Israël in vogelvlucht: fysische geografie van het land

Israël in vogelvlucht: fysische geografie van het land Israël is een klein land in het Midden Oosten. Maar ondanks haar geringe omvang is het in fysisch geografisch opzicht een uiterst gevarieerd land. In dit artikel aandacht voor de fysisch geografische kenmerken van Israël.

Ligging en grootte

Israël, land van de Bijbel en het historische thuisland van het joodse volk, ligt in het Midden Oosten langs de oostelijke kustlijn van de Middellandse Zee, en vormt deel van een landbrug die drie contingenten met elkaar verbindt: Azië, Afrika en Europa. In dit land begon het joodse volk zijn onderscheidende religie en cultuur te ontwikkelen zo'n 4000 jaar geleden en hier heeft het een ongebroken fysieke aanwezigheid gehandhaafd voor eeuwen als een soevereine staat en andere tijden onder vreemde overheersing.

Lang en smal van vorm is het land 470 kilometer lang van noord naar zuid en 135 kilometer breed op zijn breedste punt tussen de Dode Zee en de Middellandse Zee. Israël grenst in het noorden aan Libanon, in het noordoosten aan Syrië, in het oosten aan Jordanië, in het zuidwesten aan Egypte en in het westen aan de Middellandse Zee.

Hoewel klein in omvang heeft Israël gevarieerde topografische kenmerken en klimaten van een contingent. In het noorden de beboste hoogvlakten van Galilea onderbroken door vruchtbare groene valleien; zandduinen en landbouwgronden kenmerken de kustvlakte langs de Middellandse Zee; rotsachtige pieken in het berggebied van Judea en Samaria dalen scherp af naar de semi-tropische Jordaan Vallei en de Dode Zee, het laagste plek op aarde. Bergachtige woestijnen, zich uitstrekkend naar het zuiden door de Negev en de Arava, eindigend bij de Golf van Eilat, de meest noordelijke punt van de Rode Zee.

Klimaat

Het klimaat wordt gekenmerkt door veel zonneschijn, met een regenseizoen tussen november en april. De totale neerslag varieert van tussen de 50-70 centimeter per jaar in het noorden tot 2,5 centimeter per jaar in het zuiden. Regionale klimaatcondities verschillen aanzienlijk; hete, vochtige zomers en milde, natte winters in de kustvlakte; droge, comfortabele warme zomers en gematigde koude winters met regen en af en toe lichte sneeuw in de heuvelgebieden; hete, droge zomers en aangename winters in de Jordaan Vallei; en semi-aride condities met warme tot hete dagen en koele nachten in het zuiden gedurende het hele jaar.

Water

Omdat water schaars is in de regio, worden intensieve pogingen ondernomen om het gebruik te maximaliseren van wat beschikbaar is en wordt gezocht naar nieuwe bronnen. In de jaren 1960 werd al het water samen gebracht in een National Water Carrier dat het water brengt van het noorden en centrum van het land naar het zuiden via een netwerk van gigantische pijpen, aquaducten, open kanalen, reservoirs, tunnels, dammen en pompstations. Lopende projecten voor het gebruik van nieuwe bronnen zijn wolkenbesproeiing, het hergebruik van afvalwater en het ontzouten van zeewater.

Flora en fauna

De rijke variëteit van het planten- en dierenleven reflecteert Israëls geografische lokatie alsook haar gevarieerde topografie en klimaat. Er zijn meer dan 500 soorten vogels, zo'n 100 soorten zoogdieren en 90 soorten reptielen, en bijna 3000 plantensoorten (waarvan 150 inheems) binnen de landsgrenzen. Er zijn meer dan 150 natuurreservaten en 65 nationale parken door het hele land die totaal een oppervlakte hebben van 1000 vierkante kilometer. Nog verschillende honderden plekken zijn in het planningsstadium.

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is aardrijkskunde eigenlijk?Als je aan basisschoolleerlingen vraagt wat aardrijkskunde is, hoor je dikwijls: Leren waar plaatsen liggen, rivieren st…
Boekrecensie: Israel, a regional geography – Yehuda KarmonrecensieBoekrecensie: Israel, a regional geography – Yehuda KarmonAlweer een behoorlijk oud boek uit 1971 over de regionale geografie van Israël: Israel, a regional geography van profess…
Boekrecensie: Israel - an introduction – Barry RubinrecensieBoekrecensie: Israel - an introduction – Barry Rubin'Israel – an introduction' (2012) geschreven door o.a. historicus Barry Rubin is een uitgebreid boek over de Israëlische…
Geografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningWanneer we het hebben over stadsgeografie en stedelijke planning in Israël dan is geograaf Arie Shachar de meest promine…

Oorzaken van zeespiegelstijgingJe hoort het overal tegenwoordig: de zeespiegel gaat stijgen en we moeten vrezen voor natte voeten in onze lage landen.…
Aardbeving & vulkaanuitbarstingAardbeving & vulkaanuitbarstingWat gebeurt er bij een aardbeving? Waardoor komt een vulkaanuitbarsting? Waar was de zwaarste aardbeving? Wat is de scha…
Bronnen en referenties
  • Ministerie buitenlandse zaken Israël

Reageer op het artikel "Israël in vogelvlucht: fysische geografie van het land"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Special: Israël
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!