Het einde van de wereld, hoe kan het leven op aarde vergaan?

Het einde van de wereld, hoe kan het leven op aarde vergaan? U hoort het ieder jaar, ook dit jaar is het de verwachting dat de wereld vergaat. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? Dan moeten er wel ingrijpende omstandigheden voorvallen wil iedereen en alles uitsterven. Als we in het verleden kijken zijn er enkele gebeurtenissen geweest, waardoor het leven op aarde compleet anders is geworden. Denk bijvoorbeeld aan het uitsterven van de succesvolle dinosauriërs. Is het reëel dat onze vergankelijkheid binnenkort op de proef wordt genomen en het einde van de wereld eraan komt?

Einde van de wereld, aarde vergaan


Het leven op aarde is vergankelijk!

Het leven op aarde is een prachtig iets, maar het is ook vergankelijk. De aarde heeft ons een prachtige plek gegeven, waarop we leven en toch bestaat er een kans dat binnen niet afzienbare tijd het leven op aarde ophoudt te bestaan. Er zijn enkele gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat het leven zoals wij dat kennen ernstig in gevaar wordt gebracht. En dat heeft dan niets te maken met dat het klimaat door ons eigen toedoen verandert. Grote gebeurtenissen kunnen wereldwijde invloed op ons leven hebben. Hoe kan het leven op aarde vergaan en welke gebeurtenissen leiden tot het einde van de wereld?

De polen verwisselen magnetisme

Pakweg iedere 800.000 jaar bestaat de kans dat het magnetisme van de aarde verandert. Dit wordt veroorzaakt door een niet stabiele stroming van de aardkern, waardoor van tijd tot tijd het magnetisme kan veranderen. Het is echter niet duidelijk of het plotsklaps zal gebeuren of niet. Sinds 1830 worden al metingen verricht aangaande de sterkte van het magnetisch veld gedaan. En sindsdien is de kracht al 15% geleidelijk aan afgenomen. Eveneens zijn er aanwijzingen dat plaatselijk de kern-mantel stroming van richting verandert. Dit suggereert dat er mogelijk een wisseling van magnetisme op komst is. Probleem daarbij is hoe snel het magnetisme verandert. Als tijdens de magnetische wisseling het magnetisme uitvalt, dan wordt de aarde tijdelijk niet meer beschermd tegen de invloed van de zon, waardoor we langdurig bloot komen te staan aan hoge concentraties straling en kan het einde van de wereld betekenen.

De supervulkaan

Een wezenlijke bedreiging voor de wereld is de supervulkaan, zoals die onder het Yellowstone park in Amerika is gelegen. Er is aangetoond dat 640.000 jaar, 1.300.000 jaar en 2.000.000 jaar geleden de supervulkaan is geëxplodeerd. De tijd tussen de verschillende uitbarstingen is dus afgenomen van 700.000 jaar naar 660.000 jaar. Er valt dus aan te nemen dat we inmiddels op de vooravond van een mega-explosie zijn aangekomen. Dat zeggende is er bovendien gebleken dat het Yellowstone park inmiddels geleidelijk aan opzwelt en daarmee potentieel een uitbarsting op handen is. Komt het tot een uitbarsting dan komt er dermate veel as in de lucht, waardoor zonlicht de aarde voor decennia in veel mindere mate kan bereiken. Daarnaast zorgt de tijdelijke hitte toename ervoor dat zuurstof lastig in te ademen valt, waarnaast eveneens vele schadelijke dampen vrijkomen. Nadat de materie afkoelt, breekt er een nieuwe ijstijd aan.

Een asteroïde of komeet

We horen het zo af en toe weleens op de televisie. Tussen de maan en aarde is een kleine asteroïde door gevlogen. Op kosmologische afstand is dat te vergelijken dat een mug langs uw oor vliegt. Ja, dicht bij dus. Wat nu als een komeet of asteroïde van een groter formaat voorbij komt? Het zal niet de eerste en laatste keer zijn dat de aarde wordt getroffen door aanzienlijke ruimtestenen. De gevolgen zullen desastreus zijn:
  • razendsnelle tsunami's indien de asteroïde in de oceaan komt;
  • enorme schokgolven die door de kern van de aarde passeren, waardoor overal vulkaanuitbarstingen worden getriggerd;
  • enorme hitte golven die over de aarde zullen verplaatsen en daarmee een verschroeiend effect zullen hebben;
  • enzovoorts.
De gevolgen zijn niet te overzien. Let wel, ook de dinosauriërs zijn uitgestorven doordat de aarde door een komeet is getroffen.

De zon explodeert en einde van de wereld

Een ding dat zeker is, is dat de zon op het einde van zijn leeftijd gaat exploderen. Voordat de zon explodeert, neemt de straal van de zon enorme proporties aan, waardoor het leven op aarde al uitgesloten kan zijn. Explodeert de zon dan wordt alles op aarde weggevaagd en dat is zeker het einde van de wereld. Dan is het de vraag of er iets van de massa van de aarde overblijft. Gelukkig voor ons duurt het nog een paar miljard jaar, voordat de zon de brui eraan geeft.

Lees verder

© 2012 - 2021 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënOorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënWaarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is d…
Krakatau beroemdste vulkaanuitbarstingDe Indonesische stratovulkaan Krakatau is vooral bekend om zijn explosieve en allesvernietigende uitbarsting van 1883. D…
Meest gevaarlijke vulkanen ter wereldVan de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk. Wie of wat bepaald dat een vulkaan in aanmerking komt o…

Waarom had Plato kritiek op democratie?Plato was een Griekse filosoof en schrijver uit de oudheid. Ca. 427 voor Christus werd hij geboren in Athene. Plato kwam…
Hoe schrijf ik een systematic review?Een systematic review is een wetenschappelijk artikel, bedoeld om verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken en…
Bronnen en referenties
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/snelle-stijging-supervulkaan-yellowstone
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Omkering_van_het_aardmagnetisch_veld
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Supernova
Geinformeerd (1.101 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.