InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Nieuw medicijn draait veroudering terug
nieuws uitgelicht

Nieuw medicijn draait veroudering terug

Nieuw medicijn draait veroudering terug Een groep wetenschappers heeft een medicijn ontwikkeld, dat veroudering terug kan draaien. Vooralsnog is dit medicijn alleen op muizen getest. Maar de resultaten zijn spectaculair. Binnen een week kreeg een groep oudere muizen de vitaliteit van hun jeugd terug. Hoort veroudering dan binnenkort tot het verleden?
Bron: Melodi2, RgbstockBron: Melodi2, Rgbstock

Hoe onvermijdelijk is veroudering?

Zal de mens ooit het proces van veroudering tegen kunnen gaan, of zelfs terug kunnen draaien? Velen denken van niet. In het algemeen hebben mensen toch het idee dat ouderdom inherent is aan het leven. Zoiets kan men niet eventjes 'uitzetten' met een drankje of pilletje. Maar het idee van een 'onvermijdelijke' veroudering is in 2013 steeds meer op losse schroeven komen te staan.

Zo is bijvoorbeeld gebleken dat lang niet alle soorten een automatisch verouderingsproces kennen. Wetenschappers vergeleken sterftepatronen in verschillende dieren en planten. Ze ontdekten dat sommige soorten geen vervelende bijeffecten ondervinden van het ouder worden. Als ze niet worden opgegeten, of besmet raken met een ziekte, zouden deze organismen in principe heel lang door kunnen leven.

In hetzelfde jaar slaagde een andere groep wetenschappers erin om de levensduur van een wormpje te verlengen. Het enige wat ze hoefden te doen, was twee genen van de worm aan te passen. Apart van elkaar leverden de aangepaste genen een beperkte winst op. Het was de combinatie van de twee, die voor een spectaculair resultaat zorgde. De worm leefde vijf keer zo lang als normaal. Als je dat omrekent naar mensenjaren, zou de worm zonder problemen 450 jaar oud kunnen worden!

Ouder worden is dus niet zo universeel en onvermijdelijk als men vroeger dacht. Maar geldt dat ook voor complexere organismen, zoals de mens? Kunnen wij ook in onze eigen soort veroudering tegengaan? Een derde doorbraak, ook uit 2013 wijst er op dat een medicijn tegen ouderdom wellicht dichterbij is dan u denkt..

Wetenschap ontrafelt het geheim van veroudering

In dat jaar slaagde David Sinclair er in een bijzondere stof te isoleren. Deze stof, NAD speelt wellicht een sleutelrol bij veroudering in mensen. NAD komt van nature voor in het lichaam van zoogdieren. De stof helpt cellen met het opnemen van energie. Naarmate zoogdieren ouder worden, hebben ze minder NAD in hun lichaam. Dan wordt het moeilijker voor de cellen om energie op te nemen. Daardoor gaan de cellen langzaam maar zeker achteruit.

Om die achteruitgang tegen te gaan dienden Sinclair en zijn team NAD toe aan een groep muizen. De resultaten waren verbluffend. Het toedienen van NAD gaf de muizen binnen een week hun jeugd terug. De cellen van een tweejarige muis hadden de conditie van die van een muis van zes maanden. Omgerekend naar mensenjaren, zou dat betekenen dat de cellen van een zestiger net zo 'jong' zouden zijn als de cellen van een twintiger.

NAD, een natuurlijk medicijn tegen ouder worden?

De resultaten met de muizen zijn veelbelovend te noemen. Zal NAD onze cellen de eeuwige jeugd geven? In een artikel in TIME Magazine gaf Sinclair te kennen dat hij 'niet zover zou willen gaan'. Maar wellicht zou NAD ons wel een langer leven kunnen geven, langer dan nu het geval is.

Sinclair wees ook op mogelijke toepassingen voor het bestrijden van ouderdomsziekten. NAD komt van nature voor in ons lichaam. Daarom gaf Sinclair aan optimistisch te zijn over mogelijke bijwerkingen van NAD. Die zouden wellicht milder zijn dan bij een lichaamsvreemde stof. Of NAD ons nu de eeuwige jeugd geeft of niet, het onderzoek van Sinclair en zijn team is in ieder geval hoopgevend voor de mensen die moeite hebben met het proces van ouder worden.

Lees verder

© 2013 - 2019 Carpeventum, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Voeding tegen het verouderingsprocesVoldoende rust en slaap, een natuurlijke dag- en nachtritme, gezonde en volwaardige voeding, veel spontaan lachen, diep…
Ubiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenUbiquinol tegen snelle veroudering: werking & voordelenOuder worden is voor niemand leuk: je lichaam verliest aan kracht en weerstand, en mogelijk gaat ook je geest er aan het…
Verjongingskuur, niet meer ouder wordenVerjongingskuur, niet meer ouder wordenNooit meer ouder worden en er stralend jong uitzien: al decennia lang droomt de mens hiervan. We gebruiken massaal crème…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…
Bronnen en referenties
  • http://healthland.time.com/2013/12/19/reversing-aging-not-as-crazy-as-you-think/
  • http://www.iflscience.com/health-and-medicine/anti-aging-formula-slated-begin-human-trials
  • http://www.iflscience.com/health-and-medicine/aging-not-universal-across-all-organisms
  • http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2523086/Could-humans-live-500-years-old-Scientists-believe-genetic-tweaks-significantly-extend-lifespan.html
  • Afbeelding bron 1: Melodi2, Rgbstock

Reageer op het artikel "Nieuw medicijn draait veroudering terug"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Carpeventum
Laatste update: 14-01-2014
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!