Hennep, een multifunctionele grondstof

Hennep kan een onmisbare grondstof voor vele industriële toepassingen worden. Een belangrijk voordeel is dat de plant ontzettend snel groeit. Een hectare hennep levert na 14 weken genoeg materiaal voor het bouwen van een huis. Maar daar blijft het niet bij. Hennep is zonder meer de meest multifunctionele plant die er bestaat. Sommige mensen zeggen dat er makkelijk 50.000 toepassingen voor hennep bedacht kunnen worden of al bestaan. Van vogelvoer tot biobrandstof, hennepbeton tot kleding, je kunt het zo gek niet bedenken of er is een hennepalternatief van te maken. Op grote schaal hennep verbouwen is de volgende stap op weg naar een duurzame maatschappij. Hennep is in feite een wonderplant die de potentie heeft om de wereld te redden.

Inhoud:


De vele toepassingen van Hennep

Van de hennepplant of wietplant kun je van alles maken. In de geschiedenis is dat vaak gebeurd maar hennep is sinds het tot gevaarlijke drug is gebombardeerd buiten beeld geraakt als grondstof voor producten. In Nederland bleven alleen in Groningen gelegaliseerde hennepboeren hun teelt verbouwen. Groningse hennep wordt gebruikt als grondstof om strokarton te maken.

Patent op carosserie van hennep in 1900

Technologische vooruitgang heeft nog veel meer toepassingen van hennep mogelijk gemaakt. Henry Ford wilde al een autocarrosserie van hennep structureel invoeren maar uiteindelijk is hij overgeschakeld op staal en ijzer. Ford, de oprichter van het gelijknamige automerk, had in 1900 een patent aangevraagd op het bouwen van carrosserieën van hennep. Om onduidelijke redenen is staal gebruikt in de auto. Waarschijnlijk is hij onder druk van de Rockefellers, die de staalindustrie in handen hadden overgestapt op staal. Een carrosserie van hennep is echter 10 keer zo sterk als staal, veel duurzamer in het productieproces en kan bovendien niet roesten. Op een auto van hennep kun je met een hamer slaan zonder dat er een deuk in komt. Tegenwoordig gebruiken allerlei automerken waaronder BMW weer hennep in de auto zoals in het dashboard.

Olie wint het vooralsnog van hennep

Hearst was een krantenmagnaat uit het begin van de vorige eeuw. Door middel van zijn kranten verspreidde hij een anti-hennepcampagne waarin hij de softdrugs wiet opzettelijk verwarde met de industriële hennep waarvan je niet high wordt. Hearst had samen met Dupont zwaar geïnvesteerd in olievelden. Dupont is een bedrijf uit de chemische industrie wat nog steeds bestaat. Ze hoorden van de plannen in 1900 van Henry Ford en de uitvinder van de Dieselmotor Rudolph Diesel om auto´s te laten rijden op plantaardige olie. Hennepolie zou een belangrijke brandstof worden. Maar daar hebben Hearst en Dupont een stokje voor gestoken door bij het grote publiek de schijn te wekken dat op grote schaal drugs verbouwd zou gaan worden. Wanneer de wereld nu met auto´s had gereden op plantaardige olie dan zouden er nooit oliecrisisssen, olierampen, benzine-accijnzen en plotselinge prijsstijgingen zijn.

Met hennep begon de victorie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Amerika ineens veel materieel nodig. Het Amerikaanse ministerie van landbouw maakt speciaal een voorlichtingsfilm om boeren ertoe over te halen om hennep te produceren. Parachutes, brandstof, touwen voor schepen en kleding konden in die tijd van hennep worden gemaakt. Boeren die hennep verbouwen en hun zonen kregen een vrijstelling zodat ze niet hoefden te dienen in het leger. Vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog was hennep verboden.

Gouden eeuw door hennepteelt

In de 17e eeuw beleefde Nederland zijn gouden eeuw. Dat had niet kunnen gebeuren zonder de hulp van hennep. De zeilen van de zeilschepen die Nederland en de VOC gebruikten waren allemaal van hennep gemaakt. De touwen natuurlijk ook. Er was in die tijd geen ander materieel voor handen. In Nederlands Indië werden ook hennepplantages aangelegd. Nederland is in de gouden eeuw rijk geworden van hennep.

Bijna 600 jaar oude bijbel van hennep / Bron: NYC Wanderer (Kevin Eng), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bijna 600 jaar oude bijbel van hennep / Bron: NYC Wanderer (Kevin Eng), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Gutenberg Bijbel

Ook speelt hennep een rol in de geschiedenis van de bijbel. Zoals we allemaal weten vergaat papier snel. Papier wordt tegenwoordig van houtpulp gemaakt. Maar zeer oude boeken werden gedrukt op henneppapier. Hennep blijft namelijk zeer lang goed, veel langer dan papier. Het eerste boek wat gedrukt werd, is nog in puntgave staat. Het is de Gutenberg Bijbel en deze werd op henneppapier gedrukt. Als je een boek ziet van honderd jaar terug dan kun je al constateren dat het papier snel verbrokkelt. Deze bijbel is gedrukt in 1450 en ziet er spik en span uit.

Hennep verkleint pesticidenbehoefte

Hennep zou een prima vervanging van katoen zijn. Het groeit sneller dan de katoenplant. Omdat katoen een fragiel plantje is heeft het veel pesticiden nodig om te kunnen overleven. 25% van alle in de VS gebruikte pesticiden worden aangewend voor de katoenproductie terwijl katoen maar 4% is van de totale opbrengst aan landbouwgewassen. Voor hennep heb je helemaal geen pesticiden nodig.

Hennepvezels zijn vele malen sterker

Hennepvezels zijn zeer geschikt om plastic van te maken. Er is daar veel onderzoek naar gedaan. Vezels van hennep zijn vele malen sterker dan de plasticvezels die nu worden gemaakt van olie. Alles wat je van plastic kunt maken kun je ook van hennep maken, tot CD-hoesjes aan toe. De geslonken olievoorraden en steenkoolvoorraden waardoor energie tegenwoordig enorm duur is, zouden kunnen opgevangen worden als we massaal hennep gingen telen. Hennepolie is namelijk een zeer geschikte biobrandstof.

Industriële hennep is geen drugs

Veel mensen denken bij het woord wiet of hennep gelijk aan mensen die graag high worden. Voor hen heeft de antihennepcampagne van Hearst en Dupont goed gewerkt. Van de hennep die voor vezels wordt gebruikt kun je een joint roken zo groot als een Boeing 747 maar je zult er nooit high van worden. Niet alle wiet heeft geestverplaatsende eigenschappen. Toch wordt hennep niet meer gebruikt omdat het volgens de wet in de categorie drugs valt. Wanneer de samenleving serieus een duurzame oplossing nastreeft voor allerlei milieuproblemen en grondstofproblemen dan biedtwiet de ultieme uitkomst. Deze multifunctionele plant kan ons voorzien van
olierampen zijn verleden tijd als we overschakelen op hennepolie. / Bron: U.S. Coast Guard, Wikimedia Commons (Publiek domein)olierampen zijn verleden tijd als we overschakelen op hennepolie. / Bron: U.S. Coast Guard, Wikimedia Commons (Publiek domein)
bouwmaterialen voor huizen en auto´s, brandstof, voeding, producten als touw en zeil, karton, papier, kleding, isolatiemateriaal en cosmetica. Wat dat laatste betreft: van wiet kunnen balsems worden gemaakt.

Hennep als gezonde etenswaar

Daarnaast zijn hennepzaden en hennepolie sinds een paar jaar een gezond luxe-artikel. Het wordt onder andere verkocht als natuurlijk gezondheidssupplement. Sinds kort bestaat er hennepmeel of henneppoeder. Er worden allerlei wiet-koekjes gebakken waar enkel gezonde, geen high-heid veroorzakende onderdelen van de hennepplant in worden gebruikt. In India was het onder boeddhisten al langer een gebruik een tijdens het vasten een hennepzaadje per dag te eten omdat daar vele belangrijke voedingsstoffen in zitten. De mogelijkheden met hennep zijn legio.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Kleding gemaakt van hennepKleding gemaakt van hennepHennep werd al duizenden jaren gebruikt en ook de afgelopen eeuwen was het belang van dit gewas enorm voor de textielind…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…

Leven we in een tijd van cultuurverval?Cultuurpessimisten komen tot een treurige slotsom in de beschouwing over onze tijd. Het verlies van waarden en normen wo…
Waarom had Plato kritiek op democratie?Plato was een Griekse filosoof en schrijver uit de oudheid. Ca. 427 voor Christus werd hij geboren in Athene. Plato kwam…
Bronnen en referenties
  • http://mendonews.wordpress.com/2010/08/30/henry-ford-and-rudolf-diesels-vision-of-a-hemp-diesel-revolution/
  • http://www.jeccomposites.com/press/press-releases/flax-and-hemp-fibres-natural-solution-composite-industry-co-publication-jec-gro
  • http://thehempsolution.com/
  • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/app.22620/abstract;jsessionid=7108685A97DDCB1F219C4A865BFF7932.d04t02?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359835X06001102
  • http://www.wanttoknow.nl/overige/geef-hennep-het-eerherstel-dat-het-verdiend/
  • http://www.henneptohouse.nl/HennepToHouse/Menu/Startpagina/Default.aspx
  • Afbeelding bron 1: NYC Wanderer (Kevin Eng), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: U.S. Coast Guard, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Hennep, een multifunctionele grondstof"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!