Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern Israël

Vanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israël. Na de Romeinen bezetten de Arabieren Palestina. Vervolgens kwamen de Kruisvaarders, de Mammelukken, de Ottomanen, de Britten en uiteindelijk weer de Joden, de rechtmatige eigenaars van het Land Israël.

Romeinse overheersing

De Romeinen bezetten de Joodse staat in het jaar 63 vóór het begin van de gewone jaartelling. Het gebied van de Joodse staat omvatte Judea, inclusief Idumea en Perea, en Galilea. De Griekse steden veroverd door de Hasmoneeën werden 'bevrijd'. De steden langs de kust kwamen onder bestuur van de Romeinse gouverneur van Syrië en de steden ten oosten van de Jordaan vormden een eenheid van tien steden, de Decapolis. De Samaritanen verkregen onafhankelijkheid; de inwoners van Iturea verkregen Gaulan en Paneas; en de Nabateans kregen de Negev en het land rond de Dode Zee. Onder Julius Ceasar kwamen Jaffo en de Jisraeel Vallei bij Judea. Onder heerschappij van Herodes (37- 4 vóór het begin van de gewone jaartelling) zagen de grenzen er als volgt uit:
 • zuiden: Idumea
 • noorden: Galilea
 • zuidoosten: Nabatean
 • noordoosten: Gaulanitis, Batanaea

Het omvatte de gebieden: Idumea, Judea, Samaria, Galilea, Gaulanites, Batanea, Trachonitis en Auranitis.

Na de dood van Herodes werd het land onder zijn drie zonen verdeeld:
 1. Archelau Judea, Idumea, Samaria en Caesarea
 2. Herodes Antipas Galilea en Perea
 3. Philip Caesarea Philippi en land ten oosten van de Jordaan

De Griekse steden kwamen onder het bestuur van de gouverneur van Syrië.

Na de vernietiging van Jeruzalem in het jaar 70 vonden er verschillende verschuivingen plaats. Uiteindelijk in het jaar 4000 werd Palestina in drie delen verdeeld:
 1. Palaestina Prima hoofdstad; Caesarea
 2. Palaestina Secunda hoofdstad Scythopoli
 3. Palaestina Tertia hoofdstad Petra

Arabische overheersing

De verdeling van Palestina in drie delen werd gehandhaafd:
 1. Palaestina Prima werd Jund Filastin
 2. Palaestina Secunda werd Jund al Urdunn
 3. Palaestina Tertia werd overgelaten aan de Bedoeïenen

Kruisvaarders' overheersing

De Kruisvaarders vestigden zich eerst aan de kust en naar het westen van de Jordaan. Op het hoogtepunt van hun macht zaten ze in heel het Land Israël ten westen van de Jordaan (de Jordaan Vallei en Eilat). Vanaf 1250 brokkelde het koninkrijk af door aanvallen van de Mammelukken.

Mammelukse overheersing

Onder de overheersing van de Mammelukken was het Land Israël in een aantal mamlakas verdeeld:
 • Gaza (kust)
 • Safed (Galilea)
 • Dimashq (Damascus, Samaria, Judea, noordelijk Trans-Jordanië)
 • el-Kerak (zuidelijk Trans-Jordanië)

Ottomaanse overheersing

Eén gebied werd vanuit Akko bestuurd: van de Karmel tot Galilea. De rest werd vanuit damascus bestuurd. Dit was onderverdeeld in sanjaks van Nabloes, Jeruzalem, Gaza, Hauran en Kerak. Vanaf 1874 werd Jeruzalem met zuidelijk Judea bestuurd vanuit Constantinopel. In 1906 verjoegen de Britten de Turken uit de Negev woestijn.

De Britse Mandaat Periode

Het Mandaat gebied strekte zich uit van Dan (Metoela) tot Eilat en van de Middellandse Zee tot de rivier de Jordaan. Aan het einde van de Mandaat Periode (1946) was Palestina verdeeld in zes districten:
 1. Galilea
 2. Haifa
 3. Samaria
 4. Jeruzalem
 5. Gaza
 6. Lydda

Onder Israëlisch bestuur

Aanvankelijk kregen de Joden de kustvlakte, een gedeelte van Galilea en de Negev woestijn toegewezen als staat door de VN. Dit accepteerden de Arabieren niet en er kwam oorlog. Israël veroverde toen iets meer gebied waaronder het berggebied van Galilea. In 1967 kwam er opnieuw oorlog. Toen veroverde Israël: Gaza, Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem, de Golan en de Sinaï-woestijn. Ondertussen is de Sinaï-woestijn weggegeven aan Egypte. In 2005 trok Israël zich terug uit Gaza. Ook zijn bepaalde delen van de West Bank autonoom Palestijns gebieden geworden.

Lees verder

© 2011 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Israël: In en ten zuiden van HaifaBelangrijke trekpleisters rondom en in Haifa zijn uiteraard Haifa zelf (de hoofdstad van Noord-Israël), Klein Zwitserlan…
Toerisme Israël: Rondom Rosh Hanikra, Naharia, AkkoWe zijn aanbeland in het noordwesten van Galiea. Hier zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters Rosh Hanikra en A…
Libanon; Tripoli en de citadelOp een afstand van 85 km van Beiroet ligt de stad Tripoli. Boven de stad op de berg Pelerin ligt de Citadel. Deze dateer…
Historische geografie Israël: de Kruisvaarders in PalestinaMet de komst van de Seljukken Turken brak een nieuw politiek tijdperk aan. De Seljukken vormden een bedreiging voor de o…

Emoto en het geheugen van waterEmoto is een Japans natuurgeneeskundige die wonderbaarlijke eigenschappen van water heeft onderzocht. Hij fotografeert w…
De Peelrandbreuk en de bijbehorende wijstverschijnselenDe Peelrandbreuk en de bijbehorende wijstverschijnselenDe Peelrandbreuk is een uniek verschijnsel in Nederland, behalve dat de Peelrandbreuk goed te zien is, zijn ook de versc…
Bronnen en referenties
 • Boundaries (Encyclopedia Judaica) prof. Michael Avi Yonah

Reageer op het artikel "Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern Israël"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Tamso, 03-03-2013 19:58 #1
Onzin dat er oorspronkelijk weer joden wonen en dat het de rechtmatige eigenaars zijn. Joden hebben in totaal 3 eeuwen gezamenlijk gewoond in dat land wat destijds Israël heette. De israeliers hedendaags komen vooral uit oost Europa. En zijn geen joden wat dit topic ervan maakt. Jood zijn geen ras is. Hooguit een religie. De oorspronkelijke joden wonen merendeels in omringende landen en willen vanwege hun geloof niet terug keren naar het land van hun voorvaders. En de joden van toen hebben het ook veroverd op de kananieten. Het land is oorspronkelijk van de kananieten.Of moeten we geloven in een ontzichtbare god, die met een megafoon Mozes toeriep dat het land door de grote god met een baardje aan de hebreeuwers werd toegewezen. Reactie infoteur, 04-03-2013
Shalom,

Israël is het enige land ter wereld dat God heeft toegewezen aan het Joodse volk. Alle andere landen ter wereld zijn door verovering in handen gekomen. Israël is kleiner dan Nederland. Er is plek genoeg voor niet-Joden om buiten Israël te wonen.

Als het verboden is om in God te geloven, waarop is dan het recht op verovering gebaseerd die andere volkeren gebruikten om in bezit van land te komen?

De Kanaänieten bestaan niet meer. Bovendien hadden deze het gebied ook veroverd omdat het land eerder al aan Abraham was toegewezen. Bovendien begint de Bijbel met de Schepping en staat dat God de eigenaar van de wereld is. Dus geen enkel volk kan land claimen. Alles is in bruikleen. En het is Gods wil dat Joden in Israël wonen. Als Joden moeten luisteren naar wat niet-Joden vinden dan is nergens plaats voor hen op aarde. In Europa zijn 6 miljoen Joden vermoord omdat ze er niet mochten wonen.

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Natuurverschijnselen
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!