ter illustratie van hoe groot de capaciteit is van de zon: wanneer 5,5% van de Sahara zou worden vol gelegd met zonnepanelen, zou dat de totale energiebehoefte van Europa dekken.

Voordeel 2: schoon op te wekken

Te denken aan de schone manier waarmee zonne-energie opgewekt wordt. Vergeleken met de energiebron die tegenwoordig het meest benut wordt, fossiele energie, is zonne-energie zeer schoon. Fossiele energie zorgt voor de uitstoot van veel schadelijke stoffen in de atmosfeer, voornamelijk het gas CO2. Cijfers uit het CBS wijzen erop dat in 2015 nog 81% van alle elektriciteit werd gehaald uit fossiele brandstoffen. Dit zorgt voor een enorme CO2-uitstoot. CO2 zorgt, zoals iedereen weet, voor een versterkt broeikaseffect. Voor zonne-energie zijn geen boringen, transportsystemen en andere onnodige manieren nodig om het te winnen. Een PV-systeem met een oppervlakte van 8,5 vierkante meter zorgt jaarlijks al voor een vermindering van CO2-uitstoot van 700 kilo, zo meldt EcoXtra, een organisatie die zich inzet voor duurzame energie.

Voordeel 3: overal toepasbaar

Zonnepanelen zijn overal toepasbaar, ook bij een gebrek aan infrastructuur. Dit maakt dat aansluiting op een energienetwerk helemaal niet noodzakelijk is! Vooral in ontwikkelingslanden zou dit grote voordelen kunnen hebben. Volgens de International Energy Agencys electricity database hadden 1,3 miljard mensen op deze wereld geen elektriciteit in 2015, dat betekent ongeveer één vierde van de wereldbevolking! De meeste ontwikkelingslanden bevinden zich ook nog eens rond de evenaar, waar de zon het dichtst op de aarde staat. In deze gebieden is de instraling van de zon het sterkst, wat dus zorgt voor een hoger rendement van de PV-systemen.

Het grootste en allesbeslissende nadeel: de prijs

Wat wordt gezien als een belemmering is de prijs van zonnepanelen. De kosten voor productie en subsidies worden hierbij beklaagd, en een argument daarbij is dat het productieproces van zonnepanelen ook weer energie vraagt. Voor de bedekking van een woningdak met tien zonnepanelen betaal je 4.600 euro (cijfers uit 2016). De PV-systemen zijn zo duur door de stof silicium die zich in de panelen bevindt. Voor de panelen moet deze stof ook nog eens gezaagd worden, waardoor veel verloren gaat.

Weerlegging van dit nadeel

Hoe meer vraag er op de markt is, hoe meer de prijs zal dalen. Wetenschappers zijn nu al bezig met het reduceren van de productiekosten, bijvoorbeeld door het smelten van silicium zodat het in vormen gegoten kan worden. Dit zou kunnen leiden tot een reductie van zon 80%, aldus Craig Lund, directeur van de business development afdeling van Advanced Research Projects Agency for Energy. Van het jaar 2006 tot 2016 is de prijs van zonnepanelen al drie keer zo laag geworden. Wat betreft het energieverbruik tijdens het productieproces: de TU in Berlijn heeft onderzocht dat de energieterugverdientijd van zonnepanelen 17 tot 41 maanden is. Uiteindelijk produceren de panelen dan 9 tot 17 maal keer zo veel als voor de fabricage nodig is geweest. En de subsidies uitgegeven aan zonne-energie, zijn deze werkelijk zo hoog? Nee; volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren betaalt Nederland jaarlijks 7,5 miljard euro aan verborgen subsidies die naar producenten en grootgebruikers van fossiele energie gaan, hierbij vergeleken zijn de subsidies van zonne-energie (in 2010 bedroeg dit 69 miljoen euro) niks!
© 2011 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…
Wat kost zonne-energie?Zonne-energie is de schoonste vorm van energie. Toch wordt deze manier van energie opwekken nog nauwelijks gebruikt. De…
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstZonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstEen zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishoud…
Zonne-energie als energievormEr wordt tegenwoordig al veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Mensen hebben zonnepanelen op hun daken en denk bijvoor…

Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wa…
Moord op Nicole Simpson. Kan bloed de misdaad oplossen?Was de verdachte op het tijdstip van de moord bij het slachtoffer aanwezig? Kan dit uit het bloed op de plaats van de mo…
Bronnen en referenties
  • https://www.washingtonpost.com/graphics/world/world-without-power/
  • https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/kosten-en-opbrengst-zonnepanelen/

Reageer op het artikel "Betoog: Waarom zonne-energie ingevoerd moet worden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Anoniem, 30-03-2015 10:06 #1
Het klopt niet dat wanneer de vraag op de markt groter is, de prijs van zonnepanelen gaat dalen. Sterker nog wanneer de vraag groter is dan het aanbod, zal de prijs van de zonnepanelen stijgen.

Infoteur: Shiny
Laatste update: 20-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.
Schrijf mee!