Geografie Israël: de regionale context van Israël

Geografie Israël: de regionale context van Israël Israël maakt deel uit van een groter regionaal gebied (regionale context) -de Vruchtbare Halve Maan- dat in het noorden en oosten wordt begrensd door de hoge bergen van Taurus en Zagros en in het zuiden de Arabische Woestijn dat diep penetreert in de Syrische Woestijn. In het westen ligt de Middellandse Zee en naar het zuiden en oosten toe de Rode Zee en de Perzische Golf. Israël is in die regionale context een regio met een eigen identiteit. Deze is gebaseerd op de Tora. God gaf het Joodse volk de opdracht de Tora in Israël na te leven. Israël bestaat alleen op basis van Gods belofte aan het Joodse volk. Dat maakt Israël als regio uniek in vergelijking tot andere regio's. De grenzen van Israël staan in de Tora aangegeven maar liggen momenteel nog niet vast.

Introductie: regio's in de wereld en in de sociale geografie

Vroeger bestudeerde de sociale geografie afzonderlijke regio's. Maar in het tijdvak van globalisering lijkt de wereld eenvormiger te worden. Echter tegenover mondiale integratie en eenwording constateren we ook een tegenkracht: regionale eigenheid en identiteit. Er is dus zowel sprake van globalisering als regionalisering.

Binnen de sociale geografie werd in de jaren '60 en '70 de studie van regio's en regionale verschillen als ouderwets en onwetenschappelijk ervaren. Dit kwam door de opkomst van de ruimtelijke analyse binnen de sociale geografie die door een nieuwe bril naar de werkelijkheid keek. Ruimtelijk analisten geloofden in een universele (dus niet regio specifieke) orde. Maar sociaal geografen zijn geen natuurwetenschappers die gebruik maken van door wetten geregeerd universum. Sociale wetenschappers (waaronder sociaal geografen) bestuderen een werkelijkheid die geen universele orde kent, alhoewel er ook geen universele chaos heerst. Er bestaan verschillen en dat maakt de sociale geografie ontvankelijk voor verklaringen waarbij rekening gehouden wordt met regionale verschillen, met de regionale context waarin de verschillen zich voordoen.

Israël is een unieke regio gebaseerd op het verbond tussen God en het Joodse volk

Kijken we naar Israël als Joodse staat binnen de Vruchtbare Halve Maan dan zien we dat het zich onderscheidt van de rest, namelijk een Joodse staat binnen de Arabische moslim wereld. De enige reden dat Israël als unieke regio bestaat is het Verbond dat God met het Joodse volk gesloten heeft. Zonder dit Verbond was er geen Joods volk en bestond Israël ook niet als regio. In Israël hebben Joden de taak de Tora na te leven, hoewel op dit moment Israël geen religieuze staat is waarbij de Tora als officiële wet geldt. Wel vinden verschillende Tora wetten terug in de Israëlische samenleving, zoals de Shabbat als officiële rustdag en de Joodse feesten die officiële feestdagen zijn.

Hoewel de grenzen van het huidige Israël -politiek gezien- nog steeds niet helemaal vastliggen staan deze wel beschreven in de Tora (Numeri 34). Het gebied bevat:
 • het hele gebied ten westen van de Jordaan
 • Phoenicia tot berg Hor ten noorden van Byblos
 • Bashan regio
 • Hauran regio
 • Hermon regio

Een andere beschrijving van de grenzen staat in Jozua 13-19. Het grootste gebied dat het Joodse volk in vroegere tijden onder controle had was tijdens Koning David en Koning Salomo en in de moderne tijd na de Zesdaagse oorlog met o.a. De Sinaï woestijn en Judea en Samaria.

De Vruchtbare Halve Maan Ė Israëls regionale context

De Vruchtbare Halve Maan is de oudste in de geschiedenis van de mensheid. In het zuidwesten wordt dit gebied gescheiden door de Grote Afrikaanse Rift Vallei dat penetreert in de regio in de vorm van de Golf van Akaba en de Jordanië-Arava Depressie. Bij de Dode Zee wordt het laagste punt op aarde bereikt. De Rift heeft een kleinere geografische eenheid gecreëerd dat de Romeinen Palestina noemden, hoewel Trans-Jordanië daar ook onderdeel van uitmaakt. In het noorden loopt de grens bij de bergen van Libanon en het Hermon gebergte. In het zuiden ligt het hoge plateau van de Zuidelijke Sinaï of de Golf van Suez.

De historische grenzen van Palestina zijn ontstaan door gevechten tussen wereldmachten en door de woestijn. Palestina wordt gezien als bruggenhoofd tussen Azië en Afrika en tussen de Middellandse Zee en de Golf van Akaba. Palestina was een doorvoerhaven voor handel en de route van legers. Ook het klimaat speelt een rol. Het woestijnklimaat gaat abrupt over in het Middellandse Zee klimaat. Maar de grens daarvan wordt bepaald door de jaarlijkse variatie van regenval. Er zijn dus geen duidelijk grenzen voor Palestina vast stellen omdat die steeds veranderden. In de moderne tijd werden de grenzen van Palestina bepaald door het Brits Mandaat gebied (in het westen de Middellandse zee en het oosten de rift vallei; in het noorden en zuidwesten werden de grenzen bepaald door overeenkomsten met de machten die in de buurlanden aanwezig waren).

Regionale context IsraŽl - Vruchtbare Halve Maan

Legenda
A. IsraŽl
B. Egypte
C. Libanon
D. SyriŽ
E. JordaniŽ
F. Saoedi ArabiŽ
G. Irak

De moderne staat Israël

De staat Israël werd gevormd door deling van het Mandaat gebied. Er zijn geen formele grenzen alleen bestandslijnen die na de oorlog van 1948-1049 werden gevormd. Na de Zesdaagse Oorlog breidde Israël haar grondgebied uit. Bij vredesverdragen met Egypte werd de Sinaï weer weggegeven. In 2005 trok zich eenzijdig terug uit Gaza. Over de toekomst van Judea, Samaria, de Jordaan Vallei en Oost-Jeruzalem wordt nog onderhandeld. Wat de Golan betreft is de situatie volstrekt onduidelijk vooral sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011.

De huidige regionale context van Israël ziet er als volgt uit:
 • westen Ė Middellandse Zee
 • oosten Ė Jordanië, Irak
 • noorden Ė Libanon
 • zuiden Ė Egypte / Saoedi Arabië
 • noordoosten Ė Syrië

Met uitzondering van Egypte en Jordanië onderhoudt Israël verder geen enkele banden met omliggende landen. Israël ligt dus redelijk geïsoleerd. Externe relaties zijn voornamelijk verder weg: Europa, Noord- en Zuid-Amerika, India, China, etc. Vooral de relaties met Europa en Noord-Amerika en het feit dat veel Joden in Israël uit het Westen komen hebben er voor gezorgd dat Israël een westers georiënteerd land, dit in tegenstelling tot de omliggende landen.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geografie Israël: stadsgeografie en stedelijke planningWanneer we het hebben over stadsgeografie en stedelijke planning in Israël dan is geograaf Arie Shachar de meest promine…
Geografie Israël: stadsgeografie Tel Aviv, Jeruzalem, IsraëlStadsgeografie Israël: Arie Shachar (1935-2006) was een groot stadsgeograaf in Israël. Hij hield zich o.a. bezig met met…

Geografie Israël: demografie Israëlische bevolkingGeografie Israël: demografie Israëlische bevolkingNa de Onafhankelijkheidsoorlog was de bevolkingssamenstelling van Israël wezenlijk veranderd. Veel Arabieren waren op de…
Bescherming tegen bacteriën: quorum sensingAntibiotica vormen een hoeksteen van de hedendaagse medische wetenschap. Zonder antibiotica zouden we weer vatbaar worde…
Bronnen en referenties
 • Denken over regio's Ė Ben de Pater e.a.
 • Israel: a regional geography Ė Yehuda Karmon
 • Boundaries (Encyclopedia Judaica) Ė prof. Michael Avi Yonah
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.