Judea en Samaria: Goesh Emoeniem / Gush Emunim

In 1974 werd de Goesh Emoeniem (Blok der Getrouwen) opgericht. Doel van deze beweging, die officieel niet meer bestaat, was om overal in Israël nederzettingen op te richten, in het bijzonder in Judea en Samaria. De Goesh Emoeniem werd gevormd door nationaal religieuze Joden met een Messiaanse karakter. Joden hebben volgens hen recht op heel Israël en door zich overal te vestigen zal de verlossing dichterbij komen.

Arbeiderspartij en Likoed: bouw van Joodse nederzettingen

Zowel de Arbeiderspartij als de Likoed zijn verantwoordelijk voor de bouw van nederzettingen in Judea en Samaria. De Arbeiderspartij was pragmatisch gericht op verdedigbare grenzen. De Likoed bouwde daarnaast ook vlakbij Arabische nederzettingen. De Likoed werd hierbij gesteund door de Goesh Emoeniem. Doel was om Judea en Samaria bij Israël te laten horen. Veel Israëliërs steunden deze activiteiten omdat het enorm gesubsidieerd werd door de overheid: het was er goedkoop wonen.

Militaire overheersing

De militaire overheersing van Judea en Samaraia was afhankelijk van een geleidelijke civiele nederzettingenproces. De Joodse nederzettingen moesten het echter doen met relatief mindere plekken waarvan het landeigendom onbekend was. De Arabische nederzettingen liggen vanuit geografisch oogpunt bezien op de juiste plekken. [Etsel: Veel Arabische dorpen en steden zijn oorspronkelijk Joodse nederzettingen geweest die in de loop der eeuwen zijn ingenomen door de Arabieren die van elders kwamen. Denk hierbij aan plaatsen als Nabloes (Sichem), Hebron, Bethlehem, Jericho, etc.].

De Joodse nederzettingen liggen verspreid en drijven wiggen tussen Palestijnse nederzettingenblokken. De Joden vestigden zich in het Etsion en Ariel Blok en een aantal satellietsteden rondom Jeruzalem. Tegen 2004 waren er 140 nederzettingen met meer dan 230.000 inwoners.

Eerste activiteiten van Goesh Emoeniem

Eén van de eerste activiteiten van Goesh Emoeniem was het doen herleven van het Etzion Blok dat Jordanië had bezet na de oorlog van 1948-1949. Ook keerden Joden terug naar Hebron waar ze eeuwenlang gewoond hadden. Ze richtten hier vlakbij Kiriat Arba op. Men eiste van de regering de gebieden te annexeren.

De Arbeiders regering wist niet goed wat het aan moest met de Goesh Emoeniem en liet de Joden ogenschijnlijk ongemoeid. In 1976 woonden al 220 Goesh Emoeniem leden in de gebieden. De regering haalde hen niet weg en de Goesh Emoeniem kwam zelfs met een masterplan om in een decennium 1 miljoen Joden in 100 nederzettingen te vestigen langs de lijn Jeruzalem-Nabloes en twee of drie stroken over de bergregio. Tegen 1977 had Goesh Emoeniem 12 nederzettingen opgericht. Toen Likoed in 1977 aan de macht kwam kreeg de Goesh Emoeniem een enorme boost. Het werd een grote beweging in het politieke landschap.

Tweede Masterplan Goesh Emoeniem

In 1978 kwam de Goesh Emoeniem met een tweede Masterplan: 750.000 Israëliërs in Judea en Samaria; in 1981 moesten er al 100.000 Joden wonen. Kiriat Arba en Ariel zouden de twee centrale steden worden met elk 60.000 inwoners. Daarnaast moesten er vier steden komen met 20.000 inwoners. Twintig urbane centra met elk 10.000 inwoners en ook nog eens 25 gemeenschap nederzettingen (jisjoeviem kehillati'iem) zouden de zaak moeten complementeren. Goesh Emoeniem hoopte zo een onomkeerbare situatie te creëren. Het Masterplan werd overgenomen door de World Zionist Organisation en het Ministerie van Landbouw.

Aanvankelijk veel nederzettingen, weinig bewoners

Hoewel er veel nederzettingen werden gebouwd gedurende de eerste twee jaren van de Likoed, groeide de bevolking nauwelijks procentueel gezien. De overheid bouwde in gebieden die moesten voorkomen dat er een Palestijns autonoom gebied zou ontstaan. Veelal werd er dichtbij de Groene Lijn gebouwd zodat het suburbane gebieden werden van Groter Tel Aviv en Groter Jeruzalem: hoge kwaliteit wonen voor een redelijke prijs.

Er kwam een uitgebreide versie van het Masterplan dat voorstelde om 165 nederzettingen te bouwen in een periode van 30 jaar: o.a. 5 steden met tussen de 10.000-30.000 inwoners, 36 suburbs en 65 gemeenschap nederzettingen. Er moesten 5000-6000 huizen per jaar gebouwd worden; 400 kilometer aan wegen aangelegd worden; bestaande rurale en stedelijke nederzettingen uitgebreid worden; en industriezones gebouwd worden. Er zou meteen worden gebouwd in Groter Jeruzalem, bij Tulkarm en het zuiden van Hebron. De infrastructuur van wegen zou alleen voor Joden bestemd zijn vanwege het veiligheidsprobleem.

Geen Joodse meerderheid

Ondanks de bouw van nederzettingen is geen sprake van een Joodse meerderheid. Dit betreft zowel qua bevolkingsaantal als qua land. Wel slaagden de nederzettingen erin het Palestijnse land te fragmenteren.

Visie van Etsel

Geograaf Elisha Efrat spreekt constant van een Israëlische bezetting en beschouwt de bouw van Joodse nederzettingen als illegaal. Maar is er wel sprake van een bezetting door Israël van Judea en Samaria? Strikt genomen niet. De status van de betwiste gebieden is nog altijd niet definitief bepaald. De gebieden werden tussen 1949-1967 door Jordanië bezet. Niemand in de wereld stelde toen voor om van de gebieden een Palestijnse staat te maken. Er waren ook helemaal gen protesten tegen de Jordaanse bezetting. De Palestijnen hebben tevens nimmer een eigen staat gehad. Dus ook om die reden heeft Israël de gebieden niet bezet.

Ongeacht of mensen het eens of oneens zijn met de nationaal religieuze ideologie van Goesh Emoeniem, is het natuurlijk vreemd om tegen Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria te zijn. Waarom mogen daar geen Joden wonen? Het Judenrein verklaren van deze gebieden roept sterke associaties op met het Europa van vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook toen mochten Joden vaak nergens wonen, alleen in getto's en zelfs daar waren ze vaak niet veilig.

Gaza is inmiddels al Judenrein verklaard en de hele wereld lijkt daar vrede mee te hebben. Veel mensen hebben zelfs nog begrip voor Hamas die niet genoegen neemt met een Judenrein Gaza maar die heel Palestina Judenrein wil maken. Daarom is er zelfs sympathie voor de Palestijnse raketaanvallen op Israël en roept de VN Hamas zelden op om met het geweld te stoppen zodra er raketten worden afgeschoten. De wereld eist tevens dat de West Bank en Oost-Jeruzalem Judenrein worden verklaard. De wereld wil weer terug naar de situatie van vóór 1967 toen de West Bank een achtergebleven gebied was. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit gebied zal opbloeien na vertrek van de Joden. Uiteindelijk is Gaza hiervan het levende bewijs.

Ondertussen weigeren de Palestijnen de Joodse staat te erkennen. Dus zelfs zonder Judea, Samaria, Gaza en Oost-Jeruzalem mag Israël niet als Joodse staat bestaan. Kortom, wat de Palestijnen c.q. Palestijnse leiders willen is een gebied waar totaal geen Joden meer wonen. Deze anti-Joodse houding wordt door de wereld toegestaan. Van 2000 jaar Jodenhaat heeft de wereld niets geleerd.

Dat er geen vrede is tussen Joden en Palestijnen is volgens de wereld de schuld van de Joodse 'kolonisten'. Dat deze Joden Judea en Samaria weer nieuw leven hebben ingeblazen na eeuwen van verwaarlozing wordt niet door de wereld geaccepteerd. De wereld wil vrede ZONDER Joden. Het feitelijke woongebied van Joden in Judea en Samaria is slechts 3%. Veel gebied is al in Palestijnse handen (autonomie). Maar zelfs die 3% schijnt de wereld een doorn in het oog te zijn, terwijl de Joden in de minst gunstige gebieden wonen waar de Arabieren geen bebouwing hadden. Er zijn dus geen Arabische dorpen of steden ingenomen. Omgekeerd zijn veel Arabische plaatsen oorspronkelijke Joodse nederzettingen geweest zoals Hebron, Sichem (Nabloes), Bethlehem, Jericho, etc.

Waarom wordt niet gewoon gestreefd naar vrede terwijl Joden er blijven wonen? Samenwerking tussen beide bevolkingsgroepen leidt tot een veel groter succes dan wanneer één bevolkingsgroep wordt verjaagd. Een Palestijnse autonomie kan het beste functioneren als op de één of andere manier met Israël wordt samengewerkt. Denk hierbij aan de verdeling van water, handel (Israël als grote afzetmarkt), verbinding tussen Gaza en de West Bank, etc (feitelijk gebeurt dit al op sommige gebieden - water, veiligheid c.q. bestrijding terreur, Israëlische Arabieren die inkopen doen in Palestijnse steden waardoor de economie aanzwengelt). Palestijnen kunnen bovendien profiteren van Joodse aanwezigheid: werkgelegenheid, afnemers van producten, toerisme, etc. De geschiedenis heeft geleerd dat plekken waar Joden welkom waren opbloeiden en waar Joden werden verjaagd juist bergafwaarts gingen. Waarom dus niet leren van het verleden en positieve energie in samenwerking steken?

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967Israëls nederzettingen: historische ontwikkeling vanaf 1967In juni 1967 voert Israël de Zesdaagse Oorlog. Na afloop van de Zesdaagse Oorlog verkeert Israël in een staat van eufori…
Judea en Samaria: agrarische en gemeenschap nederzettingenDe Israëlische oplossing voor het bouwen van de regio's Judea en Samaria was om een netwerk van Joodse nederzettingen te…
Israëls nederzettingen: ruimtelijke ontwikkeling vanaf 1967Israëls nederzettingen: ruimtelijke ontwikkeling vanaf 1967Het Zionisme streeft naar een Tehuis voor het Joodse Volk in Erets Jisraeel. Maar slechts een gedeelte van Erets Jisraee…
Geografie Israël: rurale nederzetting  jisjoev kehillatiGeografie Israël: rurale nederzetting jisjoev kehillatiTussen midden jaren '50 en 1967 kwamen er nauwelijks nieuwe rurale nederzettingen met een agrarische functie bij. Toen I…

Vergelijkende analyse van theorieën over VikinggravenOver de Vikinggraven in Denemarken, en met name die in Jelling doen van oudsher al vele theorieën de ronde. Dit essay is…
Geografie Israël: Geografie als wetenschappelijke disciplineHoewel Israëlische geografen veel gepubliceerd hebben in de vorm van wetenschappelijke artikelen en boeken zijn er tusse…
Bronnen en referenties
  • The West Bank and Gaza Strip Elisha Efrat
  • Atlas of Israel
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.