Aardolie: waarom stijgt of daalt de olieprijs op de markt?

Aardolie: waarom stijgt of daalt de olieprijs op de markt? De prijs van olie is niet alleen belangrijk voor grote bedrijven maar ook voor de man in de straat. De kosten van het voltanken van je wagen of het verwarmen van je huis zijn afhankelijk van de prijs van olie op de internationale markt. Die olieprijs is een van de meest volatiele, dit wil zeggen makkelijk op- en neergaande prijzen in de globale wereldhandel. De internationale politieke actualiteit speelt een belangrijke rol bij dergelijke schommelingen, net als de toegankelijkheid van het Suezkanaal in Egypte. Daarnaast heeft ook de tweede grootste economie ter wereld, namelijk China, een uitermate grote invloed op de prijs van aardolie. Welke factoren kunnen zoal een stijgende of dalende olieprijs veroorzaken?

Ruwe aardolie

Aardolie is een van de belangrijkste grondstoffen op aarde en van cruciale betekenis voor de wereldeconomie. Een lichte stijging of daling van de olieprijs kan grote gevolgen veroorzaken voor miljarden mensen. Om je auto vol te tanken en om je huis te verwarmen ben je afhankelijk van olie; voor je portemonnee is het dus steeds interessant om de heersende prijs op de markt in het oog te houden. Het kan frustrerend zijn om je tank met stookolie te hebben gevuld voor enkele duizenden euro's als de dag na je levering de prijs plots daalt. Als je enkele tientallen of zelfs honderden euro's wilt uitsparen met een lagere olieprijs, dan zal je de internationale politieke actualiteit een beetje moeten volgen.

Internationale actualiteit

Daarnaast is ook de staat van de economie een belangrijke factor om de olieprijs te doen stijgen of dalen. Verder maken accijnzen en taksen die de overheid op olieproducten heft ook deel uit van de totale prijs die je betaalt aan de benzinepomp. De twee belangrijkste indicaties van de prijs van een vat olie in de internationale handel zijn de Brent en de WTI (West Texas Intermediate). Om na te gaan op basis van welke gegevens de olieprijs kan fluctueren kan je rekening houden met het volgende overzicht.

Invloed op de olieprijs: factoren

Perzische Golf

De grootste olieproducerende landen zijn gelegen in het gebied rond de Perzische Golf, zoals onder meer Irak, Iran en Saudi-Arabië. Die Golfstaten behoren tot de rijkste landen ter wereld omdat de rest van de wereld zowat afhankelijk is van hun olieproductie. Als er in dit gebied een conflict of oorlog uitbreekt, dan wordt de productie van olie onzeker en zal de olieprijs stijgen. Zo was er eind juni 2014 bijvoorbeeld een opvallende stijging van de olieprijs toen bleek dat de rebellen van het ISIS de grootste raffinaderijen van Irak in handen hadden gekregen.

Suezkanaal en Egypte

Waar de Perzische Golf essentieel is voor de ontginning en productie van olie, is Egypte essentieel voor het transport ervan. Het transport van olie van de Perzische Golf naar Europa verloopt via het Suezkanaal. En dat kanaal is gelegen op het grondgebied van Egypte. Bij politieke onzekerheid in Egypte (zoals bij de revolutie in 2011) vreest men dat het transport van olie niet meer veilig kan verlopen. Hierdoor kan de olieprijs snel in opgaande lijn gaan.

China

Ook de economische groei is een van de bepalende factoren voor de fluctuaties van de olieprijs. Bij groei van de wereldeconomie zal de olieprijs doorgaans stijgen onder invloed van de wet van vraag en aanbod. En al een tiental jaar wordt China beschouwd als de motor van de wereldeconomie; niet voor niets wordt China "de fabriek van de wereld" genoemd. Bij vooruitzichten van economische groei voor China zal de olieprijs dan ook de hoogte ingaan. Bij het tegenovergestelde nieuws zal de prijs dan weer dalen.

Olievoorraden

Tenslotte spelen ook nieuwe ontdekkingen van olievoorraden of prognoses over het einde van de wereldoliereserves een cruciale rol bij prijsschommelingen van olie. Onheilspellende berichten over het einde van de olievoorraden kunnen leiden tot een prijsstijging van olie. Hierbij wordt vaak gediscussieerd over de authenticiteit van die doemdenkende berichten, vermits sommigen grote belangen hebben bij een stijgende prijs.

Algemene internationale crisis

Een andere belangrijke factor die een invloed kan hebben op de prijs van olie is een globale internationale crisis. Een voorbeeld hiervan is de pandemie van het coronavirus (covid-19) in 2020, waarbij tienduizenden mensen het leven verloren. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan werden in een groot aantal landen beperkingen opgelegd op het vlak van mobiliteit en sociale contacten. Dit had tot gevolg dat er minder verplaatsingen gemaakt werden en er dus minder olie nodig was. Hierdoor daalde de prijs van olie tot historische laagtes.

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur? En waarom is die prijs niet altijd hetzelfde? De prijs van de benzine in Nede…
Gevolgen van een lage olieprijs voor de economieGevolgen van een lage olieprijs voor de economieDe olieprijs staat sinds 2015 op een enorm laag peil. Begin 2016 zakt de olieprijs verder en analisten wijzen erop dat d…
Lage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenLage olieprijs: oorzaken, voordelen en nadelenDe olieprijs is een belangrijke waardemeter voor de economie. De prijs van ruwe olie kan de wereldeconomie sterk beïnvlo…
Olieprijs: de prijs van olieOlieprijs: de prijs van olieDe olieprijs heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Tot 1973 bleef de koers van de olie stabi…

Kosten en opbrengstenAls een bedrijf wordt opgericht krijgt het te maken met kosten en opbrengsten. Een aantal belangrijke begrippen die hier…
De historie van het accountantsberoepDe historie van het accountantsberoepHet accountantsberoep is in vergelijking met tal van andere vrije beroepen nog betrekkelijk jong. Het beroep is aan het…
Bronnen en referenties
  • http://trends.knack.be/economie/finance/iea-waarschuwt-voor-stijgende-olieprijzen/article-normal-254641.html (bron geraadpleegd op 08/09/2015).
  • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200420_04928382 (bron geraadpleegd op 22/04/2020).

Reageer op het artikel "Aardolie: waarom stijgt of daalt de olieprijs op de markt?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Oliebeleggingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!