InfoNu.nl > Wetenschap > Natuurverschijnselen > Klimaatverandering

Klimaatverandering

Klimaatverandering Anno eind 20e en begin 21e eeuw vinden wereldwijd discussies plaats over oorzaken van de klimaatverandering om de mogelijke gevolgen in de toekomst te voorspellen. .

Klimaatverandering

Op dit gebied zijn er zowel gedegen wetenschappelijke onderzoeken die elkaar tegenspreken als ook felle politieke verschillen van inzicht. De algemeen aanvaarde opvatting (het huidige paradigma) is dat recente klimaatverandering mede door de mens veroorzaakt wordt en dat dit zal leiden tot een opwarming van de aarde.

Aangenomen wordt dat de mens het klimaat beïnvloedt door de uitstoot van broeikasgassen. Broeikasgassen (waterdamp, kooldioxide, methaan) die zich in de dampkring bevinden leggen als het ware een warme deken om de Aarde. Klimaatcritici wijzen erop dat als de mens broeikasgassen blijft uitstoten, de gemiddelde temperatuur op Aarde verder zal stijgen. Dit wordt het versterkt broeikaseffect genoemd. De beïnvloeding van het klimaat door de mens kan overal ter wereld vergaande gevolgen hebben.

Zeespiegelstijging

Bij de huidige stijging van het zeewaterniveau kan volgens voorspellingen het aantal mensen dat getroffen wordt door overstromingen toenemen van 13 naar 94 miljoen per jaar.

Aantasting van ecosystemen

Klimaatverandering gaat samen met de verschuiving van klimaatzones. Sommige planten en dieren kunnen zich niet snel genoeg aanpassen, waardoor ze met uitsterven worden bedreigd. Klimaatverandering kan op een aantal plaatsen leiden tot meer droogte, wat kan leiden tot meer bosbranden en woestijnvorming.

Zoetwatertekort

Een groot gedeelte van de wereldbevolking leeft in landen waar een tekort is aan schoon zoetwater. Klimaatverandering kan het watertekort in diverse regio's, zoals het Midden-Oosten, de Sahel en Australië, groter maken; Voor andere gebieden kan er een gunstig effect optreden: in sommige klimaatscenario’s wordt in Noord Afrika een toename van neerslag voorspeld.

Toename van neerslag

Dit kan zowel negatieve als positieve gevolgen voor de leefomgeving tot gevolg hebben.

Afname in landbouw productiviteit

Dit wordt verwacht in gebieden waar droogte door klimaatverandering toeneemt, zoals in het Midden-Oosten en India.

Toename in landbouwproductiviteit

Dit wordt verwacht in gebieden die nu nog droog zijn en waar neerslag door klimaatverandering toeneemt.
© 2008 - 2019 Flix, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Klimaatverandering NederlandKlimaatverandering NederlandKlimaatverandering in Nederland: een overzicht wat ons te wachten staat de komende honderd jaar. De grootste oorzaak van…
KlimaatveranderingKlimaatveranderingKlimaatverandering is de verandering van het gemiddelde klimaat of het weertype over een bepaalde periode. Deze verander…
Duurzaam beleggen in klimaatveranderingDe investeringen in zonnepanelen, biodiesel, duurzame afvalverwerking en windturbines neemt gestaag toe. Er wordt verwac…
Zeespiegelstijging Kaspische Zee en WaddenzeeZeespiegelstijging Kaspische Zee en WaddenzeeWat kunnen we leren van de Kaspische Zee als het gaat om mogelijke effecten van zeespiegelstijging in het Waddengebied?…
Het Nederlands BroeikaseffectHet Nederlands BroeikaseffectDe temperatuur stijgt. De hoeveelheid aan broeikasgassen neemt snel toe en de gevolgen hiervan zijn ook groot. We richte…

Reageer op het artikel "Klimaatverandering"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Flix
Gepubliceerd: 09-09-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Schrijf mee!