Wetenschap; wanneer is iets wetenschappelijk?

Wetenschap; wanneer is iets wetenschappelijk? Dagelijks vinden onderzoeken plaats op uiteenlopende gebieden. Vele onderzoeken onderbouwen bepaalde waarheden en dit wordt dan wetenschap genoemd, andere onderzoeken wordt echter geen wetenschap genoemd. Echter wanneer mag iets wetenschappelijk onderzoek heten en wat betekent dit? Wetenschap wordt door de dikke Van Dale gedefinieerd als “het weten; kennis, het geheel van kennis en de manieren om die te verwerven”

Doelstelling

Het doel van wetenschap is om kennis te verwerven en deze te delen. Door middel van methodes wordt geprobeerd een deel van de werkelijkheid te schetsen. Echter door te denken vanuit verschillende perspectieven bestaan er diverse interpretaties over werkelijkheid en bestaat er dus nimmer één werkelijkheid. Het koppelen van wetenschap en praktijk is een tweede doelstelling van wetenschappelijk onderzoek.

Methode

Om te komen tot wetenschap is het de methode van onderzoek doen relevant. Namelijk meten, registreren, waarnemen, experimenteren, ordenen, interpreteren, verwoording, voorspellen (hypothese), toetsing, evaluatie en planning. Het doen van onderzoek op systematische en het vergaren en bestuderen van gegevens maakt wetenschap. Een wetenschappelijk onderzoek is altijd gebaseerd op een onderzoeksvraag (wat wil ik te weten komen?).

Uitvoerende organen

Het begrip wetenschap is veelal gekoppeld aan het instituut, zoals de universiteit of onderzoeksinstituten zoals TNO, maar in het bijzonder voeren commerciële bedrijven het meeste wetenschappelijk onderzoek uit (*1). Eeuwenlang bestaat al de discussie wanneer onderzoek en kennis wetenschappelijk genoemd mag worden. Belangrijk bij het uitvoeren een wetenschappelijk onderzoek is de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid.

Eigenschappen wetenschap

Samengevat gelden de volgende eigenschappen voor wetenschap (bron; Wikipedia wetenschap):
  • Wetenschap wordt beschouwd als gedragspatroon waarmee de mens zich controle over zijn omgeving verschaft.
  • Wetenschap wordt gezien als zowel theoretische kennis en technologie als de toepassing van theoretische kennis bij het oplossen van praktische problemen.
  • Wetenschap kan worden gedefinieerd aan de hand van haar methodenleer: in het geval van een empirische (praktijk) wetenschap door middel van experimentele procedures, die tot doel hebben de de natuur te onderzoeken en theorieën over haar gedragingen te bevestigen of te ontkennen.
  • Wetenschap en wetenschappelijk zijn termen die kunnen worden toegepast op iedere werkwijze en overtuiging, die gekenmerkt wordt door geldigheid, precisie en objectiviteit.

Kosten

In 2009 is binnen Nederland voor 10,4 miljard aan onderzoek gedaan (*1), 45% hiervan is vergoed door commerciële bedrijven, met name de industrie.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is psychologie?Psychologie is een veel besproken onderwerp de laatste jaren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Definitie: Psychologi…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Geloven in de wetenschapVrijwel iedereen op aarde heeft een levensvisie. Op school leren we dat de kennis van de mens steeds meer vooruit gaat.…
Kuhn: Paradigma’s, Normale en Revolutionaire wetenschapKuhn: Paradigma’s, Normale en Revolutionaire wetenschapThomas Kuhn leefde van 1922 tot 1996. Als wetenschapsfilosoof was hij vooral bekend om zijn boek The structure of Scient…

Ontstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijOntstaan van de aarde: verschillende theorieën op een rijEr doen heel wat theorieën de ronde over het ontstaan van de aarde. De meest bekende zijn wel de oerknaltheorie en het c…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…
Bronnen en referenties
  • *1; http://www.rathenau.nl/ De nederlandse Wetenschap

Reageer op het artikel "Wetenschap; wanneer is iets wetenschappelijk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!