nieuws uitgelicht

Epilepsie is te voorspellen door slimme honden

Epilepsie is te voorspellen door slimme honden In Merelbeke vraagt men zich af of honden een epilepsie aanval kunnen voorspellen. Onderzoekers van de Universiteit van Gent en Bergen denken dat ze dat wel kunnen. Daarom zijn deze momenteel op zoek naar zo'n 45 proefpersonen met epilepsie, om dit te kunnen bewijzen. Er werden reeds tien honden opgeleid voor deze patiënten te zoeken, waarvan er al vijf -aanvallen van epilepsie- beginnen te voorspellen. Aldus Caroline Tien pont, die hulphonden opleidt. Dit is zeker al een goed resultaat! Zo kunnen er in de toekomst nog vele hulpbehoeftigen worden uit de nood geholpen, dankzij deze lieve honden...

Kan epilepsie gevaarlijk worden?

Jazeker, epilepsie kan zeker gevaarlijk worden wanneer de aanval gepaard gaat met bewustzijnsverlies Volgens het idee van Caroline Tien pont van Haschik -een opleidingscentrum van hulphonden in het Oost-Vlaamse Merelbeke- kan men honden opleiden en aanleren te blaffen in zulke omstandigheden.

Zo kunnen patiënten die in deze toestand verkeren worden gewekt, om alzo terug tot bewustzijn te komen weer op te staan en om desnoods medicatie bij te brengen. De voorbije tien jaar werden er al tien honden opgeleid voor mensen met epilepsie.

Vijf van deze tien honden begonnen spontaan met voorspellend gedrag te vertonen door bijvoorbeeld te blaffen voor de aanval, net als na de aanval. Of ook door te likken aan de polsen, de knieholtes of enkels van hun baasjes.

Zijn dit speciale honden?

Ja, het zijn speciale honden, omdat zij een scherpe neus hebben. Waarschijnlijk heeft dit er iets mee te maken dat ze dankzij hun scherpe neus een aanval van epilepsie kunnen voorspellen. Dit waren ook de vermoedens van de onderzoekers.

Maar dit is niet bewezen. Ook Christel Moons van de faculteit diergeneeskunde van de U Gent beweerde: "Uit een aantal wetenschappelijke studies en anekdotes weten we dat bepaalde honden in staat zijn om epileptische aanvallen te voorspellen bij mensen.

We vermoeden dat een epilepsie aanval gepaard gaat met de productie van geur". Zij willen in een onderzoek de honden testen in een blinde proef of ze geurstalen kunnen herkennen -die kort voor een epileptische aanval- waren genomen.

Als dit zou lukken, dan zouden de honden ook kunnen getraind worden om te ruiken als er een nieuwe aanval aankomt en gelijktijdig een nieuw signaal te geven...

Kan dit signaal van levensbelang zijn?

Dit signaal kan inderdaad van levensbelang zijn, wanneer deze patiënten bijvoorbeeld een aanval krijgen in druk verkeer of in het water gevallen zijn en zelfs kunnen verdrinken

Als zij dan door hun hond kunnen verwittigd worden, kunnen zijzelf hun voorzorgen nemen om op een veilige plaats te vallen om zich zelf in veiligheid te brengen Normaal gezien is epilepsie niet levensbedreigend, maar de gevolgen zouden dit wel kunnen zijn.

Dit kan toch veel zorgen met zich meebrengen. Aldus Caroline Thienpont. Daarom is het aan te raden, om zo'n slimme hond als vriend te hebben en zeker voor deze patiënten.

Zulke slimme hond is toch zeker wel een mensenleven waard

Kunnen deze honden ons nu al hulp bieden?

Deze honden kunnen voorlopig nog maar alleen hulp bieden na een aanval. Ze zijn nog maar alleen getraind om patiënten na een epileptische aanval hulp te bieden te waken tot deze ontwaken en desnoods wakker te blaffen.

Momenteel hebben ze al een hond getraind om deze hulpbehoevende persoon, na een aanval wakker te blaffen. Want sommige patiënten liggen veel te lang eer ze ontwaken En 's winters als het vriest, dan zijn die arme zielen nog moeilijk te redden.

Er lag wel eens een vrouw bevroren op de grond. Daarom hebben ze haar hond geleerd -op haar te blijven liggen en te blaffen- tot het bewustzijn weer terugkwam!

In deze toestand is het toch raadzaam zulke hond te mogen bezitten

Zo een hond is zeker duur?

Deze honden worden niet verkocht, alleen maar uitgeleend aan hulpbehoevenden Volgens Caroline Thienpont, kost zo'n assistentiehond opleiden wel 20.000 euro.

Nadat de dokters epilepsie hebben vastgesteld en -de patiënten minstens één maal in de twee maanden een epilepsie aanval hebben gehad- zullen er acht weken lang, op geregelde tijdstippen geurstalen worden genomen van hun handpalmen.

Proefpersonen die aan het onderzoek willen meewerken moeten minstens 16 jaar oud zijn. U Gent zoekt proefpersonen voor opmerkelijk onderzoek.

Proefpersonen kunnen zich kandidaat stellen via: christel.moons@ugent.be
© 2014 - 2020 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij epilepsieWat te doen bij epilepsieOngeveer 1 op de 150 mensen in Nederland heeft een vorm van epilepsie. Lees hieronder over twee soorten aanvallen van ep…
Wat te doen bij een epilepsie aanval?Wat te doen bij een epilepsie aanval?Epilepsie of ook wel vallende ziektegenoemd, komt in Nederland redelijk vaak voor. Ongeveer 90.000 mensen in Nederland h…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…
Soorten epilepsie bij hondenSoorten epilepsie bij hondenEpilepsie ontstaat altijd in de hersenen, onafhankelijk van wat de oorzaak is. Het is een aandoening die frequent voorko…

Universal Design for Learning, UDLUDL kent zijn ontstaan in de architectuur, namelijk bij Universal Design (UD). Hierbij proberen architecten hun ontwerpe…
Medisch wetenschappelijk onderzoek: stappenplanMedisch wetenschappelijk onderzoekt richt zich op een aantal bepaalde zaken, met als belangrijkste het vergroten van de…
Bronnen en referenties
  • Info: Het Belang Van Limburg

Reageer op het artikel "Epilepsie is te voorspellen door slimme honden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 03-04-2019
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!