De kleinste Bijbel ter wereld komt uit Zion

De kleinste Bijbel ter wereld komt uit Zion Uit Zion komt de kleinste Bijbel ter wereld, gegraveerd in goud op silicon, om de wetenschap van nanotechnologie te illustreren. Meer dan 300.000 woorden en 1,2 miljoen letters, inclusief klinkers, zijn geplaatst op minder dan een halve vierkante millimeter. Daarmee is de kleinste Bijbel even groot als een punt van de eerste letter van een traditionele Tora-rol.

Wat is nanotechnologie?

Met nanotechnologie is het mogelijk te werken met deeltjes die de grootte hebben van een aantal nanometers (één nanometer is een miljardste meter). Om een voorstelling van grootte te geven: de schaal ligt net boven die van atomen en moleculen. Het is een populaire technologie die eindjaren 1980 in opkomst kwam. Er zijn hoge verwachtingen van deze technologie op allerlei wetenschappelijk terrein. Of die verwachtingen allemaal kunnen worden uitgevoerd valt nog te bezien. In ieder geval zijn er al een aantal toepassingen. Eén daarvan is de kleinste Bijbel ter wereld.

Het Bijbel project werdt gesponserd door het Russell Berrie Nanotechnology Instituut van Haifa's Technion Instituut van Technologie.

Interview met Ohad Zohar, een Ph.D student aan de Technion in Haifa, met de Israëlische radio

Ohad Zohar: "We namen een klein stukje silicon en verdampten een heel erg klein laagje goud er overheen, ongeveer 20 nanometer dik. Vervolgens gebruikten we een geconcentreerde ionenstraal om de tekst van de Bijbel erin te graveren. De geconcentreerde ionenstraal schiet gallium ionen, die de geladen deeltjes op de onderstrip (van goud) er opbrandt. Het maakt kleine gaten en in elk gaatje is een pixel waarvoor je elk gewenst plaatje in kan stoppen. In ons geval was dat de Tenach (Oude Testament)."

Israëlische radio: "Waarom heb je dit gemaakt?"

Ohad Zohar: Het is niet voor alledaags gebruik. Om het te kunnen lezen heb je erg dure spullen nodig. Je kan het niet lezen met een vergrootglas of zelfs de beste optische microscoop. Je hebt een elektronen microscoop nodig om het te kunnen lezen. Het is niet bedoeld als vervanging van opslag. We deden het als onderdeel van een groot educatief programma bedoeld voor middelbare scholieren om verschillende methoden uit te leggen in het opslaan van informatie en belangstelling te kweken voor nanothechnologie."

Israëlische radio: "Wat betekent de toekomst voor zulke technologie?"

Ohad Zohar: "De huidige technologie wordt steeds compacter en zal de capaciteit verdubbelen voor vele jaren totdat de uiterste grens wordt bereikt. Het opslaan van dezelfde informatie neemt vier maal zoveel plaats in op een moderne hard disk en ongeveer 140 keer dit gebied op een drie-laag DVD. Onze nano-Bijbel is momenteel een recordhouder. Maar in de toekomst kunnen we denken aan het stoppen van informatie van één bite per atoom, op een substrip. Op onze Bijbel, gebruikten we 14 nanameters diameter voor de kleinste punt dat we hadden. Dus als we een atoom gebruiken zal de diameter slechts één tiende zijn van een nanometer -twee honderd keer kleiner. Dit is interessant. Het is 160.000 keer compacter dan onze Bijbel."

"Ook wordt de informatie voor onze Bijbel gecodeerd in kleine gaten van 20 nanometer diepte, maar de chip zelf is een halve millimeter dik. Om een hogere opslag dichtheid te bereiken zullen we de omvang van de opslag media moeten gebruiken en niet slechts zijn oppervlakte. Eén voorbeeld waar we bekend mee zijn is de opslag van genetische informatie in DNA moleculen. Als we een vergelijkbare opslagdichtheid zouden kunnen bereiken, kunnen we een miljard Bijbels plaatsen in de omvang van onze chip. "

Zohar ziet het Bijbel project als een moderne atavistische terugkeer naar de etskunst van de oude tekst. "We graveerden het in steen -silicon en goud. We deden het op de oude wijze -alleen vele malen kleiner."

"De nano-Bijbel project demonstreert de de mogelijkheid van het verkleinen naar onze beschikking. We werken hard aan het fotograferen van de nano-Bijbel gebruikmakend van de Scanning Electronen Microscoop, met het doel de foto 10.000 keer te vergroten en het te tonen op een grote muur in de Faculteit Natuurkunde van het Technion. Op deze foto, die 7 bij 7 meter zal zijn, zal het mogelijk zijn de hele Bijbel met het blote oog te lezen (de grote van elke letter zal zo'n 3 millimeter zijn). Naast deze foto, zal de nano-Bijbel zelf te zien zijn."

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het ChristendomHet ChristendomHet Christendom is de grootste religie ter wereld. Het is gebaseerd op het heilige boek van de Christenen: De Bijbel. Wa…
Israël een wereldleider op het gebied van nanotechnologieIsraël is één van de wereldleiders op het gebied van nanotechnologie. Sinds 2002 is het aantal nano onderzoekers verdubb…
Joodse filosofie  Heschel: de Bijbel en de mensenJoodse filosofie Heschel: de Bijbel en de mensenDe Joodse filosofie van Heschel betoogt dat de Bijbel geen abstract idee is maar een altijd aanwezige werkelijkheid die…
Waarom de Bijbel een bijzonder en uniek boek isWaarom de Bijbel een bijzonder en uniek boek isDe Bijbel is een opvallend boek. Het vormt natuurlijk een belangrijke basis voor het christelijk geloof. Iedereen kent h…

Temperatuur en temperatuurmetingWarm of koud? De mensheid heeft steeds gezocht naar fijnere methoden om de temperatuur te bepalen van het eigen lichaam,…
Het meten van energieHet meten van energieEr bestaan vele verschillende vormen van energie. Denk aan mechanische, chemische en warmte-energie. Energie wordt opges…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 696188, Pixabay
  • Arutz Sheva

Reageer op het artikel "De kleinste Bijbel ter wereld komt uit Zion"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Etsel (infoteur), 07-09-2008 15:44 #1
Zeer geachte dames en heren,

Met vreugde en belangstelling las ik uw artikel en zie e.e.a. volop vertrouwen tegemoet.
Sinds 25 jaar verdiep ik mij in het onstaan van de Universele Piramide, waarin ook het jodendom haar plaats heeft. In mijn manuscript omschrijf ik het onstaan van de Universele Piramide waaruit alles is ontstaan dus ook u en ik.

Zodra mijn manuscript in woord en beeld klaar is ontvangt u van mij een exemplaar. Uw beschrijving hierboven heb ik in enkele bewoordingen in mijn manuscript opgenomen. Geweldig van u en bij voorbaat mijn hartelijke dank. Ik zal hier zeker op terugkomen.

Verblijft met vriendelijke groet, uw,
Victor K.M. Spauwen Reactie infoteur, 07-09-2008
Hallo Viktor,

Ik ben benieuwd.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurkunde
Special: Israëlische technologie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!