Zonsverduistering 20 maart 2015

Zonsverduistering 20 maart 2015 Op vrijdag 20 maart 2015 was er in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Helaas was deze verduistering niet een gehele. Een gehele zonsverduistering was wel op andere plekken van de wereld te zien. Dit was onder andere het geval in het Hoge Noorden. De zonsverduistering was niet op hetzelfde moment in heel Nederland waarneembaar. Het begon in het zuiden van het land, helaas was het in het noorden door te veel bewolking niet goed te zien. Wat is een zonsverduistering eigenlijk?

Inhoud


Zonsverduistering

Een zonsverduistering is één van de mooiste natuurverschijnselen die men kan zien. Het is een astronomisch fenomeen wat op aarde direct zichtbaar is. Er is sprake van een zonsverduistering als de maan tussen de zon en de aarde doorschuift. Het wordt dan overdag donker. Dit kan alleen voorkomen als de aarde, zon en de maan precies op één lijn staan. Dit fenomeen is slechts op een deel van de aarde waarneembaar. Bij een totale zonsverduistering is de corona - de lichtkrans om de zon - te zien. Men kan dan zichtbare zonnevlammen waarnemen.

Er kan op twee manieren sprake zijn van een zonsverduistering. Dit kan een gedeeltelijke, maar ook een gehele verduistering zijn. Bij een gedeeltelijke verduistering is nog een deel van de zon zichtbaar. Bij een gehele zonsverduistering is de zon helemaal niet meer te zien.

Gehele zonsverduistering

De gehele zonsverduistering was in 2015 op een aantal plekken in het Hoge Noorden te zien:
 • op de Faeröer Eilanden (een Deense eilandengroep dat ligt in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland)
 • Spitsbergen
 • Noordpool
 • boven de Atlantische Oceaan
Mensen die een cruisereis naar bijvoorbeeld Spitsbergen maakten, konden de totale verduistering vanaf "hun" schip zien.

Gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland

Tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering was het bewolkt in Nederland. Slechts bepaalde delen van het land konden er iets van zien. Bij onbewolkt weer zou tussen 09:30 en 11:48 uur de gedeeltelijke zonsverduistering te zien geweest. Het zuiden van het land was eerder aan de beurt dan het noorden van het land. Normaal gesproken - dus bij onbewolkt weer - kon men rond 09.28 uur in Limburg al een glimp opvangen en in de provincie Groningen was het rond 09.33 uur zichtbaar geweest. Vanaf 11.52 uur was de gedeeltelijke zonsverduistering weer helemaal voorbij.

Zonsverduisteringen Nederland

 • de laatste gedeeltelijke zonsverduistering was in 1999
 • de volgende gedeeltelijke zonsverduistering is in het jaar 2021 pas weer te zien
 • de laatste totale zonsverduistering die voor onze voorouders in Nederland zichtbaar was, was 3 mei 1715!
 • de eerstvolgende totale zonsverduistering in Nederland zullen wij niet meemaken. Maar onze verre nakomelingen wel. Er vindt namelijk op 7 oktober 2135 één plaats. En dan duurt het maar zeven jaar (het jaar 2142) voordat er weer een totale verduistering is.
 • in 2151 vindt er nog één plaats

Veilig kijken

Wil je een (gedeeltelijke) zonsverduistering bekijken? Zorg er dan wel voor dat je je ogen goed beschermt. Hiervoor heb je een speciale eclipsbril nodig. Dit is een kartonnen brilletje waarin een speciaal zonnefilter is aangebracht. Kijk nooit zonder bescherming recht in de zon! Hierdoor kun je namelijk blind worden!

Niet veilig

De volgende dingen zijn erg onveilig en ten strengste afgeraden:
 • een lasbril
 • belicht stukje film
 • een stuk glas waar roet op zit
 • een cd
 • een zonnebril
 • zonder speciale filter door een verrekijker of telescoop kijken
 • een oculairfilter bij je telescoop gebruiken

Waar kijken

Je kunt natuurlijk gewoon thuis, op school of op je werk naar de zonsverduistering kijken. Maar het zou natuurlijk ook erg leuk zijn om dit bij een publiekelijke sterrenwacht te doen. Een leuk idee voor een educatief dagje uit voor school! Er zijn diverse sterrenwachten in Nederland waar je die dag vast wel terecht kunt.

Wat zie je tijdens de verduistering?

Zodra er een hap uit de zon wordt genomen, zullen de eerste zonnevlekken zichtbaar worden. Na een poosje, als de zon voor driekwart door de maan bedekt is, wordt het zichtbaar donkerder in je omgeving, schaduwen worden scherper. Een poosje later verschijnen heldere planeten (Venus) en heldere sterren. Het wordt nu snel donkerder, de temperatuur gaat naar beneden en de wind verandert van kracht. Bloemen gaan dicht, dieren zoeken een slaapplaats, honden beginnen te blaffen, nachtdieren komen tevoorschijn en de automatische straatverlichting begint te branden.

Stroomuitval

Omdat het overdag dus donker wordt, zal men een lamp aan willen doen om toch nog iets te kunnen zien. Maar hierdoor stijgt de vraag naar elektriciteit. Doordat de zon tijdelijk niet schijnt, kunnen zonnepanelen - die voor een groter deel de Europese energie leveren - ook geen zon opwekken. Energieleveranciers vrezen dan ook voor problemen of uitval van elektriciteit door het energietekort. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van Europa.
© 2015 - 2020 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnZonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnDe aarde, maan en de zon kunnen, wanneer ze op één lijn staan zorgen voor een zonsverduistering. Dit is echter afhankeli…
Zonsverduistering eclipsbril en gaatjescameraZonsverduistering eclipsbril en gaatjescameraEen zonsverduistering, solar eclips, is zeldzaam en als hij dan boven jouw gebied verschijnt dan wil je dit natuurfenome…
Maansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanMaansverduistering, bloedrode maan, supermaan en blauwe maanDe maan kan verschillende kleuren hebben of met verschillende kleuren benoemd worden. Elke maand is er een volle maan en…

Gaan we terug naar een Kleine IJstijd?Gaan we terug naar een Kleine IJstijd?Wie dacht dat de laatste ijstijd meer dan tienduizend jaar geleden was, heeft het mis. We moeten heus niet zo ver terug…
Antimaterie, wat is hetAntimaterie, wat is hetTijdens de oerknal werden zowel materie als antimaterie aangemaakt. De uitslag hiervan maakte het heelal zoals wij dat k…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonsverduistering
 • http://www.zonsverduistering.nl/watwaarnemen.html
 • http://www.knmi.nl/cms/content/34224/zonsverduistering

Reageer op het artikel "Zonsverduistering 20 maart 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!