Judea en Samaria: buitenposten (outposts) legaal/illegaal?

Naast de 'gewone' Joodse nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank) bestaan er buitenposten (outposts). Deze werden aanvankelijk door verschillende Israëlische regeringen financieel gesteund. Maar niet iedere minister president was er blij mee. Ehud Barak gaf eens opdracht alle buitenposten te ontruimen. Ook premier Netanjahoe ontruimt momenteel (2011) onder druk van de VS vele buitenposten. Volgens geograaf Elisha Efrat zijn de buitenposten illegaal.

Premier Sharon moedigde de Hilltop Youth (Noar Gva'ot) aan

Hoewel velen in Israël de buitenposten als illegaal beschouwen hebben deze posten altijd wel steun gekregen van de overheid en het militaire apparaat. Premier Sharon moedigde de Hilltop Youth (jonge Joodse activisten die achter de oprichting van de buitenposten zitten) aan. En toen Ehud Barak premier was kwam er een 'buitenpost akkoord'. De Nederzetting Divisie van de Zionistische Wereld Organisatie heeft de buitenposten ook geholpen (o.a. door aanleg van waterpijpleidingen en het verschaffen van mobiele huizen). Ook is er steun (geweest) van regionale autoriteiten. De ministeries van Volkshuisvesting, Defensie en Religieuze Zaken hebben ook hulp aangeboden (synagogen, mikve's en kleuterscholen).

Rol van het leger de IDF

De IDF speelt een belangrijke rol bij de buitenposten en bij de nederzettingen in het algemeen. Volgens geograaf Elisha Efrat komt dat door de grote leugen dat nederzettingen een veiligheidswaarde zouden hebben [Etsel: Hier ben ik het niet mee eens zie visie onderaan]. Sommige van de eerste nederzettingen komen voort uit legerbases. De kaart van controleposten, veiligheidswegen, afsluiting, delen van het veiligheidshek zijn in overeenstemming met de wensen van de Joodse leiders van Yesha (Judea en Samaria). Ook is er bijna iedere dag contact tussen het leger en de leiders van de nederzettingen. Bovendien zijn veel officieren in de IDF inwoners van Judea en Samaria. De IDF is grotendeels verweven met de 'kolonisten'. Volgens Efrat komt hier een einde aan.

Wat is legaal en wat is illegaal?

Niemand weet precies wat legaal en illegaal is. De situatie is vaag en complex en daar profiteren volgens Elisha Efrat de Joodse inwoners van. De uitvoering van de Bouwwet schijnt erg laks te zijn. Joodse lokale raden voeren zelf toezicht uit en zij zijn het die illegale bouw toestaan [Jehoeda: onder de regering Netanjahoe is dit zeker niet meer het geval Efrat geeft aan dat er ook al verandering is gekomen sinds de regering Rabin in overleg met de VS].

De term 'natuurlijke groei' is nooit duidelijk gedefinieerd. Nieuwe nederzettingen worden opgericht als buurt van bestaande nederzettingen. Een andere methode is het plaatsen van caravans op een nieuwe locatie. In de periode 1993-2001 is het aantal huizen in 7 jaar tijd met 54% gestegen van 20.400 naar 31.400.

Buitenposten een oud Zionistisch beleid

Wie denkt dat de buitenposten een idee zijn van radicale Joden heeft het mis. Buitenposten bestaan al heel lang en werden destijds in Palestina door niet-religieuze Zionisten opgericht om feiten op de grond te creëren. Deze nederzettingen heetten 'tower and stockade' (toren en palissade). Ze werden midden in de nacht opgericht op strategische plekken. In totaal ging het om 50 van zulke nederzettingen.

Veel discussie in Israël over de buitenposten

In Israël worden vele debatten gevoerd over de buitenposten. Links Israël wil dat ze allemaal worden ontruimd. Rechtse Israëliërs gebruiken de buitenposten om zoveel mogelijk land te claimen zodat dat niet in Palestijnse handen valt.

Vier regio's

De meeste buitenposten worden in vier regio's gebouwd:
  1. westelijke hellingen van Samaria heuvels;
  2. westelijke hellingen van Bet El heuvels;
  3. Etzion Blok;
  4. zuidelijke hellingen van Hebron gebergte.

Evacuatie buitenposten sinds februari 2005

Eind 2004 waren er 99 buitenposten en de meeste groeiden wat. Onder de regering Netanjahoe (vanaf 2009) zijn enkele buitenposten ontruimd. Momenteel (eind 2011) is er een strijd gaande tussen de Hilltop Youth en het leger. De Hilltop Youth zijn jonge Joodse activisten die in veel buitenposten wonen. Zij verzetten zich tegen de ontruimingen en voeren zelfs acties uit tegen het leger en wraakacties tegen Palestijnen. In februari 2005 heeft Israël na de ontruiming van Gaza aan de VS beloofd om 'illegale' buitenposten te evacueren.

Sinds maart 2001 schijnen er volgens Elisha Efrat veel buitenposten te zijn gebouwd op land dat geen staatsland is. Soms gaat het om Palestijns land, soms is de eigenaar onbekend. Toch kregen de buitenposten financiële hulp van de overheid. Volgens een rapport zouden Joodse 'kolonisten' werkzaam zijn in takken van de overheid en zaken manipuleren. 'Illegale' buitenposten zouden met belastinggeld betaald zijn. In de Knesset is de Nederzettingen Beweging de sterkste politieke pressiegroep. Efrat vreest dat de golem zich tegen haar schepper zal gaan keren. Hij sluit niet uit dat Joodse inwoners van Judea en Samaria zich zullen verzetten tegen de IDF en de politie. Ook spelen ze volgens Efrat eigen baas door Palestijnse olijfbomen om te hakken en het fruit te stelen [Jehoeda: Dit lijkt eerder andersom te zijn waarbij Palestijnen Joodse wijngaarden in brand steken!]

Visie van Jehoeda

Dit artikel schrijven we eind december 2011. Er is op dit moment een felle strijd gaande tussen de Hilltop Youth en de regering/IDF. De regering Netanjahoe wil niet dat er buiten de bestaande nederzettingen wordt gebouwd. Onder druk van de VS laat de regering de 'illegale' buitenposten ontruimen.

Elisha Efrat heeft zijn boek in 2005 geschreven. Toen was er vooral onder linkse Israëliërs euforie over de Israëlische ontruiming van Gaza. Vrede was volgens hen nabij nu die lastige 'kolonisten' uit Gaza waren. Maar het tegendeel bleek waar te zijn. Israël werd meer dan ooit vanuit Gaza aangevallen. Duizenden raketten en mortieren werden op Israël afgeschoten. Elisha Efrat beweert dat nederzettingen geen veiligheid kunnen brengen. Hij noemt het zelfs een grote leugen. Maar in werkelijkheid blijkt dat de evacuatie van nederzettingen juist tot onveiligheid leidt. Israël verloor grotendeels haar inlichtingennetwerk in Gaza toen het zich daaruit terugtrok. Gaza kon niet meer 'gemakkelijk' gecontroleerd worden. Natuurlijk kunnen nederzettingen geen raketten en eventueel tanks tegenhouden. Maar aanwezigheid in het gebied is wel van groot belang voor het verzamelen van inlichtingen. Deze zijn cruciaal om het terrorisme te bestrijden. Ook wordt met de Israëlische aanwezigheid voorkomen dat de Palestijnen ongestoord een militaire macht kunnen opbouwen. Naast veiligheid betekent Joodse aanwezigheid in Judea en Samaria nog veel meer. Het betekent het recht van Joden om te wonen waar ze willen, zeker daar Judea en Samaria de Joden formeel toebehoort (het is Gods land - Joden hebben het in onderpand gekregen om hun taak uit te voeren). Geen enkele andere onafhankelijke staat heeft er ooit de scepter gezwaaid. Judea en Samaria waren altijd onderdeel van een bezettende macht zolang Joden er niet over heersten. Deze bezettende machten hebben nimmer van Judea en Samaria een eigen staat gemaakt (dit geldt overigens voor heel Israël c.q. Palestina). De terugtrekking uit Gaza heeft aangetoond dat de nederzettingen niet het probleem zijn van het Joods-Arabisch conflict. Vóór 1967 bestond het conflict ook en was er zelfs geen enkele Joodse nederzetting in Judea en Samaria.

De vraag of de buitenposten legaal of illegaal zijn is lastig te beantwoorden. Volgens de wet zijn ze illegaal wanneer de regering er geen toestemming voor geeft. Maar de buitenposten hebben wel degelijk hulp gekregen van de Israëlische overheid en dus zijn ze feitelijk legaal. Daar komt bij dat Judea en Samaria historisch gezien Joods zijn. Ook om die reden zijn de buitenposten legaal. Zou men beweren dat de buitenposten illegaal zijn dan geldt dat in principe ook voor heel wat 'toren en palissade' nederzettingen binnen de bestandslijnen van 1967 die eind jaren '30 van de vorige eeuw zijn gebouwd. Ook die zijn pas achteraf legaal verklaard (hierbij aangetekend dat voor veel vijanden van Israël deze nederzettingen sowieso illegaal zijn).

Toch moet de Israëlische overheid een beter beleid voeren om meer duidelijkheid te creëren. Door de Hilltop Youth formeel te steunen en te helpen bij het opzetten van buitenposten hoeven er geen misverstanden te bestaan over de juridische status van de nederzettingen. Daarmee geeft de overheid een duidelijk signaal af aan zowel de Joodse activisten als de wereld. Er moet geen valse hoop gewekt worden dat Israël zich uit (bepaalde delen) van Judea en Samaria zal terugtrekken. Dit zal nimmer tot vrede leiden. Vrede bereik je door vrede en niet door land weg te geven en nederzettingen c.q. buitenposten te ontruimen.

Lees verder

© 2011 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Judea en Samaria: Arabische dorpen - 1948-1967We zagen al eerder dat de ligging van de Arabische nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank) in de periode 1948-196…
Judea en Samaria: conflict over waterJudea en Samaria: conflict over waterHet conflict over water op de West Bank (Judea en Samaria) heeft directe implicaties voor Israël binnen de bestandslijne…
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…

De Paro: de robotknuffel vermindert stress bij dementerendenDe Paro is een robotzeehond die ouderen die dementeren en mensen met een autistische stoornis heel goed kan helpen. De p…
Brand, hoe te handelen?De belangrijkste regel bij brand is, altijd zelf eerst kijken of het wel veilig is. Zo voorkomt u meer slachtoffers. Een…
Bronnen en referenties
  • The West Bank and Gaza Strip Elisha Efrat
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 03-11-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.