InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Trail Making Test (TMT)

Trail Making Test (TMT)

Door middel van de Trail Making Test (TMT) wordt de mentale flexibiliteit gemeten. Dit is een van de belangrijkste executieve (uitvoerende) functies, die bij mensen met cognitieve schade of achteruitgang beperkt kan zijn. In dit artikel wordt deze test beschreven.

Algemeen

De TMT is een onderdeel van een testbatterij, genaamd de Delis–Kaplan Executive Function System (D-KEFS), welke een beroep doet op de mentale flexibiliteit. De test meet onder andere visueel scannen, cijfer sequencing, letter sequencing en motorische snelheid (bij het trekken van lijnen). De test is goed bruikbaar voor patiënten van de polikliniek geriatrie, patiënten van de dagbehandeling en patiënten op somatische afdelingen van een verpleeghuis. Ook kan de test afgenomen worden tijdens een Neuropyschologisch onderzoek bij mensen met dementie of een vermoeden van dementie of bij mensen met stoornissen in het executief functioneren voor de functies aandacht, mentaal tempo en de uitvoerende functies. De TMT bestaat uit 2 onderdelen: part A en part B. Part A doet een beroep op letter sequencing en part B doet een beroep op zowel letter als cijfer sequencing. Hierdoor is part B moeilijker.

Praktische informatie

De TMT bestaat uit een handleiding (€76,12), scoreformulieren (25 stuks, €49,40) en testformulieren (10 keer alle 5 condities, €71,35). De complete set kost €224,96. De test kan afgenomen worden bij zowel kinderen als volwassenen (leeftijdsrange: 8-89 jaar). De test wordt individueel afgenomen, in ongeveer 20 minuten. De benodigdheden zijn een potlood, een stopwatch en de afnameformulieren.

Scoring

De score op zowel part A als part B is het aantal seconden dat de testpersoon er over doet om de test te voltooien en het aantal fouten dat hij maakt. Hogere scores staan daardoor voor grotere beperkingen.

Normering

De normen zijn gebaseerd op 1500 Amerikaanse kinderen en volwassenen met een leeftijd tussen de 8 en 89 jaar. Voor part A staat een score van 29 seconden voor gemiddeld en een score hoger dan 78 voor gebrekkig. Voor part B staat een score van 75 seconden voor gemiddeld en een score hoger dan 273 voor gebrekkig. Er kan ook nog rekening gehouden worden met leeftijd en opleiding, hiervoor wordt een tabel gehanteerd (te vinden op de NIP-site. Men krijgt dan een percentielscore.

Instructies Part A

Voordat de officiële conditie wordt afgenomen, wordt de oefenconditie afgenomen. Bij deze conditie hoeft de tijd niet bijgehouden te worden omdat deze conditie alleen bedoelt is om te oefenen. De instructies bij de oefenconditie zijn: “We zullen eerst met een voorbeeld oefenen. Ik heb hier een vel met allemaal cijfers, van 1 tot 8. Ik wil u vragen de getallen in de juiste volgorde te verbinden door er een lijn tussen te tekenen.” Bij een fout in de oefenconditie moet je het gelijk aangeven. De testpersoon kan er hierdoor van leren. De instructies voor de echte taak zijn: “Nu gaan we aan de echte taak beginnen. Ik heb hier weer een vel met allemaal cijfers, nu van 1 tot 25. U mag de getallen weer in de juiste volgorde verbinden door er een lijn tussen te tekenen. Probeer uw pen niet van het papier te halen. Ik houd bij hoe lang u er over doet, dus probeert u het alstublieft zo snel mogelijk te doen.” Bij een fout in de echte taak geef je het niet aan. Als de patiënt er langer dan 5 minuten over doet, dan stop je.

Instructies Part B

Bij part B bestaat er tevens een oefenconditie, die wordt afgenomen voordat de officiële conditie wordt afgenomen. De instructies voor de oefenconditie zijn: “We gaan nu verder met het tweede deel van de test. In dit voorbeeld ziet u niet alleen getallen, maar ook letters. Ik wil u vragen om en om de getallen en de letters in de juiste volgorde te verbinden door er een lijn tussen te tekenen. U begint bij het eerste cijfer, de 1, dan gaat u naar de eerste letter van het alfabet, de A, dan gaat u naar het tweede cijfer, de 2, en vervolgens naar het tweede letter van het alfabet, de B, en zo verder.” Bij een fout in de oefen conditie geef je dit gelijk aan. De instructies voor de officiële conditie zijn: “Nu gaan we aan de echte taak beginnen. Begint u maar bij de 1, en eindig bij de 13. Ik houd weer bij hoe lang u er over doet, dus probeert u het weer zo snel mogelijk te doen.”. Bij een fout in de echte taak help je door de instructie te herhalen (maar, niet onbeperkt aantal keer). Hierna help je niet meer. Je kunt wel hulp aanbieden: ‘Welk(e) letter/cijfer zoekt u?’ ‘Ze zitten bij elkaar in de buurt.’ Maar je doet dit liever niet, alleen na een tijdje als patiënt er zonder hulp niet uit komen en als het jouw indruk is dat een beetje hulp de patiënt weer voldoende op weg helpt. Doet de patiënt er langer dan 5 minuten over dan stop je.
© 2013 - 2019 Cst1991, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Executieve functie - Definitie en ontwikkelingExecutieve functie - Definitie en ontwikkelingExecutieve functies: een veel gebruikt begrip, voornamelijk binnen de (neuro)psychologie. Maar wat is nou precies de def…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Psychologische test kinderen: executief functionerenMet executieve functies worden die gedragingen bedoeld die nodig zijn voor doelgericht gedrag. Je kunt hierbij denken aa…
Dementie, wat is het?Dementie, wat is het?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Bronnen en referenties
  • http://www.vumc.nl/afdelingen-themas/69713/27797/6928993

Reageer op het artikel "Trail Making Test (TMT)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cst1991
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!