Dieet: minder succes bij zelf kiezen van dieet

Dieet: minder succes bij zelf kiezen van dieet In de laatste tientallen jaren zijn er veel diëten gekomen en gegaan. Haast maandelijks is er wel een nieuwe 'hype' rondom een nieuw dieet en er dan één kiezen en volgen is op zich al moeilijk genoeg. In een Amerikaans onderzoek is onderzocht of een of een zelfgekozen dieet ook wel voldoende effect had, in vergelijking met een opgelegd dieet. Het werd algemeen aangenomen dat mensen meer gemotiveerd zijn om iets te doen, waar ze zelf voor gekozen hadden. Dit heeft te maken met het principe dat mensen geneigd zijn om loyaal te blijven aan hun eigen gemaakte keuzes. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit, in tegenstelling tot alle verwachtingen, niet helemaal opgaat bij het volgen van een dieet met als doel gewicht te verliezen.

Keuzes

In totaal werden 207 personen verdeeld onder 2 groepen: één groep mocht kiezen tussen een dieet met minder vetten en calorieën, of een dieet met minder koolhydraten zonder verdere beperkingen. De andere groep kreeg één van deze twee diëten opgelegd door hun eigen arts en konden hier dus niet in kiezen. De proefpersonen werden gedurende 48 weken gevolgd om gewichtsverlies vast te stellen en te kijken naar hun tevredenheid over het dieet in het algemeen. De groep proefpersonen die een dieet mochten uitkiezen, kreeg na 12 weken de optie om te wisselen van dieet, maar weinig personen hebben dit op dat moment gedaan. De groep zonder keuze mocht niet tussentijds 'switchen'.

Het onderzoek wilde aantonen dat proefpersonen loyaler bleven aan het dieet dat ze zelf gekozen hadden, in tegenstelling tot de groep die de keuze opgelegd had gekregen.

Naast een dieetkeuze, al dan niet opgelegd door een arts, kregen proefpersonen begeleiding bij het volgen van het dieet en begeleiding bij voldoende lichaamsbeweging.

Verrassende uitkomst

Tegen de verwachting van de onderzoekers in, bleek na het onderzoek dat de groep die een dieet zelf mocht kiezen, minder succes had bij het verliezen van gewicht. De groep die een dieet opgelegd had gekregen van hun arts lukte het beter om gewicht te verliezen, en gaf daarnaast aan zich makkelijker aan het dieet te kunnen houden. De groep die een dieet mocht kiezen, had ook moeite zich aan het dieet te houden en ervoeren het dieet ook als lastig. De groep zonder keuze van een dieet verloor gemiddeld iets meer dan een kilo meer in gewicht dan de groep die wel een keuze had, en waren ook meer tevreden over het dieet.

Blijven eten

Volgens de onderzoekers koos de groep proefpersonen die een dieet mocht kiezen, er een die het dichtst bij hun eetgewoonten lag. Dit maakte het voor de personen moeilijk om deze eetgewoonten aan te passen of te verminderen, en was er een hogere kans dat proefpersonen 'smokkelden' tijdens het volgen van een dieet. Kort gezegd kozen de proefpersonen voor een dieet waar ze nog veel dingen mochten eten die ze lekker vonden, waardoor het voor de meesten lastig was deze producten te laten staan. De resultaten worden vergeleken met een 'personal trainer effect', waar een persoon loyaler blijft aan een bepaald fitnessprogramma, wanneer een personal trainer de oefeningen voorschrijft, in plaats van een persoon die de oefeningen zelf uit mag kiezen.

Dieetkeuze

Volgens de onderzoekers kan er bij een dieetkeuze beter gekeken worden naar verschillende lichamelijke eigenschappen, in plaats van eetgewoonten. Het metabolisme van persoon maar ook genetische aanleg (bijvoorbeeld voor obesitas), moet een prominentere rol krijgen in een dieetkeuze. De mensen die een keuze proberen te maken tussen verschillende diëten, kunnen dit beter bespreken met hun (huis)arts, dan een keuze voor een dieet baseren op voorkeur.
© 2015 - 2020 Pasnicky, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ADHD-dieet of RED-dieet: ADHD voeding onderzoekADHD-dieet of RED-dieet: ADHD voeding onderzoekADHD-dieet of RED-dieet, wat is dat voor dieet voor kinderen met ADHD? Het RED-dieet heeft bij een groot deel van de kin…
T-toets 3 - gemiddelden afhankelijke steekproevenEen t-toets derde variant wordt uitgevoerd om te kijken of een verschil tussen twee afhankelijke steekproeven significan…
Capsaïcine  de stof die rode pepers heet maaktCapsaïcine de stof die rode pepers heet maaktCapsaïcine is de stof die rode pepers zo heet maakt. Daarbij kan het de slijmvliezen irriteren, zoals te merken is wanne…
Zijn dikke mensen echt dommer?Zijn dikke mensen echt dommer?Het lijkt onzinnig om intelligentie en gewicht met elkaar te vergelijken, maar volgens Giovambattista Pani is niets mind…

Het geheim van de resusfactorHet geheim van de resusfactorNadat de Amerikaanse arts Karl Landsteiner in 1901 het ABO-systeem van de bloedgroepen had ontdekt, leerde de ondervindi…
Vitamine-B12-tekort: vegetariërs, veganisten en ouderenVitamine-B12-tekort: vegetariërs, veganisten en ouderenVitamine B12 komt van nature alleen voor in voeding van dierlijke herkomst. Het (biologisch actieve) vitamine B12 komt n…
Bronnen en referenties
  • http://annals.org/article.aspx?articleid=2322797
  • http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/acop-pst060915.php
  • http://dssimon.com/MM/ACP-diet-choice/Choice_of_Diet_and_Weight_Loss.pdf

Reageer op het artikel "Dieet: minder succes bij zelf kiezen van dieet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Pasnicky
Gepubliceerd: 22-06-2015
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!