Deflatie economie: wat zijn de oorzaken van deflatie?

Deflatie economie: wat zijn de oorzaken van deflatie? Deflatie heeft bij vele economen en beleggers een negatieve bijklank: men spreekt dan ook vaak van het "spook van de deflatie". Deflatie staat voor een daling van het algemene prijsniveau en lijkt op het eerste zicht dus positief voor de consument. De daling van de prijzen kunnen wel negatieve gevolgen hebben doordat de ondernemingen minder winst zullen kunnen maken. Dit gevolg moeten de bedrijven kunnen opvangen door de productiekosten te verminderen. Tegelijk speelt ook krediet dat door banken gegeven wordt een belangrijke rol bij dit economisch fenomeen. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van deflatie van de economie?

Wat is deflatie?

In de economie kan er sprake zijn van inflatie en deflatie. Inflatie betekent dat de prijzen gaan stijgen en dat je geld minder waard wordt. Deflatie daarentegen komt erop neer dat het algemene prijsniveau zal dalen. Producten zullen dus goedkoper worden en je zal meer dingen kunnen kopen met minder geld. Op het eerste zicht lijkt dit dus een positieve toestand maar deflatie kan ook negatieve gevolgen hebben op lange termijn. Deflatie kan negatief zijn in die zin dat bedrijven door de lage prijzen minder winst zullen maken. Dat gebrek aan winst moeten ze zien op te vangen door de productiekosten te verlagen.

Oorzaken deflatie

Deflatie heeft bij economen en beleggers de bijgedachte van gevaarlijk te zijn en desastreus voor een economie. De daling van het algemene prijsniveau kan ook negatief uitpakken. Men gaat er van uit dat bij deflatie mensen minder zullen uitgeven omdat ze verwachten dat de prijzen nog verder zullen dalen, hetgeen slecht zou zijn voor de economie. Hierdoor zullen ondernemingen minder winst kunnen maken. Ook zal bijvoorbeeld vastgoed goedkoper worden, wat goed is voor de koper maar slecht voor de verkoper. In de media spreekt men vaak van "het spook van de deflatie". Deflatie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. De belangrijkste factoren hebben te maken met productie en afname, en met vraag en aanbod. Tenslotte kan ook de overheid een erg belangrijke rol spelen.

Groei economisch aanbod

Een eerste factor die voor een prijsdaling en deflatie kan zorgen is het uitbreiden van het aanbod van producten. Het zijn de wetten van vraag en aanbod die hier van toepassing zijn. Hoe groter het aanbod van een bepaald product, hoe lager de prijs zal zijn. De langdurige stijging van het aanbod van een product zal ervoor zorgen dat dat product in prijs zal dalen. Om dit te illustreren kan volgend voorbeeld nuttig zijn.

Voorbeeld van aanbodgroei en prijsdaling

Een goed voorbeeld van dit laatste fenomeen zijn goederen uit de moderne technologie, zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons. Rond de eeuwwisseling waren er nog maar weinig types draagbare telefoons met weinig mogelijkheden, en lagen de prijzen dus een stuk hoger. Dankzij technologische vooruitgang is de kwaliteit van de producten en ook het aanbod gegroeid, waardoor de prijs voor hetzelfde type mobieltje sterk gedaald is. De ontwikkeling en productie van nieuwe mobiele telefoons gaat zo snel dat ook dit proces van prijsdaling zich sneller manifesteert.

Kredietschaarste

Kredietschaarste betekent dat er minder krediet gegeven wordt door de banken. Banken gaan minder leningen geven aan particuliere klanten en aan bedrijven. Deze periode van kredietschaarste wordt vaak voorafgegaan door een periode waarin het tegenovergestelde gebeurt: kredietexpansie of het overmatig geven van kredieten aan klanten en ondernemingen. Als in een periode van kredietexpansie kredieten niet meer kunnen terugbetaald worden, dan ontstaan er wanbetalingen die de banken in de problemen brengen. Banken geven minder kredieten, waardoor het aanbod aan geld vermindert en de prijzen van producten zullen dalen. Bedrijven kunnen minder lenen om te investeren en te innoveren, terwijl de consument minder kan lenen om te consumeren.

Ingrijpen overheid

Een derde mogelijke oorzaak van deflatie is het ingrijpen van overheden. Deflatie ontstaat dan doordat de overheid het aanbod aan geld vermindert. De overheid kan dit doen doordat de centrale bank de rente zal verhogen waaraan het geld ontleent. Dit ingrijpen kan ernstige gevolgen hebben voor een economie, omdat het met uiterste voorzichtigheid moet gebeuren. Deze vorm van deflatie is immers kunstmatig en niet spontaan zoals de twee andere oorzaken. Een voorbeeld hiervan is de situatie in Japan in de jaren negentig van de twintigste eeuw, toen de prijzen van vastgoed maar bleven stijgen. De Japanse centrale bank greep toen in door de rente te verhogen, maar de deflatie bleef lang doorwerken, waardoor economisch herstel uitbleef.

Lees verder

© 2010 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieDeflatie: oorzaken en gevolgen voor de economieHet “spook” deflatie is een grote vrees voor heel wat economen. Deflatie is de tegenhanger van inflatie. Inflatie staat…
De overheid binnen de economieDe overheid binnen de economieDe overheid heeft binnen de economie een rol die niet meer weg te denken is. Naast de sociale zekerheid is ze ook actief…
Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalmijn kijk opBeter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalVan deflatie wordt beweerd dat deze waardestijging van geld slecht is voor de economie en voor onze koopkracht. Een eige…
Inflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdInflatie, desinflatie en deflatie uitgelegdRenteomslag, inflatie, neiging naar deflatie in 2020? Er is goede en slechte deflatie mogelijk. Voor een stevige inflati…

Welvaart meten: Voorbij het BBPWelvaart meten: Voorbij het BBPStavros Dimas, Eurocommissaris Milieu (2004 – 2009) zei op 20 augustus 2009 tijdens de presentatie van het beleidsrappor…
Gini-coëfficiënt en Gini-indexWat is de Gini-coëfficiënt in de economie en waar wordt het voor gebruikt? Zitten er veel verschillen in de Gini-coëffic…
Bronnen en referenties
  • https://www.beobank.be/blog/inflatie-deflatie/, bezocht op 30/12/2015.

Reageer op het artikel "Deflatie economie: wat zijn de oorzaken van deflatie?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Johan, 02-01-2011 21:40 #1
Wat moeten wij nu verwachten? Inflatie, omdat de ecb niet bestaand geld gebruikt om schulden op te kopen? of deflatie, omdat de gemaakte schulden afgelopen jaren al in de reele economie zijn opgenomen, en de ecb alleen de afbetalingen voor zich uitschuift. Mensen en regeringen gaan sparen, dus krijgen we deflatie.

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Economische begrippen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!