Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?

Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen? De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wat Tel Aviv zo aantrekkelijk maakt als woonplaats terwijl de huizenprijzen er zo hoog zijn. Studenten zouden in Rishon LeZion of Binyamina kunnen wonen en dan elke dag naar Tel Aviv reizen. Maar de studenten vinden dat er geen andere optie bestaat dan Tel Aviv. Het is een stad zonder beladen geschiedenis of ideologie. De stad behoort de burgers toe.

Stedelijk karakter

Volgens Rachel Kallus van het architecten en stadsplanning departement van het Technion in Haifa wordt het stedelijk karakter bepaald door een heterogene en anoniem intensiteit en een benadering om initiatief te nemen op economisch, sociaal en cultureel terrein. Hillel Schocken voegt daaraan toe dat er zoveel mogelijk ongeplande interactie moet zijn. Er is daarvoor een minimale bevolkingsdichtheid noodzakelijk. Jeruzalem, Haifa en Beersheva zouden hieraan voldoen, maar hebben niet hetzelfde stedelijke karakter als Tel Aviv. Dit wordt volgens Schocken veroorzaakt door de moderne stedelijke planningstheorieën. Steden in Israël zijn gepland met de theorieën van Le Corbusier. Dit hield o.a. in om de stad zo te plannen dat het aantrekkelijk is voor de auto. In Jeruzalem, Haifa en Beer Sheva zijn straten vervangen door parken met torens. Dat creëert geen city zoals Tel Aviv wel is.

Israël te klein voor twee cities

Tel Aviv is een centrale stad met alle culturele en financiële instanties. Israël is te klein om een tweede Tel Aviv te ontwikkelen. Volgens Tali Hatuka van de Universiteit van Tel Aviv ligt het probleem in de niet urbane ontwerpen van nieuwe buurten in de Israëlische steden. Deze zijn gepland met een hoge dichtheid en ontworpen voor gezinnen. Zo ontstaat een statisch stedelijke ruimte in plaats van een dynamische omgeving. Dit geldt bijvoorbeeld voor de noordelijke wijken van Tel Aviv of de wijk Neot Ashalim in Rishon LeZion.

Zuid-Tel Aviv goedkoper

Hatuka begrijpt de studentenprotesten niet. Ze eisen lagere huizenprijzen in het centrum van Tel Aviv terwijl de huizen in het zuiden van de stad veel goedkoper zijn. Ze kunnen makkelijk daar naar toe verhuizen. Maar de studenten kiezen liever voor het super stedelijke karakter van Chlenov en Neve Sha'anan in het centrum van Tel Aviv. Bat yam zou een mooi alternatief zijn en daar worden initiatieven genomen voor een echt stedelijk karakter. De prijzen van huizen in het centrum hoeven volgens Hatuka niet omlaag, er moeten alleen alternatieven komen. Kallus is het hier niet mee eens. Volgens haar is de toegang tot de suburbs problematisch. Ook profesoor Zeev Druckman van de Bezalel kunstacademie zegt dat er geen alternatieven zijn voor Tel Aviv. In Tel Aviv is het een combinatie van wonen, winkels, entertainment, etc.

Tel Aviv behoort tot de 10 duurste steden ter wereld anno 2019

Tel Aviv behoort tot de 10 duurste steden ter wereld, volgens het rapport over de kosten van levensonderhoud van 2019 dat 18 maart 2019 door The Economist is gepubliceerd. Het onderzoek vergelijkt de prijzen van meer dan 160 producten en diensten in steden over de hele wereld, waaronder eten en drinken, kleding, huishoudelijke artikelen, gemiddelde maandelijkse huur, energierekeningen, privéscholen en recreatieve activiteiten.

Haifa, Jeruzalem en Beer Sheva geen alternatieven voor Tel Aviv

Kijken we naar alternatieven buiten de metropool Tel Aviv dan zijn die er eigenlijk niet.

Haifa

Haifa heeft altijd geklaagd dat de media meer aandacht heeft voor Tel Aviv dan voor de noordelijke havenstad. Maar het probleem van Haifa is dat Tel Aviv te dichtbij ligt. Ook het feit dat de stad op de Karmelberg ligt vormt een probleem om een echte city te worden. Toch zouden de lager gelegen wijken Bat-Galim en Hadar de mogelijkheid hebben interessante stedelijke gebieden te worden meent Rachel Kallus. Ze kunnen profiteren van de zee en de trein en van Tel Aviv....

Jeruzalem

Het centrum van Jeruzalem was stervende, maar komt nu weer wat tot leven vooral ronde de Mahane Jehoeda markt. Omdat Jeruzalem een conflictstad is wordt stedelijke continuïteit onderbroken. Voor jonge personen is dit geen vrij gevoel. Bovendien zijn woonwijken ver van de centrale stad gebouwd om politieke redenen (Oost-Jeruzalem).

Beer Sheva

Beer Sheva is een speeltuin voor architecten. Ze experimenteren er veel. Maar dit heeft de stad wel beschadigd. Het is ook een erg geplande stad zonder natuurlijke ontwikkeling. Er zijn geen straten om lekker rond te slenteren zoals een echte city heeft.

Lees verder

© 2011 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israël gaat eerste milieuvriendelijke stad bouwen: NuritNurit zal de eerste milieuvriendelijke stad in Israël worden. De stad zal gebouwd worden op de Gilboa-berg in Noord-Isra…
Cultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlCultuur Israël: Belangrijke feiten over IsraëlHet kleine land Israël krijgt veel belangstelling in de media. Dat betreft voornamelijk de politieke situatie. Veel mens…
Geografie Israël: stadsgeografie Tel Aviv, Jeruzalem, IsraëlStadsgeografie Israël: Arie Shachar (1935-2006) was een groot stadsgeograaf in Israël. Hij hield zich o.a. bezig met met…
Lijst met banken en financiële instanties in IsraëlLijst met banken en financiële instanties in IsraëlEen lijst met banken en financiële instanties in Israël. De vijf belangrijkste banken zijn o.a. Bank Hapoalim B.M, Bank…

Judea en Samaria 5: Het Allon plan en andere plannenIn 1967 stelde de toenmalige minister van werkgelegenheid, Yigal Allon, een plan op voor de toekomstige grenzen van Isra…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!