Weetjes over onze haren

Weetjes over onze haren 'Als je haar maar goed zit', of, 'Ik heb een bad hair day'. Dit zijn uitspraken die wij mensen over onze haren doen en waaruit blijkt dat het best wel belangrijk is voor ons. Onze haren betekenen veel voor ons en bijna niemand wil ze kwijt. Iedere morgen staan we weer voor de spiegel om ervoor te zorgen dat we er leuk uitzien en de haren zijn daarin heel belangrijk.

Weetjes over haren

Haren bestaan uit afgestorven cellen. Ze bevatten geen bloedvaten of zenuwen. De haarwortels in de hoofdhuid produceren deze haarcellen, waaruit de haren ontstaan. Een mens heeft ongeveer vijf miljoen haren, verspreid over zijn hele lichaam. Daarvan bevinden zich er ongeveer 100.000-150.000 op het hoofd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben blonde mensen meestal meer haren dan donkerharige mensen. Blonde haren zijn fijner, maar wel met veel meer, meestal rond de 150.000. Donkerharige mensen hebben dikker haar en hebben er ongeveer 100.000. Mensen met rood haar moeten het met 'maar' 90.000 haren doen. Bij ieder mens is het weer verschillend, maar haren groeien gemiddeld twee tot zes jaar lang en per dag ongeveer 0,35 millimeter. Hierna begint er een overgangsfase van twee weken, gevolgd door een rustfase van twee tot vier maanden. Daarna wordt de haar uitgestoten door een nieuwe haar.

Bescherming

Bron: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het is nog niet helemaal duidelijk waarom de mens van vroeger uiteindelijk zijn vacht verloren heeft. Men vermoedt dat het ermee te maken heeft dat zweet makkelijker kan verdampen op een gladde huid. De mens is echter niet helemaal kaal. Buiten de voetzolen, handpalmen, slijmhuid en lippen hebben we overal haar. Bij de één is dat meer als bij de ander, maar iedereen heeft overal haar. Dat is niet voor niets. Onze hoofdharen bijvoorbeeld dienen ter bescherming van de hersenen, de haren reguleren de warmte die op ons hoofd komt en beschermen de huid tegen schadelijke uv-straling.

Haaruitval

Ieder mens heeft haaruitval. Een haar groeit iedere dag ongeveer 0,3 millimeter en wordt gemiddeld zeven jaar oud. Dan valt de haar uit en na een korte tijd groeit er weer een nieuwe haar. Dit gebeurt met 100 tot 150 haren per dag. Als een mens dus 100.000 haren heeft, valt dat niet op, maar als er langere tijd meer haren uitvallen, wordt dat anders. Er zijn verschillende oorzaken voor overmatig haaruitval. Zo kan het zijn dat je meer haren verliest door een verstoorde hormoonbalans, als gevolg van bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang. Als de hormonen weer tot rust komen, stopt het teveel van haaruitval ook wel weer. Het kale hoofd bij de man is meestal een gevolg van de genen. Andere oorzaken van haaruitval zijn bijvoorbeeld schimmelinfecties, chronische ziektes, gebruik van bepaalde medicijnen. Maar ook stress, milieuverslechtering of gebrek aan vitamines kunnen een reden zijn.

Luizen

Hoe schoon je je haren ook houdt, vaak houdt het hoofdluis niet tegen. Integendeel, luizen voelen zich juist fijner in schone haren. Vooral op peuterspeelzalen en basisscholen steekt het probleem de kop op. Kinderen komen met hun hoofden dicht bij elkaar in de buurt, waardoor de luizen makkelijk over kunnen lopen. Vroeger werd dan het hoofd kaal geschoren, wat natuurlijk niet echt een pretje was. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer, we hebben nu gelukkig genoeg doeltreffende andere middelen en manieren om weer van de ongewenste huisdiertjes af te komen.
© 2015 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdluis - niet zo erg als het lijktHoofdluis - niet zo erg als het lijktJe zoon of dochter komt thuis van school en heeft een briefje bij zich waarop staat dat zij/hij hoofdluis heeft. Je gaat…
Van de hoofdluis af zonder gifmiddelenVan de hoofdluis af zonder gifmiddelenWanneer de kinderen na de vakantie weer naar school gaan, ziet men vaak een uitbraak van hoofdluis. Er zijn diverse midd…
Hoofdluis en netenDie constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn ha…
Boekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)recensieBoekrecensie: Hoofdluis (uit de reeks Kleine beestjes)In het boek lees je alles over de hoofdluis. Waarom zijn hoofdluizen zo speciaal, hoe worden ze geboren en wat eten ze?…

Vingerafdrukken, wat zijn dat?Vingerafdrukken, wat zijn dat?De groeven in onze vingertoppen zijn bedoeld om informatie door te spelen tijdens het tasten, en geven ook grip bij het…
Mindfulness: praktische tipsMindfulness: praktische tipsMindfulness, elk moment van de dag met volle aandacht in het hier en nu zijn. Weer bewust genieten van kleine alledaagse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bangin, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdhaar, bezocht op 23-04-2015
  • https://www.dietcetera.nl/uiterlijk/haar, bezocht op 23-04-2015
  • Afbeelding bron 1: Zephyris, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.