De verloren cultuur van het Tarimbekken

In het Tarimbekken, in het verre westen van China, zijn recentelijk opvallende archeologische vondsten gedaan. Veel goed bewaard gebleven Europees ogende lichamen en hun voorwerpen werpen een nieuw licht op een tot nu toe onbekende cultuur. In oude Chinese geschriften wordt er al melding gemaakt van Kaukasischem barbaren in het westen; nu lijken deze barbaren en hun cultuur te zijn teruggevonden.

Vondst van de mummies

Al langere tijd werden er opgavingen gedaan in het Tarimbekken, een veelal verlaten en onherbergzame woestijn omringd door gebergtes en hoogvlaktes die in eerste instantie de aandacht van de Chinese regering en bedrijven trok doordat er aardolie en aardgas te vinden zou zijn.

Sinds het begin van de 20e eeuw, maar vooral in de laatste jaren, zijn er mummies (dat wil in dit geval zeggen: lichamen die vanwege natuurlijke omstandigheden goed en bijna intact bewaard zijn gebleven) gevonden in het gebied van mensen die tussen 1800 en 800 v Chr hebben geleefd. Opvallend aan deze mummies is dat de meesten kaukasische trekken hebben, waaronder blond, rood en bruin haar en een grote lichaamslengte.

De cultuur van de vroege bewoners van het Tarimbekken

De vroege bewoners van het Tarimbekken beschikten al over de technieken van bronsbewerking. Ze droegen puntige mutsen en simpele geweefde kleding die overeenkomsten toond met weeftechnieken uit Europa van die tijd. Er zijn veel aanwijzingen die duiden op intensief contact tussen de bewoners van het Tarimbekken en de vroege Chinezen. De verschillende volken handelden met elkaar, gingen samen leven en plantten zich samen voort. Het is goeg mogelijk dat de Chinezen verschillende technieken, waaronder bronsbewerking, hebben overgenomen van de bewoners van het Tarimbekken. Het oude idee dat de beschavingen van oost en west zich onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld lijkt met de nieuwe vondsten steeds meer achterhaald te worden.

Ethnische identiteit van de vroege bewoners van het Tarimbekken

Hoewel de vroegste bewoners van het Tarimbekken van kaukasische afkomst waren kwamen er later steeds meer mensen met mongolide trekken in het Tarimbekken te wonen, waarschijnlijk afkomstig uit het oosten waar het centrum van de vroege Chinese cultuur lag. De kaukasische en mongolide mensen wisselden ideeën uit, plantten zich samen voort en gingen zo één cultuur vormen.

De meeste mummies van latere datum hebben sporen van vele verschillende soorten DNA die een goed beeld geven van de interactie tussen verschillende culturen waarvan men lang aannam dat die in die tijd nog niet echt voorkwamen.

Wat betreft de claims over de afkomst van de mummies; dat ze Indo-Europees zouden zijn of Proto-Turks of Chinees; valt weinig te zeggen. In de loop der eeuwen hebben steeds meer verschillende mensen zich gemengd met de bewoners van het Tarimbekken en de bewoners van het Tarimbekken hebben zich later gemengd met mensen elders op de wereld. De resultaten van DNA-onderzoek naar deze mummies laat duidelijk de onzinnigheid van nationalistische exclusiviteitsbeweringen zien. De culturen, de beschavingen en ook de genetische patronen van over de hele wereld zijn product van actieve interactie tussen vele verschillende culturen, dat is waar deze vondsten op lijken te duiden.
© 2008 - 2020 Dannysson, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Migratie: wat is migratie en emigratie?Hoewel het in de 21e eeuw lijkt alsof migratie een nieuw fenomeen is, is het dat in geen geval. Migratie bestaat al, zol…
Pokémon GO: wat is een nest migratie?Pokémon GO: wat is een nest migratie?Ben je bezig met het compleet maken van je Pokédex dan kan een nest migratie net zijn wat je nodig had. Bij een nest dui…
Mummie, een magisch historisch medicijnGeneeskrachtige middelen uit het verleden. Ge kunt het zo gek niet bedenken, of het is ooit in de geneeskunde in gebruik…
De verschillende soorten migratie in en naar EuropaDe verschillende soorten migratie in en naar EuropaHet vluchtelingenprobleem dat begon in 2014 zorgde ervoor dat de wereld werd geconfronteerd met de grootste migratiecris…

Meetniveau in de statistiekMeetniveau in de statistiekEen veel voorkomend begrip in de statistiek is het meetniveau van een variabele. Afhankelijk van het meetniveau van de v…
Spellen of vertalenMoeten bijbelse namen gespeld of vertaald worden? Een mens draagt zijn hele leven een naam. In onze cultuur is de klank…

Reageer op het artikel "De verloren cultuur van het Tarimbekken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dannysson
Laatste update: 07-03-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Schrijf mee!