Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2022

Prognose en verwachting huizenprijzen en woningmarkt 2022 Wat gaat de woningmarkt in 2022 doen en wat is de prognose voor de huizenprijzen 2022? De woningmarkt is in veel gebieden van Nederland gespannen In. Cruciaal is de lage hypotheekrente, onderliggend zijn er een aantal factoren aanwezig die ook in 2022 voor stijgende huizenprijzen kunnen zorgen. U gaat in 2022 weer meer voor een woning betalen want er worden te weinig woningen bijgebouwd (stikstofcrisis).

Woningmarkt 2020 en 2021

Jaren achtereen stegen de huizenprijzen in vrijwel heel het land met uitschieters in de Randstad. Er werden meer huizen verkocht, vaak tegen hogere prijzen dan de vraagprijs. De huizenmarkt trok verder aan. Een groot aantal mensen wil de boot niet missen. Wanneer huizen duurder worden is het erg aanlokkelijk om niet veel langer met kopen te wachten, omdat er steeds meer betaald moet worden voor een woning. Sommige Nederlanders worden al weer huiverig, omdat de huizenprijzen zo sterk zijn gestegen. Expats zien ook hun kans schoon om juist nu goedkoop een huis op de kop te tikken, goedkoop in vergelijking met de huizenprijzen in Londen en New York bijvoorbeeld.

Woningtekort en stikstofcrisis

Eigenlijk zijn er te weinig woningen beschikbaar, er is meer vraag dan aanbod. Woningen bijbouwen kan helpen om de woningmarkt wat te ontspannen maar dat zal vooral in de grotere steden weinig soelaas bieden. Nieuwe woningen staan er niet direct, de stikstofcrisis vertraagt de bouw en in de steden is er relatief weinig ruimte voor nieuwbouw. Er ontstaat er een trek naar de buitengebieden en ook daar zal de krapte op de woningmarkt dus tot verder prijsstijgingen leiden. De woningen buiten de grote steden kunnen fors in prijs stijgen. Niet alleen omdat de vraag in de buitengebieden toeneemt, maar ook omdat de stedelingen vaak een mooie winst maken op de verkoop van hun woning en dus relatief meer kunnen en willen betalen voor een andere woning.

Woningmarkt 2022, huizenprijzen 2022

De druk op de woningmarkt neemt toe. Woningen staan minder lang te koop en de keuze wordt kleiner. De woningmarkt 2022 kan niet los worden gezien van de ontwikkelingen in 2021 en voorgaande jaren. Sommigen spreken zelfs over een woningnood in Nederland. De hypotheekrente is laag en de economische vooruitzichten voor 2022 zijn gunstig. De werkgelegenheid neemt toe en het consumentenvertrouwen stijgt. Dat zijn allemaal positieve factoren voor de huizenprijzen.

Woningmarkt 2022 trekt verder aan

De woningmarkt in 2022 zal verder aantrekken, er is immers een woningtekort en dat drijft de prijzen op, want de vraag naar een woning is groot. Berekend kan worden dat een huis huren vaak duurder is dan nu een huis kopen. De huizenmarkt is een cyclische markt met pieken en dalen en de verwachting is dat we in 2022 weer pieken zullen zien. Minder mensen zullen in 2022 een restschuld hebben, wat de doorstroming naar een ander huis ook weer eenvoudiger maakt. We gaan in 2022 meer verhuizingen zien, ondanks de vaak kritische blik van de banken bij de hypotheekverstrekking en de strengere normen bij het lenen.

Basis Nederlandse woningmarkt 2022 is goed

De basis van onze woningmarkt is goed:
  • Er is een woningtekort;
  • De hypotheekrente is laag;
  • Goedkope woningen trekken altijd kopers en als men weet dat de prijzen zullen stijgen zal men de aankoop van een woning niet willen uitstellen (fear of missing out, fomo);
  • Huren wordt ook steeds duurder door extra huurverhogingen.

Verwachting: huizenprijzen 2022 omhoog

Veel tekenen wijzen op een verdere stijging van de huizenprijzen zodra corona ons land heeft verlaten. Ook nieuwbouwhuizen zullen in 2022 weer duurder gaan worden (pfas, stikstofproblematiek) en de bestaande voorraad zal natuurlijk niet achterblijven. Sterker nog omdat er weinig nieuwbouw is zal de druk op de prijzen voor de bestaande bouw alleen maar toenemen. Natuurlijk moet de economie dan ook echt wel wat gaan aantrekken en de mensen wat meer vertrouwen in de toekomst geven. Een huis koopt u niet voor enkele weken maar voor jaren en wie dan op de dip wil kopen, kan wel eens te laat zijn. Dat zien we immers ook op de effectenbeurzen. Iedereen wil kopen als de prijzen het laagste zijn, maar bijna niemand lukt dat ook echt. Zo kan 2022 weer een prima jaar voor de woningmarkt worden. Zeker als de hypotheekrente laag blijft. De rente gaat in 2022 waarschijnlijk iets omhoog, maar is ook dan nog structureel laag. De verwachting is dan ook dat de aantrekkende huizenmarkt zich in 2022 zal doorzetten, zeker in gebieden waar de woningmarkt krap is.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwaardeforfait 2022Huurwaardeforfait 2022Het huurwaardeforfait 2022 betekent in veel gevallen meer belasting betalen voor het bezit van een eigen woning. Als u e…
Koop in 2022 een eigen woningKoop in 2022 een eigen woningOok een woning kopen? De woningmarkt deed het uitstekend en ook 2022 wordt waarschijnlijk een prima jaar, voor zowel kop…
Koop daarom een woning in 2021Koop daarom een woning in 2021Koop een woning in 2021 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen…
Prognose hypotheekrente 2021Prognose hypotheekrente 2021De hypotheekrente bepaalt in belangrijke mate uw hypotheeklasten en de prestaties op de woningmarkt. Gaat de hypotheekre…

Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Hypotheekadvies: is dit verplicht en wat zijn de kosten?Een hypotheekadvies is een serie gesprekken en berekeningen, gemaakt door een hypotheekadviseur. Dit doet hij ten goede…
Hypotheek afsluiten, maar niet bij de bankHypotheek afsluiten, maar niet bij de bankSinds 1 januari 2013 is het niet meer toegestaan om provisie te verrekenen in het product. De advies- en bemiddelingskos…
Reacties

Jip Oostervink, 19-09-2013
De huizenmarkt deugt voor geen hout. Waar haalt men toch het idee vandaan, dat huizenprijzen moeten stijgen? Alleen verbouwkosten mogen bij de bouwprijs mogen opgeteld. Verder zou men dagelijks op de bouwprijs moeten afschrijven. De OZB zou dan ook dagelijks proportioneel moeten dalen en men woont steeds goedkoper. Goed voor starters, want woningen worden steeds betaalbaarder. En: er ontstaat geen zeepbel meer! (De oorzaak van alle ellende). Reactie infoteur, 07-10-2020
Beste Jip Oostervink,
Als er inflatie is, is het helemaal niet onlogisch dat huizen in waarde stijgen. Bakstenen en alles worden duurder. De vervangingswaarde zal bij inflatie stijgen. De prijsstijging zal nog wel even doorgaan:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/67349-prognose-hypotheekrente-2020-verwachting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 08-05-2013
Beste Zeemeeuw,
Er zullen ongetwijfeld (veel) mensen zijn die graag zouden verhuizen naar een andere woning. Mijn punt is echter dat er genoeg woningen in Nederland zijn voor het aantal huishoudens. De meeste verhuiswensen zouden bevredigd kunnen worden binnen het bestaande aanbod. Dat er veel mensen zijn die het geld niet hebben/niet kunnen lenen om naar een andere woning te verhuizen heeft niet met een tekort aan woningen te maken maar met een tekort aan geld en een tekort aan vertrouwen. Reactie infoteur, 07-10-2020
Beste Robert,
Daar komt nog bij dat er nogal wat woningen door ouderdom of gebrek aan kwaliteit aan vervanging (sloop) toe zijn. Als er niet gebouwd wordt, neemt de woningvoorraad bij onttrekking vanzelf af, wat op enig moment een opwaartse druk op de prijzen zal geven. Zodra het vertrouwen terug is, kan het snel gaan (stilte voor de storm). In 2020 is de woningmarkt booming, wat de hypotheekrente gaat doen, is nog de vraag:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/120435-prognose-hypotheekrente-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert van der Gun, 07-05-2013
Hierboven staat dat er in Nederland een woningtekort is. Waarop is deze stelling gebaseerd? Er staan meer woningen, in alle prijsklassen, te koop dan dat er de afgelopen 12 maanden verkocht zijn. De groei van de Nederlandse bevolking is in 2012 het laagst geweest sinds 1871. Er worden overal plannen voor nieuwbouw afgeblazen, ook voor sociale huurwoningen. Er zijn geen (grootschalige) protesten van groepen woningzoekenden die geen of een maatschappelijk onaanvaardbaar dak boven hun hoofd hebben. Dus voor wie/welke groepen moet gebouwd worden?
Met vriendelijke groet,
R. van der Gun Reactie infoteur, 13-09-2017
Beste Robert van der Gun,
Nogal wat mensen zouden graag willen verhuizen of een eigen huis willen kopen, maar durven dat nog niet aan gegeven de economische crisis. Daardoor is de latente vraag groter dan de werkelijke vraag op de huizenmarkt. Als je huishoudens vraagt wat voor koopwoning ze graag zouden willen kopen, is het meestal een woning met een tuin en niet een appartement drie hoog.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.