Appartementen - ontwikkelingen op de woningmarkt

Appartementen - ontwikkelingen op de woningmarkt Het Kadaster omschrijft een appartement als een zelfstandig afsluitbaar woonobject in een groter geheel. Van alle woningen die tussen 2008 en 2016 verkocht werden, is gemiddeld bijna 30% een appartement. Het appartement is daarmee een goede tweede op de ranglijst van meestverkochte woningen. De tussenwoning wordt net iets meer verkocht: 32% van de verkopen is een tussenwoning. Appartementen zijn dan ook gemiddeld veruit de goedkoopste woningen.

Woningtypen

Er zijn woningen in verschillende afmetingen en prijsklassen. Deze kunnen allemaal verschillend reageren op veranderende omstandigheden. Daarom wordt de ontwikkeling gevolgd per woningtype. Het Kadaster en het CBS gebruiken de volgende indeling:
 • Tussenwoningen
 • Hoekwoningen
 • Twee-onder-een-kapwoningen
 • Vrijstaande woningen
 • Appartementen

De appartementen vormen een hele aparte groep. De overige woningen vormen samen de groep eengezinswoningen. Een appartement is een zelfstandig afsluitbaar woonobject in een groter geheel. Binnen deze groep kunnen verschillende typen woningen voorkomen: zo zijn er de galerijflat, waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang en de corridorflat, waarbij de voordeur uitkomt op een binnenin het gebouw gelegen gang. Daarnaast zijn er onder andere nog maisonnettes, boven- en benedenwoningen en portiekflats. Hoewel het appartement het goedkoopste woningtype is, kunnen er ook duurdere appartementen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luxe penthouses.

Bron: Data: CBS StatlineBron: Data: CBS Statline

Ontwikkeling aantal verkochte appartementen

Ontwikkeling in 2008 tot en met 2014

Een groot deel van de verkochte woningen bestaat uit appartementen: gemiddeld ongeveer 30%. Dit aandeel is echter sterk afhankelijk van het totale aantal verkopen: hoe meer woningen er verkocht worden, hoe minder appartementen er relatief bij zijn. In het vierde kwartaal van 2014 is het aandeel van de appartementen gelijk aan 29,7%.

De woningverkopen zijn in het eerste kwartaal het laagst. In de loop van het jaar nemen de verkopen dan steeds verder toe, waarna ze in het eerste kwartaal weer lager zijn. Dit seizoenseffect zien we ook terug bij de appartementen. In de jaren 2010 en 2011, jaren met lage verkoopaantallen, was dit effect minder sterk dan in andere jaren. In het tweede kwartaal van 2012 werden zelfs meer appartementen verkocht dan in het derde kwartaal van dat jaar. Oorzaak hiervan is de overdrachtsbelasting: die zou per 1 juli 2012 verhoogd zou worden, nadat deze enige tijd verlaagd was geweest om de woningmarkt te stimuleren.

In 2008 werden er 54.100 appartementen verkocht. Een jaar later waren dat nog maar 39.600 appartementen. Het laagste aantal verkopen werd pas in het jaar 2013 bereikt, toen er 31.800 appartementen werden verkocht. Het aantal verkopen was in 2013 nog net geen 59% van het aantal verkopen in 2008. De daling in de verkopen van appartementen is daarmee sterker dan de daling van de verkopen van het totaal van alle woningen: op totaalniveau daalde het aantal verkopen in 2013 tot 60% van het aantal verkopen in 2008. In 2014 werden er 45.300 appartementen verkocht. Er is dus weer een stijging ingezet.

Ontwikkeling in 2015

In 2015 werden er meer appartementen verkocht dan in 2014. In het vierde kwartaal van 2015 vlakte het aantal verkopen wat af: er werden minder appartementen verkocht dan een jaar eerder in het vierde kwartaal. In heel 2015 zijn er ongeveer 50.200 appartementen verkocht. Dat is nog steeds minder dan in 2008, maar het gaat wel weer de goede kant op.

Ontwikkeling in 2016

Het aantal verkopen van appartementen is in 2016 duidelijk hoger dan een jaar eerder: er zijn bijna 23% meer appartementen verkocht. Het aantal verkopen komt uit op bijna 61.600 en daarmee is het aantal van begin 2008 ruim overtroffen.

Bron: Data: CBS StatlineBron: Data: CBS Statline

Ontwikkeling verkoopprijzen van appartementen

Ontwikkeling van 2008 tot 2014

In het vierde kwartaal van 2014 werden appartementen voor gemiddeld 187.400 euro verkocht. In het eerste kwartaal van 2008 lag het gemiddelde nog op 195.400 euro. De gemiddelde verkoopprijs is daarmee ruim 4% lager. De gemiddelde verkoopprijs was het laagst in de eerste helft van 2013, toen de verkoopprijs gedaald was naar gemiddeld 172.200 euro was. De verkoopprijzen worden sinds die tijd weer steeds hoger. De gemiddelde prijs ligt echter nog steeds iets onder de prijs die voor de crisis werd betaald voor appartementen.

Goedkopere woningen dan appartementen zijn er niet. Het prijsverschil met de gemiddelde woning is groot: begin 2008 was het gemiddelde appartement 23% goedkoper dan de gemiddelde woning. In 2014 is dat prijsverschil teruggelopen naar 17%. Doordat de prijzen van de duurdere woningtypen sneller gedaald zijn dan de prijzen van de goedkopere woningtypen, liggen de prijzen nu dichter bij elkaar. De gemiddelde verkoopprijzen van appartementen zijn minder sterk gedaald sinds 2008 dan de gemiddelde verkoopprijzen van het totaal van alle woningen (-4% tegen -11%).

Hier worden de cijfers gepresenteerd op totaalniveau voor alle appartementen. Zoals eerder gezegd vallen hier zowel galerijflats als penthouses onder. De verdeling van het aantal verkopen over de verschillende subgroepen beïnvloedt de gemiddelde verkoopprijs van de groep als geheel. Als er relatief meer kleinere en dus goedkopere woningen verkocht worden, daalt de gemiddelde verkoopprijs ook terwijl de verkoopprijzen van die specifieke groep misschien niet veranderen. Daarom zouden de verkoopprijzen per m2 bekeken moeten worden, als deze gegevens voorhanden zijn.

Ontwikkeling in 2015

In het vierde kwartaal van 2015 zijn de verkoopprijzen van appartementen 2,9% hoger dan in het laatste kwartaal van 2014. Vooral in het eerste kwartaal van 2015 was de gemiddelde verkoopprijs lager. Dit is een normaal beeld: verkoopprijzen zijn meestal in het eerste kwartaal lager dan in het kwartaal ervoor. De gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2015 is wel hoger dan de gemiddelde verkoopprijs in het eerste kwartaal van 2014 (+3,1%). Ook in het tweede kwartaal van 2015 is de verkoopprijs hoger dan in het eerste kwartaal van 2015.

Ontwikkeling in 2016

De gemiddelde verkoopprijs van appartementen is in 2016 gestegen, met 5,4% naar bijna 203.300 euro. De gemiddelde verkoopprijs ligt daarmee al weer ruim boven de prijs van begin 2008. De stijging van de verkoopprijs is met 5,4% iets hoger dan de gemiddelde stijging over alle woningtypen (5,1%).

Relaties tussen aantal verkochte woningen en huizenprijzen

Aantal verkopen en prijsverandering

Het aantal verkopen en de prijsverandering van woningen hebben invloed op elkaar. Als de prijs van woningen hoger wordt, zullen ze minder snel verkocht worden. Als er echter meer woningen verkocht worden, zullen de verkopers meer geld voor hun huis willen hebben. Daarom wordt gekeken of deze relatie terug te zien is in de gegevens over de jaren 2008 tot en met 2016. Omdat reageren op veranderingen tijd kost, wordt gekeken naar het verband tussen de verandering van de gemiddelde verkoopprijs en het aantal verkopen een kwartaal later en tussen het aantal verkopen en de verandering van de prijzen een kwartaal later.

De correlatie tussen de verandering van de gemiddelde verkoopprijs van appartementen en het aantal verkopen een kwartaal later is gelijk aan 0,53. Dit is een positieve correlatie: als de verkoopprijs hoger wordt, wordt ook een groter aantal appartementen verkocht in het volgende kwartaal. Dit is niet volgens de verwachting: een hogere prijs zou de vraag moeten afremmen. Daarom is hier waarschijnlijk een andere factor verantwoordelijk voor het verband: het veranderende vertrouwen in de overheid of de economie kan hetzelfde effect op zowel huizenprijzen als de aantallen verkopen hebben.

De andere relatie, het verband tussen het aantal verkopen en de verandering van de prijzen een kwartaal later, is klein: er is een correlatie van 0,06. Als de verkopen toenemen, worden de verkoopprijzen iets hoger. Dit is wel volgens de verwachting. Het verband is echter niet sterk.

Aandeel appartementen in totale verkopen

Het percentage appartementen in het totaal aantal verkochte woningen zegt iets over hoe stabiel de verkopen zijn. Een toenemend aandeel bij dalende verkopen geeft aan dat het vooral andere woningtypen zijn die minder verkocht worden. Er is een correlatie van -0,44 tussen het totale aantal verkochte woningen en het aandeel van appartementen: er worden relatief minder appartementen verkocht als het totale aantal verkopen toeneemt. De verkoop van appartementen reageert dus minder sterk op de omstandigheden dan de verkopen van de gemiddelde woning.

Lees verder

© 2015 - 2020 Paulienschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrijstaande woningen - ontwikkelingen op de woningmarktVrijstaande woningen - ontwikkelingen op de woningmarktVolgens het Kadaster zijn vrijstaande woningen afzonderlijke vrijstaande gebouwen bedoeld voor bewoning. Tussen 2008 en…
Twee-onder-een-kapwoningen: ontwikkelingen op de woningmarktTwee-onder-een-kapwoningen: ontwikkelingen op de woningmarktHet Kadaster omschrijft twee-onder-een-kapwoningen als gebouwen die bestaan uit twee zelfstandige eenheden, meestal woni…
Tussenwoningen - ontwikkelingen op de woningmarktTussenwoningen - ontwikkelingen op de woningmarktEen tussenwoning is volgens het Kadaster elke rijtjeswoning die geen hoekwoning is. Van alle verkochte woningen is gemid…

Elasticiteiten in de economieElasticiteiten in de economieDe economie kent verschillende soorten elasticiteiten. Prijselasticiteit van de vraag is daar één van. Men kan de elasti…
Hoekwoningen - ontwikkelingen op de woningmarktHoekwoningen - ontwikkelingen op de woningmarktEen hoekwoning is volgens het Kadaster de laatste rijtjeswoning van een rijtje. Van alle verkochte woningen is gemiddeld…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
 • Statline (CBS, http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81886NED&D1=0,3,6&D2=a&D3=65-68,70-73,75-78,80-83,85-88,90-93,95-98,100-103,105-108&HDR=T,G1&STB=G2&VW=T op 4 februari 2017)
 • Objectenhandboek_2009_inclusief_besluiten_zorg-_en_studentencomplexen.pdf (www.kadaster.nl)
 • http://www.vrijehuizenmarkt.nl/woning-definities geraadpleegd op 16 augustus 2015
 • Afbeelding bron 1: Data: CBS Statline
 • Afbeelding bron 2: Data: CBS Statline

Reageer op het artikel "Appartementen - ontwikkelingen op de woningmarkt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulienschrijft
Laatste update: 01-07-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Woningmarkt
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!