InfoNu.nl > Wetenschap > Economie > Renteverhoging door Europese Centrale Bank (ECB): gevolgen

Renteverhoging door Europese Centrale Bank (ECB): gevolgen

Renteverhoging door Europese Centrale Bank (ECB): gevolgen Geld lenen werd duurder en geld sparen voordeliger: dat waren de gevolgen die je kon trekken uit de renteverhoging die de Europese Centrale Bank op 7 april 2011 aankondigde. De ECB verhoogde de rente toen tot 1,25 procent. Een verhoging van de rente is nadelig voor wie een lening wil aangaan en voor wie al een hypotheek met variabele rente heeft lopen. Anderzijds kan dit zo zijn voordelen hebben voor de rente van je spaarrekening. Wanneer de Europese Centrale Bank de rente daarentegen verlaagt dan wordt het aantrekkelijker om een lening aan te gaan of een hypohteek af te sluiten. Dergelijke renteverlagingen gebeurden bijvoorbeeld in de periode 2013-2014 door voorzitter Mario Draghi. Deze maatregelen werden toen afgekondigd omdat de economie trager op gang kwam dan gepland. Wat zijn zoal de gevolgen van een verhoging of verlaging van de rente door de ECB?

Renteverhoging Europese Centrale Bank

Banken

Begin april 2011 kondigde voorzitter Jean-Marie Trichet aan dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verhoogt. Een verhoging van de rente betekent dat de Europese Centrale Bank er vertrouwen in heeft dat de economie weer op gang aan het komen is. De aanpassing van de rente door de ECB is een belangrijke leidraad voor commerciële banken, die aan de hand daarvan hun spaarrentes en leenrentes bepalen. De taken van de ECB bestaan onder meer uit het verzekeren van de prijsstabiliteit in de eurozone en het toezicht op de Europese banken.

Economie

Vaak is het zo dat centrale banken de rente tijdelijk verlagen bij een economische crisis om het lenen weer aantrekkelijker te maken waardoor bedrijven voordeliger kunnen investeren. Dit werd gedaan bij de beurscrisis van 2008 en de economische recessie die eruit voortvloeide. Wanneer de economie later weer lijkt aan te zwengelen, wordt de rente vaak door de centrale banken verhoogd. Maar in de periode 2013-2014 werd de rente weer verlaagd omdat heropleving van de economie in de nasleep van de crisis van 2008 trager verliep dan gedacht.

Geld lenen duurder

Rente die door de Europese Centrale Bank verhoogd wordt, geeft een richting aan voor het beleid van de banken zelf. Banken zullen hun rentes aanpassen aan de hand van de richtlijnen van de ECB. Een verhoging van de rente betekent slecht nieuws voor wie geld wil gaan lenen. Als je een lening wilt afsluiten, dan zal de rente die je moet betalen hoger uitvallen dan voorheen. Door de maatregel van de Europese Centrale Bank wordt het afsluiten van een lening dus kostelijker. Hoe hoger het bedrag van de lening, hoe nadeliger de gevolgen: het afbetalen van een hypotheek wordt dus een financieel zwaardere taak. Mensen die een huis willen kopen zullen dus twijfelachtiger gaan staan tegenover het aangaan van een hypotheek.

Hypotheek met variabele rente

Een verhoging van de rente zal dus niet alleen nadelig zijn voor mensen die een nieuwe hypotheek willen aangaan, maar ook voor mensen die al een hypotheek hebben afgesloten met variabele rente. Variabele rente betekent immers dat de rente van de hypotheek kan aangepast worden naargelang de rente op de markt. Als je al een hypotheek met variabele rente hebt lopen, is dit dus een slechte zaak. Mensen die al een hypotheek waren aangegaan met vaste rente hebben hier uiteraard geen last van: in hun geval is de rente vast en kan ze niet verhoogd worden.

Sparen voordeliger

Spaarrente

De verhoging van de rente door de ECB is nadelig voor de mensen die willen lenen, maar kan positief uitdraaien voor de spaarder. Als de rente verhoogd wordt kan je meer voordeel halen uit je spaarrekening. Geld sparen wordt dus weer aangemoedigd doordat je meer opbrengsten kan halen. Wel valt het af te wachten in hoeverre de banken hun spaarrente gaan verhogen. Het verhogen van de spaarrente hangt af van bank tot bank en wordt ook beïnvloed door het commercieel beleid van de bank.

Economie aanzwengelen

Een verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank is daarentegen slecht nieuws voor de spaarder doordat spaarrentes laag zullen liggen. Met een renteverlaging wil de ECB spaarders dan ook aanzetten om hun geld van hun spaarrekening te halen en meer te investeren in aandelen, vastgoed of andere beleggingen met een hoger potentieel rendement. Dit alles met de bedoeling om de economie weer op gang te brengen nadat er te lang teveel kapitaal lag te "slapen" op spaarrekeningen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hogere rente goed tegen inflatieHogere rente goed tegen inflatieDe Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone op 7 april 2011 met een kwart procentpunt verhoogd tot 1,2…
Economie: gevolgen van een hoge of lage renteEconomie: gevolgen van een hoge of lage renteNa de crisis van eind 2008 hebben de Amerikaanse Nationale Bank en de Europese Centrale Bank meerdere keren de rente ver…
Depositorente: wat is een deposito?Depositorente: wat is een deposito?De depositorekening wordt in verschillende situaties gebruikt. De Europese Centrale Bank biedt een depositorente aan ban…
Voorspelling spaarrente 2020 (prognose)Voorspelling spaarrente 2020 (prognose)Wat gaat de spaarrente in 2020 doen, stijgen of dalen? Wat is de prognose en voorspelling voor 2020? De spaarrente daald…
Wat bepaalt de hoogte van de rente?Wat bepaalt de hoogte van de rente?De rente in Nederland was in twee eeuwen niet zo laag. Spaarders klagen want hun spaargeld brengt bijna niets op. Maar w…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Centrale_Bank, bezocht op 08/10/2015.

Reageer op het artikel "Renteverhoging door Europese Centrale Bank (ECB): gevolgen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Economie
Special: Rente leningen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!