Wat is het Instituut voor Noëtische Wetenschappen?

Wat is het Instituut voor Noëtische Wetenschappen? Wat is bewustzijn? Waar zit onze ziel precies? Het Institute Of Noetic Sciences (IONS) legt zich toe op één van de ingewikkeldste vraagstukken ooit. Hoewel deze 'verstandsleer' eerder alleen door filosofen en vrije denkers werd bestudeerd, is het tegenwoordig ook een tak van de keiharde wetenschap. Het Instituut voor Noëtische Wetenschappen richt zich op het bestuderen van het collectieve bewustzijn waarbij het een antwoord probeert te vinden op de vraag: is de mens in staat om met zijn geestelijke vermogen macht uit te oefenen op materie?

Wat is het Institute Of Noetic Sciences (IONS)?

Het Engelse woord noetic stamt af van het Griekse woord noetikos, hetgeen 'vanuit ene ethische geest' betekent. De definitie die het Institute Of Noetic Sciences geeft aan noëtische wetenschappen luidt dan ook als volgt: ''De ‘verstandsleer’ waarbij mensen met een bundeling van hun geestelijke vermogens macht kunnen uitoefenen op de materie." Kortom, het uitgangspunt van de noëtische wetenschappen is dan ook het ontdekken van de aard van het menselijk bewustzijn.

Al vanaf het begin heeft het Institute Of Noetic Sciences (afgekort IONS), in het Nederlands ook wel Instituut voor Noëtische Wetenschappen genoemd, de 'grote vragen' onderzocht zoals: Wie zijn wij (mensen)? Wat zijn onze mogelijkheden? En hoe kunnen we deze bereiken? Wat leidt tot genezing en maatschappelijke transformatie? Het instituut richt zich tevens op het onderzoek van beperkingen in het menselijk bewustzijn. Deze zouden volgens het IONS kunnen leiden tot problemen in de wereldwijde samenleving (geweld, ongelijkheid, misbruik van hulpbronnen e.d.). Een vollediger begrip van de aard van het bewustzijn is volgens het IONS noodzakelijk om de kwaliteit van mensenlevens te verbeteren.

Onderzoeken 'Bewustzijn en genezing'

 • Mapping the Field of Subtle Energy Healing (afgerond)
 • Consciousness & Healing (loopt nog anno 2017)
 • Compassionate Intention, Prayer, and Distant Healing (afgerond)
 • Consciousness & Healing Barriers (afgerond)
 • Mindful Motherhood (loopt nog anno 2017)
 • Science and Spiritual Healing III (afgerond)
 • Spontaneous Remission Bibliography Project (loopt nog anno 2017)

Onderzoeken 'Een wereldkijk op transformatie'

 • Bay Area Science and Spirit Dialogues (afgerond)
 • Connexiones (loopt nog anno 2017)
 • End of Life Care: Cosmologies of the Afterlife and Their Clinical Relevance (loopt nog anno 2017)
 • The Achuar Project (loopt nog anno 2017)
 • The Science of Peace (loopt nog anno 2017)
 • The Spiritual Engagement Project (loopt nog anno 2017)

Onderzoeken 'De grootte van de menselijke capaciteiten'

 • Chocolate and Mood (afgerond)
 • Double-Slit Experiment (loopt nog anno 2017)
 • Effects of Distant Intention on Water Crystal Formation (afgerond)
 • Evaluating Effects of Transformative Practices (afgerond)
 • FRED (afgerond)
 • Global Consciousness Project (loopt nog anno 2017)
 • Markov Chain (afgerond)
 • Psychophysiological Correlates of Nondual States of Awareness (afgerond)
 • Psychophysiology of Spiritual Transmission (loopt nog anno 2017)
 • Quantum Optics (afgerond)
 • Seeing the Future (afgerond)

Een kijkje in het verleden

Maar hoe is het Institute Of Noetic Sciences eigenlijk ontstaan? De visie van het hele instituut is zo rond 1971 ontstaan toen een groot aantal naties interesse ging tonen in de ruimtevaart. Onbegrensde mogelijkheden voor onze planeet (en daarbuiten) kregen de aandacht. Dit was dan ook de reden waarom de pragmatische jonge Amerikaanse marine-kapitein zijn NASA-missie met de Apollo 14 naar de maan kon voltooien. Ruimteverkenning symboliseerde wat Edgar Mitchell voor zijn land wilde betekenen: een technologische triomf van historische proporties met een buitengewoon potentieel voor nieuwe ontdekkingen. Tijdens zijn terugreis naar aarde werd hij echter overrompeld door een krachtige ervaring die zijn leven op de kop zette.

Terwijl hij de aarde vrij zag bewegen in de ruimte, werd hij verstrikt door een diepgaande betekenis van universele verbondenheid. Dit wordt in de Yoga Sutras of Patanjali ook wel 'savikalpa samadhi' (Sanskrit: सविकल्पसमाधि) genoemd. Bij dit proces wordt het ego losgelaten en voelt de persoon in kwestie dat hij één met zijn creatie, of een hogere macht is. Op dat moment werd Mitchell zijn volgende missie duidelijk: namelijk het oprichten van een instituut voor de studie van de aard van het menselijk bewustzijn. In 1973 werd het instituut dan ook door Edgar Mitchell opgericht.

Naast Mitchell was ook ene Professor Emeritus William A. Tiller, van de Stanford Universiteit, medeoprichter van Het Institute Of Noetic Sciences (IONS). Net als Edgar Mitchell was hij een pionier op het gebied van noëtica. Samen stonden ze achter de theorie van de kracht van het bewustzijn — en het effect hiervan op de realiteit. Maar werd er dan pas in de jaren 70 gesproken over het bewustzijn? Nee. Voorgangers waren de grote filosoof Plato en de bekende psycholoog en psychiater Carl Jung. Maar nog nooit eerder was het menselijk bewustzijn onderzocht op puur wetenschappelijk terrein, namelijk de noëtische wetenschappen.

Dan Brown: Het verloren symbool

The Institute Of Noetic Sciences werd pas echt bekend na de publicatie van het boek 'The Lost Symbol' (Nederlands: 'Het verloren symbool') van Dan Brown in 2009. Brown is een Amerikaanse bestsellerauteur en het meest bekend van De Davinci Code. Zijn zogeheten thrillerfictie is een schrijverssysteem waarbij een boek wordt opgebouwd door het vertellen van verzonnen verhalen met een historische en wetenschappelijke achtergrond. Zo ook bij het boek The Lost Symbol, waarbij het boek begint met een opmerking van de auteur dat alles wat in het boek gepresenteerd wordt, echte wetenschap is.

De noëtische wetenschap (noëtica) speelt een grote rol in het boek van Brown. In het verhaal gaat de aandacht speciaal naar de onderzoek van gedachtes en of deze geen of wel een massa hebben. Volgens deze aparte tak van de psychologie kunnen sterke gedachtes van veel mensen bij elkaar de buitenwereld beïnvloeden. ''Gebundelde hersenactiviteit zou een elektrisch veld kunnen laten ontstaan dat merkbare invloed heeft op de wereld.'' In The Lost Symbol vertelt Brown dat er bij wereldschokkende gebeurtenissen, zoals de aanslag op de Twin Towers en de tsunami in 2004, een wereldwijd verschil in hersenactiviteit werd waargenomen door het Instituut voor Noëtische Wetenschappen. Deze theorie wordt echter niet serieus genomen door de wetenschap — en ook niet door het instituut zelf.

Critici noemen het boek ook wel 'Anti-Science'. ''Het boek is vermakelijk om te lezen. Maar wetenschap, daar heeft het niks mee te maken.'' Aldus communicatiewetenschapper Asha ten Broeke van het Kennislink instituut. Hoewel er genoeg redenen zijn om het boek als fictie te bestempelen, is er hier en daar wel een klein beetje waarheid in te vinden. Zo zijn er volgens Marilyn Schlitz, directeur van het IONS, wel degelijk tien experimenten uit het boek die daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Tot vandaag de dag is er echter nog geen antwoord op de vraag of er leven na de dood bestaat; wat wel in het boek wordt beweerd. Dankzij de groeiende aandacht voor noëtica, mede door The Lost Symbol, komt er desalniettemin steeds meer geld vrij om bewustzijnsvraagstukken zoals deze te kunnen beantwoorden.

Bewustzijn: punt van discussie?

Hoewel bepaalde onderzoeken aan het IONS misschien (nog) niet wordt bestempeld als 'harde wetenschap' (maar als pseudo-wetenschap), groeit het aantal onderzoeken met betrekking tot het bewustzijn daarentegen wel. De meeste wetenschappers zijn van mening dat het bewustzijn verklaard kan worden aan de hand van het monistisch materialisme. Dit wil zeggen dat het bewustzijn niets anders is dan een hersenschim, en dat het hier dus waarschijnlijk gaat om een grote illusie.

Hersenwetenschappers, filosofen, psychologen en psychiaters denken dat het bewustzijn slechts een ervaring is gebaseerd op onze eigen subjectiviteit. Noëtische ervaringen zijn misschien dan subjectief, maar ze beïnvloeden volgens het IONS wel degelijk onze gezondheid, ons gedrag en ons leven; en ze geven eenmaal belangrijke aanwijzingen over wie en wat we zijn, en wat we eventueel nog kunnen bereiken.
© 2017 - 2020 Saidasilvia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Noëtische WetenschappenDe Noëtische Wetenschap krijgt veel aandacht sinds het boek ‘Het Verloren Symbool’ van schrijver Dan Brown is uitgebrach…
WO Studie Biomedische WetenschappenWO Studie Biomedische WetenschappenJe bent geslaagd voor je vwo-opleiding en nu wil je graag een nieuwe studie beginnen. Maar wat moet je kiezen? Er zijn t…
Het lichaam-geest probleem: verschillende standpuntenIn dit werkstuk wordt het lichaam-geest probleem (in het Engels 'the mind-body problem') besproken. Hierbij komen de vis…
Wat doet een gedragskundige?Wat doet een gedragskundige?Als gedragsdeskundige werk je met mensen die gedragsproblemen hebben. Je werk lijkt op dat van een psycholoog en je prob…

De AAOCC-Criteria: Betrouwbaar onderzoek op internetDe AAOCC-Criteria: Betrouwbaar onderzoek op internetMet de komst van internet is het makkelijk om snel een antwoord te krijgen op vragen als hoe duur iets ergens is, hoe oo…
De invloed van beweging op de hersenenDe invloed van beweging op de hersenenWelke positieve invloed heeft lichamelijke beweging op onze hersenen? Het meeste onderzoek over de relatie tussen licham…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • NU (2009) Geen echte wetenschap in nieuwste Dan Brown. Geraadpleegd op maandag 29 mei 20017, van http://www.nu.nl/boek/2121561/geen-echte-wetenschap-in-nieuwste-dan-brown.html
 • NPR (2009). Woman Reads Dan Brown Novel, Discovers Herself. Geraadpleegd op 29 mei 2017, van http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=113676181
 • Huff Post (2009) What Is Noetic Science? Geraadpleegd op 29 mei 2017, van http://www.huffingtonpost.com/cassandra-vieten/what-is-noetic-science_b_287779.html
 • Huff Post (2011). Why Dan Brown’s Science Fiction Is Mostly Fact. Geraadpleegd op dinsdag 30 mei 2017, van http://www.huffingtonpost.com/lynne-mctaggart/why-dan-browns-science-fi_b_325906.html,
 • Wikipedia (2016). Geraadpleegd op 29 mei 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Instituut_voor_Noëtische_Wetenschappen
 • NOETIC (2017). Research at IONS. Geraadpleegd op dinsdag 30 mei 2017, van http://noetic.org/research/overview
 • Webmaides Grimoire (2015). Noëtiek - De kracht van je gedachten (Arcadia weekend). Geraadpleegd op dinsdag 30 mei 2017, van http://webmaidensgrimoire.blogspot.nl/2015/03/noetiek-de-kracht-van-je-gedachten.html

Reageer op het artikel "Wat is het Instituut voor Noëtische Wetenschappen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Saidasilvia
Gepubliceerd: 15-06-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!