Grenzen van Israël: in geografisch onderwijs tot 1948

Geograaf professor Yoram Bar Gal heeft een interessante studie geschreven over de grenzen als onderwerp in het geografisch onderwijs in Israël. Het artikel 'Boundaries as a topic in geographic education The case of Israel' staat in het tijdschrift Political Geography uit 1993. In dit eerste deel behandelen we het Zionistisch onderwijs tot 1948 (dus tot aan de oprichting van de moderne Joodse staat).

Introductie: wetenschappelijk onderwijs geografie niet waardevrij

Wetenschappelijk schrijven en sociale wetenschappen (zoals sociale geografie) zijn niet waardevrij. Dit geldt ook voor wetenschappelijke bronnen gebruikt in het onderwijs. Scholen zijn belangrijke bronnen om menselijke waarden en geloven/ideeën over te brengen. Educatie helpt bij de vorming van een beeld bij een individu. Dit geldt ook voor het overdragen van geografische kennis aan een individu. De vorming van een territorium bepaalt sterk het karakter en het wereldbeeld van de individu. In Europa met de opkomst van het nationalisme in de 19de eeuw werd het erg belangrijk gevonden om geografie op scholen te onderwijzen. Dit was een nationalistische boodschap. Maar geografisch onderwijs kan ook een wereldlijke boodschap verkondigen door bijvoorbeeld te pleiten voor vrede.

Geografisch onderwijs in Israël

In het artikel van professor Yoram Bar Gal wordt gesproken over Israël onder verschillende namen: Palestina, Erets Jisraeel. Het probleem van de grenzen bestaat al heel lang en heeft de aandacht van de hele wereld.

Educatie over territorium valt in Israël onder de geografie. Hoe reageert het formele geografische onderwijs in Israël op de controversiële kwestie van de grenzen van de staat? Een groot deel van de huidige beleidsmakers hebben Zionistisch onderwijs genoten in Palestina en de Diaspora vóór de oprichting van de staat Israël. Het onderwijs over het Land Israël binnen het Zionisme genoot hoge prioriteit.

De kwestie van territoriale grenzen in het Zionistische onderwijs tot 1948

Het onderwijssysteem van de Zionisten in Palestina werd geïntroduceerd meer een curriculum in 1907 dat werd bijgesteld in 1923. Geografie kreeg veel studie uren toegewezen en de boeken waren in het Hebreeuws. Het onderwijs was gericht op 'liefde voor het Land Israël'.

aanvankelijk geen duidelijkheid over de grenzen

Wat betreft de grenzen van het land in het Zionistisch geografisch onderwijs werd niet aangegeven waar deze precies lagen, m.u.v. de Middellandse Zee. Het waren algemene beschrijvingen van goddelijk beloofde grenzen, de grenzen van het Oude Israël en wat fysisch geografische elementen. Er werden termen gebruikt als 'het land van onze voorouders', 'het goede en vruchtbare land', 'land van melk en honing', etc. Deze grensbepaling kwam niet alleen voort uit een historisch-religieuze benadering maar ook uit het ontbreken van duidelijk fysisch geografische elementen en het verwerpen van de Ottomaanse grenzen als een basis voor de vorming van grenzen van het Land Israël.

rivieren als grenzen

Vanaf de jaren '20 en vooral de jaren '30 van de vorige eeuw kwam er wat meer duidelijkheid over grenzen toen rivieren gebruikt werden als grensdefinities. Ten zuiden van de Dode Zee, via de stromen van de Negev naar Wadi el Arish (in Egypte) die uitmondde in de Middellandse Zee. In tekstboeken van de Diaspora werd het land Israël nog steeds gezien als gebied aan beide zijden van de Jordaan.

Abraham J. Brawer zijn geografisch tekstboek was lange tijd toonaangevend voor de bepaling van de grenzen van Israël

Een belangrijke persoon die decennia lang invloed uitoefende op de bepaling van de grenzen van Israël was geograaf Abraham J. Brawer. Hij onderscheidde drie soorten grenzen die ook genoemd worden in de Bijbel en de Talmoed:
  1. De grenzen van de voorvaders of de dagen van de Messias;
  2. de grenzen ten tijde van Exodus (Mozes en Jozua);
  3. de grenzen van de periode van de terugkeer uit Babylonië (Ezra en Nehemia).

Brawer was een religieus Zionist die de Bijbel gebruikte voor zijn historische bronnen. Hij negeerde volgens professor Bar Gal andere politieke grenzen die hadden bestaan. Het verschil tussen de historisch beloofde grenzen en de werkelijkheid eiste dat Brawer en zijn medestanders tekstboeken aan leerlingen verschaften met politieke en ideologische verklaringen voor de kloof. Zo werd het afstaan van Trans-Jordanië door de Britten gezien als een stap tegen de wil van het Joodse volk.

Visie van Jehoeda

Het is moeilijk te bepalen wat de grenzen van Israël moeten zijn. Sommige nationalistische Joden pleiten nog steeds voor een gebied van de Nijl tot de Eufraat zoals door God beloofd is. Zo groot is Israël echter nog nooit geweest, ook niet onder koning David en koning Salomo. Voor een bevolking ruim 7 miljoen (anno 2011) zou dat uiteraard een veel te groot gebied zijn. Alleen al om die reden niet uitvoerbaar. De grenzen van Israël liggen nog steeds niet formeel vast. En het zal nog lang gaan duren voordat het zover is. Misschien komt het pas met de komst van de Masjiach (Messias).

Overigens is het bepalen van de grenzen van het gebied dat Israël heet, niet specifiek iets voor Israël. Ook andere gebieden in de wereld waar zelfs geen conflict gaande is wordt geworsteld met de grensbepaling. Neem nu bijvoorbeeld de Gelderse Vallei dat onderzocht is door professor Gerard Hoekveld in de Gelderse Vallei. Hij begon met een voorlopige begrenzing via een fysisch geografische en historisch geografische invalshoek. Na de beschrijving van de fysische en historische regio stelt Hoekveld vast dat de Gelderse Vallei fysisch geografisch begrensd moet worden. Maar over de precieze grenzen zal altijd wel onduidelijkheid blijven bestaan.

Ditzelfde geldt voor Israël. Stel er komt een overeenkomst met de Palestijnen en Israël staat delen van Judea en Samaria af. Moet dan op grond van de 'nieuwe' grenzen gesteld worden dat Judea en Samaria niet meer bij Israël horen? Ja, politiek gezien klopt dat. Maar historisch gezien is dat natuurlijk onjuist. Judea en Samaria vormden altijd het hartland van Israël.

De drie soorten grenzen die geograaf Brawer onderscheidt zijn volgens mij de beste grensbepalingen. Ze komen overeen met wat in de Bijbel en Talmoed staat. Duidelijk is dat alleen de Bijbel/Talmoed als richtsnoer genomen kan worden. Alleen in die periode woonden er eerder Joden in het Land Israël alhoewel de grenzen toen ook steeds veranderden. Hou hierbij overigens tevens rekening met het feit dat geen enkele buitenlandse overheerser van Palestina ooit een eigen staat in het land heeft opgericht. Palestina maakte altijd onderdeel uit van een groter rijk en was nooit zelfstandig. Alleen onder Joodse rechtmatige heerschappij is het land zelfstandig geweest. Dus kijken we naar de grenzen van het Land Israël dan kan alleen de Bijbel als richtsnoer worden genomen.

Overigens heeft de Lubavitcher Rebbe altijd opgemerkt dat in het conflict met de Arabieren om het land het niet draait om hoe groot Israël moet zijn, maar hoe voorkomen kan worden dat Joods bloed vergoten wordt (pikoeach nefesj). Een klein Israël is kwetsbaar en leidt tot bloedvergieten.
© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: in geografisch onderwijs na 1948Na de oprichting van de Staat Israël in 1948 veranderde het diverse educatieve systeem in een uniform systeem. De overhe…
Adaptief OnderwijsHet is zover. Je kind is oud genoeg om naar de basisschool te gaan. Er zijn veel keuzes die je als ouder kan maken. Welk…
Joods Nederland: onderwijs, jeugd, cultuur en sportJoods Nederland: onderwijs, jeugd, cultuur en sportNa de Tweede Wereldoorlog is het Joodse leven in Nederland weer langzaam gaan opbloeien. De Joodse gemeenschap heeft een…
Salaris in het onderwijsHoeveel verdient een docent? Voor salarissen in het voortgezet onderwijs zijn er drie salarisschalen, namelijk LA, LB, L…

Klonen: allemaal gelijk?Klonen: allemaal gelijk?Een wereld vol met ideale mensen, allemaal exact even lang met dezelfde kleur ogen en haar, dezelfde schoenmaat en een e…
Geografie Israël: stadsgeografie Tel Aviv, Jeruzalem, IsraëlStadsgeografie Israël: Arie Shachar (1935-2006) was een groot stadsgeograaf in Israël. Hij hield zich o.a. bezig met met…
Bronnen en referenties
  • Boundaries as a topic in geographic education The case of Israel' - Yoram Bar Gal - in het tijdschrift Political Geography
  • De Gelderse Vallei - Prof. G.A. Hoekveld
  • http://mens-en-samenleving.infonu.nl/politiek/14102-israelisch-arabisch-conflict-1-focus-op-het-behoud-levens.html
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 04-10-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.