Kleding gemaakt van hennep

Kleding gemaakt van hennep Hennep werd al duizenden jaren gebruikt en ook de afgelopen eeuwen was het belang van dit gewas enorm voor de textielindustrie. Met de opmars van synthetische stoffen werd hennep voor de kledingindustrie verdrongen. De laatste jaren is hennep echter aan een terugkeer begonnen. Veel mensen willen duurzame gemaakte producten en hennepkleding past daar helemaal bij. Foto boven: hennepvezel

Bij hennep is vaak de eerste gedachte: marihuana, wiet, drugs. Maar van de hennepplant (Canabis sativa) worden veel meer producten gemaakt, en één daarvan is textiel, uit de vezels van de plant. Maar waarom zou je voor kleding gemaakt van hennep kiezen?

Hennepplanten / Bron: Michael W, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Hennepplanten / Bron: Michael W, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kleding van hennep: vele voordelen

Kleding van hennep is sterk en bijna onverslijtbaar, dus het gaat heel lang mee. Het voelt licht en zacht aan, zachter dan katoen. Het kreukt minder dan linnen en kan heel goed verdragen worden door mensen met een gevoelige huid. Hennep kleding neemt veel vocht op en is anti-bacterieel van nature.

Hennep kleding: duurzaam en milieuvriendelijk

Behalve dat het prettig is om te dragen is hennep een plant die makkelijk is te telen. Hennep groeit snel, heeft weinig ruimte, geen kunstmest en nauwelijks onkruidverdelgers nodig en put de grond waarop hij groeit niet uit. De plant is heel goed bestand tegen schimmels, insecten en vorst. Hennepteelt is daarmee zeer vriendelijk voor het milieu en mede door de lange levensduur ervan - het gaat vijf keer langer mee dan katoen - is kleding gemaakt van hennep duurzaam.

Geen marihuana

Sommige varianten van de plant bevatten een hoog gehalte aan THC (tetrahydrocannabinol), de psycho-actieve stof die bedwelmend en geneeskrachtig werkt. Deze varianten worden hier speciaal voor worden geteelt (legaal of illegaal), zijn bekend als marihuana of wiet en vallen onder de Opiumwet. De variëteiten die worden geteelt voor onder andere de vezels hebben een verwaarloosbaar gehalte aan THC en vallen daarom niet onder de Opiumwet. Alleen deze mogen voor industriële doeleinden worden geteelt. Hennepteelt voor vezels en voor marihuana hebben dus niets met elkaar te maken.

Verdrongen door synthetische vezels

Hennep is de oudste vezelplant die door mensen wordt gecultiveerd. In China wordt hennep al duizenden jarenlang gebruikt voor het maken van textielvezel. Tot in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd over de hele wereld veel textiel van hennep gemaakt. Hennep was enorm belangrijk voor de textielindustrie. In 1937 werd het verboden om hennep te verbouwen vanwege de aanwezigheid van THC in de planten, hoewel deze stof dus maar minimaal voorkomt in de planten die voor de vezels worden gebruikt. Misschien niet geheel toevallig: datzelfde jaar werd het patent op de synthetische vezel nylon verkregen door het chemische concern DuPont. Hennepvezel werd verdrongen; andere belangen dan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid kregen voorrang.

Comeback

Sinds 1989 mag de plant voor de productie van vezel onder bepaalde voorwaarden weer worden geteeld in Europa. Daarmee is hennep voor de textielindustrie aan een comeback begonnen. Voor duurzaam gemaakte kleding is steeds meer belangstelling, en kleding van hennep past daar helemaal bij. Ook voor mensen die geen synthetische willen of kunnen dragen is hennep een uitkomst.

Bron: Taks, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Taks, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Waar is kleding van hennep te koop?

Producten die van hennep zijn gemaakt zijn voornamelijk bij webwinkels verkrijgbaar. Kleding van hennep is er voor mannen, vrouwen en kinderen. Er zijn t-shirts, broeken, truien, ondergoed en kleding voor yoga te koop, in verschillende stijlen. Daarnaast worden ook accessoires als tassen, portemonnees, kussens en yogamatten gemaakt van hennep verkocht.

Biologisch of niet-biologisch?

Hoewel bij de hennepteelt geen chemische middelen hoeven worden gebruikt is kleding gemaakt van hennep niet automatisch biologisch. Na de oogst worden de planten een tijd in water gelegd; dit is nodig om de vezel uit de planten te krijgen en wordt roten genoemd. Hierbij is een goede zuiveringsinstallatie nodig om water met organisch afvalmateriaal op te vangen. Als dit niet gebeurt kan het nadelige invloeden op de omgeving hebben door waterverontreiniging. Hennepkleding die biologisch is geproduceerd is wat dat betreft de beste keuze. Wil je zeker weten dat het om biologische hennepkleding gaat, let dan op of dit het EKO-keurmerk heeft.
© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Biologische kledingBiologische kleding wordt steeds populairder en dit is niet zonder reden. Er wordt gemiddeld 42 liter water verbruikt om…
Hennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep die niet verdooft zit in olie, de BMW en biodieselHennep kennen veel mensen alleen maar als een verdovend middel. Maar het gewas kan ook gewoon in de keuken worden gebrui…

Het juweel - Bewijs van liefdeHet juweel - Bewijs van liefdeWanneer de juwelier een juweel schept volgens de aanwijzingen van zijn klant, werkt de juwelier zijn ontwerp uit, door h…
Kleding gemaakt van bamboeKleding gemaakt van bamboeBamboe is uitstekend geschikt om er textiel van te maken. Van het textiel wordt kleding gemaakt. Kleding gemaakt van bam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep
  • www.faborganics.eu
  • www.leefbiologisch.nl/duurzame-kleding-van-hennep
  • www.natuurenwetenschap.info
  • Afbeelding bron 1: Michael W, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Taks, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.