Robbert Dijkgraaf en de DWDD University

Robbert Dijkgraaf en de DWDD University Professor Robbert Dijkgraaf (1960) is wiskundige, natuurkundige en hoogleraar, die grote populariteit verwierf door de colleges die hij gaf op uitnodiging van De Wereld Draait Door University over de oerknal en de allerkleinste deeltjes van het universum. In 2012 verhuisde hij naar Amerika, hij werd directeur van Princeton University. Dijkgraaf keert regelmatig terug naar Nederland en schuift dan ook met enige regelmaat aan bij het dagelijkse praatprogramma De Wereld Draait Door om over ontwikkelingen in het vak te praten.

Nederlandse professor op Princeton University


Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf is geboren in 1960 in Ridderkerk. Hij is getrouwd met schrijfster Pia de Jong. Samen hebben ze drie kinderen.
Professor Robbert Dijkgraaf was president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), toen hij geroepen werd voor een functie aan het Institute for Advanced Study in Princeton V.S. Sinds 1 juli 2012 is hij daar directeur.
Hij is tevens sinds 2005 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Wiskunde en natuurkunde

Dijkgraaf studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij volgde ook nog een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. Het was een creatieve onderbreking van zijn wetenschappelijke werk. In 1989 promoveerde hij in Utrecht cum laude. Daarna bekleedde hij diverse posities aan gerenommeerde instituten en universiteiten in binnen- en buitenland.

Foto Andrea Kane / Bron: Lubos Motl, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Foto Andrea Kane / Bron: Lubos Motl, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Quantumzwaartekracht

Dijkgraaf bestudeert de quantumzwaartekracht; zijn specialiteit is het grensgebied tussen wiskunde en deeltjesfysica. Hij is redacteur van diverse wetenschappelijke tijdschriften en werkt graag als maatschappelijk betrokken wetenschapper. Daarom is hij een uitgelezen persoon voor de positie van columnist bij de NRC, waar hij wetenschappelijke onderwerpen voor een breed publiek bereikbaar weet te maken.

Proefjes.nl en DWDD

Hij is zelfs de initiatiefnemer van Proefjes.nl, met leuke proefjes voor kinderen van 8 jaar en ouder. Hij houdt ervan om wetenschap over te brengen in gewone mensentaal. Dat maakt hem uitermate geschikt voor het tv-programma De Wereld Draait Door. Hij legt op televisie zelf wetenschappelijke kwesties uit of introduceert jonge wetenschappers die aanschoven aan de DWDD-tafel.

Oerknal

Voor de DWDD University gaf Dijkgraaf op 17 mei 2012 een college over de oerknal.
De lezing werd live uitgezonden in zendtijd van De Wereld Draait Door. Meer dan een miljoen mensen zagen zijn verhandeling en verbeelding over het ontstaan van het universum en onze planeet aarde. De titel van het college was ‘De Oerknal’ en Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van DWDD, assisteerde de professor bij zijn betoog.

Koepelkerk

Het college werd gegeven in de Koepelkerk in Amsterdam. In vijftig minuten legde Dijkgraaf aan vierhonderd belangstellenden in de zaal en een miljoen kijkers voor de televisie uit hoe het heelal is ontstaan. De professor gebruikte daarvoor spectaculaire animaties en een maquette van het universum. Hij beheerst de techniek om met eenvoudige demonstraties complexe materie te verduidelijken.

Allerkleinste

Op 16 november 2012 gaf Robbert Dijkgraaf zijn tweede college voor DWDD University. Ditmaal sprak hij voor een gehoor van 1100 belangstellenden, waaronder Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker, in de Westergasfabriek over Het Allerkleinste. Matthijs van Nieuwkerk kondigde de professor weer aan.
Het 50 minuten durende hoorcollege werd live uitgezonden op Nederland 3, direct na de DWDD uitzending van die vrijdag.

Gashouder

Vanuit ‘de Gashouder’ in de Westergasfabriek luisteren de aanwezigen en de televisiekijkers thuis voor de buis naar zijn verhaal over de bouwstenen van het leven. Hij begint bij de mens en laat aan de hand van matroesjka’s zien dat er in de ene pop een kleinere zit en dat daar een nog kleinere in zit en dat er een nog kleinere matroesjka verborgen zit in wat wij dachten dat de kleinste was, tot hij bij de allerkleinste is aanbeland.
In de Gashouders staat een maquette van een cel. Verder gebruikt Dijkstal legostenen bouwwerken, goocheltrucs en geprojecteerde animaties om zijn verhaal duidelijk te illustreren. Hij praat naar de wereld van het allerkleinste toe, naar de microkosmos.

DWDD University

DWDD-University is verbonden aan VARA’s De Wereld Draait Door. Het ‘leergierige filiaal,’ zoals DWDD zelf aangeeft. Op onregelmatige tijden gaat de DWDD University open om iets over de wereld te verduidelijken. Robbert Dijkgraaf gaf er in 2012 twee colleges. In het voorjaar van 2013 verzorgde Alexander Klöpping een aantal colleges.
 • Op 29 november 2013 gaf Robbert Dijkgraaf zijn derde college over Albert Einstein.
 • Op 28 november 2014 gaf de meesterverteller zijn vierde college. Het onderwerp was 'Het Oneindige'.
 • Op 27 november 2015 waren de Zwarte Gaten het onderwerp van Dijkgraafs vijfde college.
 • Op 2 december 2016 gaf Robbert Dijkgraaf een college over Licht.
 • Op 24 november 2017 was Symmetrie het onderwerp van Dijkgraafs zevende college.

Lees verder

© 2012 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent cum laude, magna cum laude & summa cum laude?Wat betekent cum laude, magna cum laude & summa cum laude?Cum laude, magna cum laude en summa cum laude zijn aanduidingen die worden gebruikt wanneer leerlingen of studenten met…
Gratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityGratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityMOOC staat voor Massive Open Online Course, oftewel een online cursus waaraan vele duizenden geïnteresseerden meedoen. Z…
De miljardairs van de toekomst volgens ForbesDe miljardairs van de toekomst volgens ForbesHet gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Forbes komt jaarlijks met hun 30 Under 30: een lijst van dertig jonge zakenmense…
Het Grade Point Average (GPA)Het Grade Point Average (GPA)Vanaf september 2007 is het Grade Point Average (GPA) een begrip in Nederland en geleidelijk aan ingevoerd op de meeste…

Radioactiviteit en de mensRadioactiviteit en de mensMen spreekt van radioactieve stralen (radio=straling), dit moet ioniserende straling zijn, niet de straling is radioacti…
Natuurkundige verklaring van het koffiekring-effectGemorste koffie verdampt met een donkere kring rond de vlek. Er zijn vele vloeistoffen die na verdampen deze “vlekken” a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lubos Motl, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • RobbertDijkgraaf.com
 • Perbureau Ameland
 • http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/nieuws/dwdd-university-presenteert-zwarte-gaten-door-robbert-dijkgraaf geraadpleegd op 6 april 2016
 • https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/rubrieken/dwdd-university geraadpleegd op 17 april 2018
 • Afbeelding bron 1: Lubos Motl, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "Robbert Dijkgraaf en de DWDD University"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 17-04-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!