InfoNu.nl > Wetenschap > Diversen > Hoeveel soorten organismen zijn er op aarde?

Hoeveel soorten organismen zijn er op aarde?

Hoeveel soorten organismen zijn er op aarde? De vraag hoeveel verschillende soorten planten en dieren er op aarde leven is in de afgelopen decennia regelmatig onderzocht in de wetenschappelijke literatuur. Schattingen liepen echter sterk uiteen en waren behept met grote onzekerheid. Medio 2011 verscheen een artikel van een internationale groep wetenschappers waarin de meest nauwkeurige schatting wordt beschreven die tot nu toe is gemaakt. Het blijkt dat verreweg de meeste soorten nog ontdekt moeten worden.

Het belang van de vraag naar het aantal soorten

De mens is voor zijn voortbestaan volledig afhankelijk van de natuur. Planten en dieren voorzien ons in onze belangrijkste levensbehoeften, zoals gezonde lucht, voedsel, kleding, en medicijnen. Een mooie en rijke natuur heeft ook mentaal een positieve invloed op het welzijn van de mens. Het antwoord op de vraag hoeveel soorten planten en dieren er zijn dient dus niet zozeer ter bevrediging van onze collectieve nieuwsgierigheid naar de verscheidenheid van het leven op aarde. Het is vooral van groot belang voor het onderzoek naar de biodiversiteit op onze planeet en het kunnen nemen van goede maatregelen ter bescherming van het ecosysteem.

Een nauwkeurige schatting van het aantal soorten

Eerdere schattingen door taxonomen (experts in het ordelijk classificeren van planten en dieren volgens hun veronderstelde verwantschappen) liepen uiteen van enige miljoenen tot zelfs meer dan 100 miljoen. Deze schattingen waren voornamelijk ruwe gissingen en zijn bekritiseerd vanwege hun subjectiviteit en beperkte empirische basis. Andere studies, gebaseerd op objectievere methoden, waren vaak beperkt tot slechts bepaalde groepen organismen.

Medio 2011 verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology een artikel waarin een nieuwe methode wordt voorgesteld voor het schatten van het totale aantal soorten organismen op aarde. Bij deze methode worden wiskundige groeimodellen toegepast op de aantallen stammen, klassen, orden, families, en geslachten (ofwel de hogere primaire taxonomische rangen) die in de loop van de laatste 250 jaar zijn ontdekt. Het blijkt namelijk dat de groeicurves steeds verder afvlakken en convergeren naar een limiet. Deze limieten kunnen vervolgens eenvoudig worden gebruikt om een extrapolatie te maken naar de limiet van het aantal soorten (de laagste primaire taxonomische rang).

Op basis van deze nieuwe methode berekenden de onderzoekers dat het totale aantal plant- en diersoorten op onze planeet ongeveer 8,7 miljoen moet bedragen, waarvan ongeveer 2,2 miljoen in de oceanen. Op dit moment zijn slechts ongeveer 1,2 miljoen (14%) soorten beschreven, en van de organismen in de oceanen slechts ongeveer 194 duizend (9%) soorten. Het ligt voor de hand dat dit de meest opvallende soorten betreft (met relatief grote afmetingen en veelvoorkomend). Het vermoeden bestaat daarom ook dat de meeste van de nog niet ontdekte soorten relatief klein zijn en geconcentreerd in hotspots en minder onderzochte gebieden zoals diep in de oceanen en in de grond.

De kosten van het beschrijven van alle soorten op aarde

In het artikel wordt ook een schatting gemaakt van de tijd en de kosten die nog nodig zullen zijn voor het ontdekken en beschrijven van alle soorten organismen op aarde. Uitgaande van het tempo waarmee in de afgelopen 20 jaar nieuwe soorten zijn ontdekt, en het gemiddelde aantal ontdekkingen per taxonoom in zijn gehele carrière, en de gemiddelde kosten om één soort te beschrijven, en de aanname dat deze getallen constant blijven, zal het voltooien van deze klus nog 1200 jaar, ruim 300 duizend taxonomen, en ongeveer 364 miljard dollar gaan kosten. Gezien het tempo waarmee op dit moment soorten uitsterven, is te verwachten dat veel huidige soorten al voor hun ontdekking uitgestorven zullen zijn.
© 2011 - 2019 Verus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biologie Uitgelegd - SuccessieBiologie Uitgelegd - SuccessieSuccessie betekend letterlijk het opvolgen van iets. In de biologie wordt deze term gebruikt voor het veranderen van de…
Wat is ecologieWat is ecologieEcologie is één van de grootste deelgebieden van de biologie. Wat is ecologie en hoe deel je het op in verschillende niv…
Biologie Uitgelegd - EcosystemenEen ecosysteem is een gebied waarbinnen organismen verschillende relaties hebben. Factoren hebben invloed op deze relati…
Biologie: OrganisatieniveausAlles wat leeft kan opgedeeld worden in verschillende niveaus van organisatie. Dit worden de organisatieniveaus van de l…
Shannon-Wiener diversiteitsindexShannon-Wiener diversiteitsindexWe hechten veel waarde aan biodiversiteit. Maar hoe weten we eigenlijk of een gebied een hoge biodiversiteit kent? Dit k…
Bronnen en referenties
  • Camilo Mora, Derek P. Tittensor, Sina Adl, Alastair G. B. Simpson, Boris Worm, "How Many Species Are There on Earth and in the Ocean?", PLoS Biology, vol. 9, no. 8, August 2011.

Reageer op het artikel "Hoeveel soorten organismen zijn er op aarde?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Joost, 28-07-2016 15:52 #1
Prachtig om te kunnen constateren, dat de Indiase Vedas het al hebben over 8.400.000 soorten. Deze oude wijsheden maken mij blij. OM SHANTY.

Infoteur: Verus
Laatste update: 05-04-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!