InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurverschijnselen > Geografie Israël: ecologisch waterpark in Beer Sheva

Geografie Israël: ecologisch waterpark in Beer Sheva

Geografie Israël: ecologisch waterpark in Beer Sheva Anno 2013 is men Israël bezig met een plan om een normaal droge rivier met riool afval om te toveren tot een waterpark. Het gaat om de Beer Sheva Rivier. Dit wordt het Beer Sheva Rivier Park. Het ligt tussen de Arad Vallei en de Beer Sheva Vallei. Het acht kilometer lange park zal bestaan uit groene grasvelden, bosjes met bomen, een botanische tuin, voetpaden, fietspaden en een promenade. Het Joods Nationaal Fonds noemt het "het ecologische park van de hoofdstad van de Negev". Naast het Beer Sheva Rivier Park komen er ook twee kleinere parken (Bell Park en Beit Eshel Park), alsook een archeologische plek daterend uit Bronzen Tijdperk en een kunstmatig meer.

Veel milieuproblemen moeten opgelost worden

Eén van de milieuproblemen die opgelost moeten worden is een goedlopend bedrijf in gebruikte auto onderdelen. Het ziet eruit als een grote afvalstortplaats. Het Milieu Bescherming Agentschap heeft de eigenaars opdracht gegeven de auto onderdelen te verplaatsen. Maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. De gemeente Beer Sheva zegt dat het werkt aan een akkoord om de plek te evacueren.

Het grootste milieuprobleem is de Hebron Rivier die in verbinding staat met de Beer Sheva Rivier. In de Hebron Rivier bevindt zich het afvalwater van de bewoners van Hebron. Volgens Eyal Jaffe van het Ministerie van Milieubescherming zal de komst van veel bezoekers naar het Beer Sheva Rivier Park de druk op de beleidsmakers doen toenemen om het probleem van het afvalwater op te lossen.

Het hele jaar door water

De Beer Sheva Rivier staat het grootste deel van het jaar droog. Daar zal verandering in komen. Water is beschikbaar uit een waterzuiveringsinstallatie. Deze zal ook de bron zijn van het nieuw aan te leggen kunstmatig meer. Bij Hebron heeft Israël al waterzuiveringsinstallaties geplaatst maar hun capaciteit is te klein om geheel effectief te zijn. De EU is bereid om een nieuwe faciliteit te financieren.

Financiering

De regering heeft vier jaar geleden 300 miljoen shekels voor het project toegewezen. Ook komt er geld van donaties vanuit de VS binnen. Er is al begonnen met de bouw van het project. De grond wordt gereedgemaakt voor wandeltochten. Er zijn al verschillende delen van de promenade gebouwd. Ook is er een amfitheater ten westen van het park gebouwd. Een brug vergemakkelijkt de oversteek over de rivier. Ook is begonnen met het kunstmatige meer.

Gebied in waarde toegenomen

Hoewel het project dus nog niet af is eind 2013, ziet het gebied er al behoorlijk anders uit. Ook de onroerend goed markt is veranderd. Er worden appartementen verkocht op basis van hun nabijheid tot het park.

Parken in de VS als voorbeeld

Israël wil het voorbeeld volgen van San Antonio in Texas en Phoenix in Arizona. Ook hier zijn succesvolle parken bij woestijnsteden.

Ligging Beer Sheva Rivier Park

Legenda
A. Beer Sheva Rivier Park

Visie van Etsel

De idee van een park bij een woestijnstad is zeer goed om mensen te lokken naar Beer Sheva. Al een tijd lang is Israël bezig om het gebied rondom Beer Sheva aantrekkelijk te maken als woongebied voor Israëliërs. Het achterliggende idee is dat het volle centrum (metropool Tel Aviv) ontlast moet worden en de periferie (de Negev en Galila) beter ontwikkeld. Maar met een park alleen komt men er niet. Er zijn ook plannen om van Beer Sheva een technologische hub te maken. Ook komt er een hele grote legerbasis vlakbij de stad. Daarnaast is Israël bezig met een ontwikkelingsplan voor Bedoeïenen. Kortom, er wordt druk aan de weg getimmerd in de Noordelijke Negev.

Dat Israël een groot waterpark kan bouwen in woestijngebied is te danken aan het feit dat nu meer water beschikbaar is dan vroeger vanwege waterzuiveringsinstallaties en ontziltingsfabrieken. Mogelijk kan het vele water dat Israël nu tot haar beschikking heeft leiden tot nog meer mooie projecten in de woestijn of andere delen van het land.

Lees verder

© 2013 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kibboets hotels: Kust, Jeruzalem, Dode Zee, EilatOveral in Israël bevinden zich kibboets hotels. Dit zijn hotels die in een landelijke omgeving liggen. In dit artikel aa…
Attractiepark Slagharen en Aqua MexicanaAttractiepark Slagharen en Aqua MexicanaSlagharen is een vakantiepark en attractiepark ineen. Het begon als Ponypark Slagharen dat is uitgegroeid tot een groot…
De mooiste waterparken ter wereldDe mooiste waterparken ter wereldWat zijn de grootste en mooiste waterparken over de hele wereld? Er zijn talloze mooie waterparken te vinden op de werel…
Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?Geografie Israël: Wat maakt Tel Aviv aantrekkelijk wonen?De huizencrisis in Israël in 2011 waarbij vooral studenten demonstreren tegen hoge huizenprijzen doet de vraag rijzen wa…
Waterparken in Nederland en net over de grensWaterparken in Nederland en net over de grensEen waterpark is een pretpark met op water gebaseerde attracties. Denk hierbij aan waterglijbanen, stroomversnellingen e…
Bronnen en referenties
  • Turning the Be'er Sheva River from garbage dump to eco-wonder - HaAretz

Reageer op het artikel "Geografie Israël: ecologisch waterpark in Beer Sheva"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!