InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurverschijnselen > De gedeeltelijke zonsverduistering in 2015

De gedeeltelijke zonsverduistering in 2015

De gedeeltelijke zonsverduistering in 2015 Een gedeeltelijke zonsverduistering gebeurt niet zo vaak. Heel bijzonder om de maan voor de zon te zien schuiven. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering is niet alles van de zon bedekt en zien we nog een soort sikkelzon. Natuurlijk willen we dat zien, die gedeeltelijke zonsverduistering. Omdat de zon schadelijk is voor het menselijk oog door de UV-straling, wordt geadviseerd om dan een speciale bril op te zetten. Een eclipsbril. Maar misschien is de eclipsbril niet nodig omdat het weer niet meewerkt. Altijd spannend of de zon achter de wolken zit of dat het onbewolkt is.

Gedeeltelijke zonsverduistering voor Nederland en België

Wanneer de maan precies tussen de aarde en de zon staat spreken we van een zonsverduistering of eclips.
De maan bedekt de aarde en vanaf de aarde kijken we naar de donkere kant van de maan (de nieuwe maan). Bij een totale zonsverduistering wordt het even donker. De vogels stoppen met fluiten en het wordt even ongekend stil en donker midden op de dag. Bij een gedeeltelijke zonsverduistering wordt het niet helemaal donker. Niet overal op aarde staat de maan precies op de lijn tussen de aarde en de zon. Voor Nederland en België is er op 20 maart 2015 een gedeeltelijke zonsverduistering geweest. Een totale zonsverduistering is uniek voor Nederland en België en pas weer te verwachten in 2135 en de laatste was in 1715. We hebben verschillende soorten, naast een totale zonsverduistering. Namelijk ook:

Ringvormige eclips

De maan is kleiner dan de zon en kan de zon niet helemaal afdekken. De randen van de zon blijven zichtbaar. Op aarde zie je dan een lichtkrans (corona) een ringetje licht, om de maan.

Hybride eclips

Doordat de maan een ellipsbaan om de aarde maakt is op sommige plaatsen de ringvormige eclips zichtbaar en op andere plaatsen de totale zonsverduistering en alles er tussen in.

Gedeeltelijke of partiële eclips

Wanneer de maan de zon gedeeltelijk bedekt. De maan en de zon staan niet precies op een lijn.

Bron: Doinkster, PixabayBron: Doinkster, Pixabay

20 maart 2015 heeft er een gedeeltelijke zonsverduistering plaatsgevonden

In de ochtend van 20 maart 2015 (de eerste astronomische lentedag) was er dichte mist. Langzaam trok de mist op en wanneer je geluk had was de waterige zon, door de dunne mistwolken, vanaf 09.30 uur even zichtbaar. Niet overal in Nederland is de gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar geweest en kwam de de zon pas na het middaguur, toen de gedeeltelijke zonsverduistering al had plaats gevonden. Rond 10.37 uur was de zon voor 81% bedekt door de maan, het maximum van de gedeeltelijke zonsverduistering. Het was op veel plekken genoeg om door de dunne bewolking, met het blote oog, de gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen. En goed genoeg om foto's te maken zonder speciale filters.

Is er zon

Het weer kan roet in het eten gooien wanneer een (gedeeltelijke) zonsverduistering voorspeld wordt. Is het bewolkt of onbewolkt. Wanneer het onbewolkt en zonnig weer is en het grootste gedeelte van de zon bedekt is door de maan, zal de lucht anders kleuren. Een blauwe lucht zal dieper blauw kleuren of tot een metaalachtige blauwe kleur en het landschap wordt iets geler en warmer van kleur, net alsof je door een geel snoeppapiertje kijkt. En de stilte van de nacht, midden op een dag, is heel bijzonder.

Elders op de aarde was er wél een totale zonsverduistering te zien. Die dag was de totale zonsverduistering te zien boven de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, Spitsbergen en de Noordpool. In Ierland, Schotland, Noorwegen en IJsland. Meer dan 90 procent van de zon werd door de maan verduisterd.

Eclipsbril maken

Wanneer er 20 maart volop zon was geweest, dan was het noodzakelijk om de gedeeltelijke zonsverduistering te volgen met een eclipsbril op. De eclipsbrillen waren echter in heel Nederland uitverkocht, maar er zijn een aantal mogelijkheden om zonder eclipsbril naar de heldere zon te kijken:
een vergiet met grove gaten. Houd dit in de zon en de zonsverduistering zal achter op de grond te zien zijn.
of een vel papier met een gat in het midden van ongeveer 5 millimeter. Houd dit in de zon en de zonsverduistering zal te volgen zijn zonder in de zon te kijken.
© 2015 - 2020 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnZonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijnDe aarde, maan en de zon kunnen, wanneer ze op één lijn staan zorgen voor een zonsverduistering. Dit is echter afhankeli…
ZonsverduisteringEen zonsverduistering is direct zichtbaar voor de mens. Het zonlicht (of een gedeelte hiervan) bereikt dan overdag de aa…
ZonsverduisteringNaast een maansverduistering, bestaan er ook zonsverduisteringen. Nu staat de maan tussen de zon en de aarde in. Doordat…
Maansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen: de bloedmaanMaansverduisteringen ontstaan wanneer de schaduw van de aarde het licht van de zon blokkeert dat normaal door de maan we…
Maansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnMaansverduistering: zon, aarde en maan op één lijnBij een maansverduistering (maaneclips) spelen de zon, de aarde en de maan een rol. De aarde staat dan tussen de zon en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markito, Pixabay (bewerkt)
  • http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/488fc32f44e6f83b6eb9b3727fd2604f/article/de_zonsverduistering_van_20_maart_2015.html
  • http://hemel.waarnemen.com/FAQ/Zon/007.html
  • http://www.sonnenborgh.nl/page=site.agenda/id=147
  • http://eclips-bril.jimdo.com/
  • Afbeelding bron 1: Doinkster, Pixabay

Reageer op het artikel "De gedeeltelijke zonsverduistering in 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rieja
Laatste update: 26-07-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!