InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV)

Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV)

De Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV) is een test die gebruikt wordt voor het schatten van het premorbide intelligentieniveau van cerebraal beschadigde patiënten. In dit artikel wordt de test kort beschreven en worden de instructies behandeld.

Algemeen

De NLV is een test die vaak door psychologen wordt gebruikt, bijvoorbeeld samen met een intelligentietest (de WAIS-III-NL) of andere neuropsychologische tests. De NLV bestaat uit een serie woorden welke op een wit A4tje (de woordenkaart) zijn geprint. Deze woorden hebben een onregelmatige uitspraak, wat wil zeggen dat deze woorden niet de meest gebruikelijke uitspraakregels volgen. Het is de bedoeling dat patiënt de woorden hardop voorleest. Door middel van de NLV kan het premorbide (pre = voor, morbide = ziekte) intelligentieniveau bepaald worden. Dit kan doordat de test een hoge correlatie laat zien met (verbale) intelligentie en tamelijk ongevoelig is voor cerebrale beschadiging.

Praktische informatie

De auteurs van de NLV zijn B. Schmand, J. Lindeboom en F. van Harskamp. De NLV is in 1992 uitgeven en bestaat uit een handleiding, een woordenkaart, 50 formulieren om te scoren en een audio-cd. De afname duurt ongeveer 10 minuten. De kosten zijn: NLV Set (€ 127,93), NLV Handleiding (€ 53,30), NLV Woordkaart (€ 16,23), NLV Formulieren (blok à 50 stuks) (€ 47,05) en NLV Audio CD (€ 37,87).

Instructies

De instructies zijn als volgt: “Ik heb hier een blaadje met allemaal woorden. Wilt u ze allemaal één voor één voorlezen? Als u een leesbril heeft, wil ik u vragen deze er bij te pakken. U heeft er geen tijd bij, ik ga alleen letten op hoe u ze uitspreekt.”
De woorden staan in twee rijen afgebeeld. Laat de testpersoon altijd beide rijen voor lezen. Stop na meer dan 10 fouten in rij 1 (maar dit is uitzonderlijk). Alle woorden kunnen weer in drie delen verdeeld worden (NLV-Deel 1, NLV-Deel 2 en NLV-Deel 3). Er staan een aantal woorden tussen welke uit de Engelse taal komen, zoals 'Cockney', 'Fancy' en 'Duce'. Als de testpersoon het woord met een Engelse uitspraak voorleest, zeg: “U spreekt dit woord wel goed uit, maar u leest het in het Engels. Kunt u het ook in het Nederlands?". Het is belangrijk dat degene die de test afneemt, weet hoe de woorden juist uitgesproken moeten worden. Tijdens het oplezen is er namelijk weinig ruimte voor de testleider om na te denken, aangezien de testpersoon doorgaat met het oplezen van de woorden.

De scoring

De scoring verloopt eenvoudig: op het scoreformulier moet aangegeven worden of het woord juist of onjuist uitgesproken is. Als het onduidelijk is of het woord juist is uitgesproken kan het vraagteken omcirkelt worden. Geadviseerd wordt dan aan het einde van de test aan de testpersoon te vragen of hij of zij dit woord nog een keer wil uitspreken. Voor elk goed uitgesproken woord krijgt de testpersoon 1 punt.

De normering

Voor de NLV zijn er normen voor twee leeftijdsgroepen, namelijk:
  • Normgroep 1: Mensen geboren na 1914
  • Normgroep 2: Mensen geboren voor 1915
De scoring van de NLV is eenvoudig: de score is het aantal juist uitgesproken woorden. Er zijn normtabellen om de ruwe score om te zetten naar een IQ-schatting. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd.

NB: Alleen een psycholoog wordt geacht in staat te zijn de NLV op de juiste manier af te nemen en te scoren. Indien u geen psychologie opleiding heeft gedaan, wordt afgeraden deze test af te nemen en conclusies aan te resultaten te verbinden.
© 2013 - 2019 Cst1991, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Intelligentietesten voor het jonge kindIntelligentietesten voor het jonge kindBij jonge kinderen vinden in een korte periode ingrijpende veranderingen in de ontwikkeling plaats. In bepaalde jogevall…
Na het IQ en het EQ tijd voor het QQNa het IQ en het EQ tijd voor het QQOmdat de IQ-test en de EQ-test zich slechts focussen op een beperkte aantal vaardigheden, vond het tijdschrift Quest dat…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…
Het intelligentie quotiënt (IQ) en IQ testenHet intelligentie quotiënt (IQ) en IQ testenHet intelligentie quotiënt, afgekort tot het IQ, is een maatstaf voor de intelligentie die een persoon bezit. IQ testen…
Bronnen en referenties
  • http://www.pearsonclinical.nl/nlv-nederlandse-leestest-volwassenen
  • Auteurs van de NLV: B. Schmand, J. Lindeboom & F. van Harskamp

Reageer op het artikel "Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cst1991
Gepubliceerd: 21-02-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!