InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Een robot als vriend

Een robot als vriend

Er is vermoedelijk heel weinig voor nodig om een mens van een robot te laten houden. De eerste robothuwelijken worden rond 2050 verwacht. Hij is ongelofelijk knap en geeft je een geweldig gevoel, zegt hoe mooi hij je vindt en kijkt je diep in de ogen en zoent je zacht en sensueel op je mond. Hij stelt je gerust terwijl je je kleren langzaam uittrekt en streelt je op de juiste plaatsen en op precies de goede manier. Dit zou de ideale man kunnen zijn als je er niks op tegen hebt dat de binnenkant van draadjes en microchips bestaat.

Relatie met een robot

Het lijkt een gek idee om mensen seks of een relatie te laten hebben met een robot, laat staan dat er gevoelend ontwikkeld worden. Toch zeggen wetenschappers dat het niet onrealistisch is. Het lijkt hen zelfs onvermijdelijk.

In juni van dit jaar werd op de universiteit van Maastricht een congres gegeven om persoonlijke relaties tussen mens en robot. Eigenlijk is er maar weinig nodig om een mens van een machine te laten houden. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat het merendeel van de mensen met robotische stofzuiger het apparaat een naam gaf en zelfs aankleedde. Een klein deel van de eigenaren praat zelfs met het apparaat en geeft het complimentjes. Ook Amerikaanse soldaten voelden een sterke band met de robots die de landmijnen opsporen en onschadelijk maken. Zij hadden diep verdriet als een robot opgeblazen werd door een landmijn.

Een robot tegen de eenzaamheid

De samenwerking tussen mens en robot zal steeds vaker noodzakelijk zijn met de toenemende vergrijzing, dus misschien is het maar goed dat we ons kunnen hechten aan levenloze machines. Kunstmatige verplegers zullen het werk moeten gaan doen waar geen mensen meer voor te krijgen zijn. Er zijn zelfs al machines die ouderen in bad doen, naar de wc brengen en gezelschap houden wanneer ze hier zin in hebben.

Ook zullen robots steeds meer ingezet worden om eenzaamheid en depressie tegen te gaan. maar als ze ingezet gaan worden voor de sociale doeleinden dan is het wel belangrijk dat ze een aantrekkelijk uiterlijk krijgen.

Één van de belangrijkste redenen waarom mensen verliefd op elkaar worden is omdat ze overeenkomsten hebben, een robot zal in ieder geval dus zo menselijk mogelijk gemaakt moeten worden. Een robot moet zelfstandig kunnen bewegen zonder draden en een uiterlijk hebben waarbij mensen zich op het gemak voelen. Verder moet de robot hun ook herkennen bij een volgende ontmoeting en moet hij een huid hebben die zacht aanvoelt en gevoelig is voor aanraking. Een gevoel van verbondenheid tussen mensen ontstaat door aanraking. Er moeten ook willekeurige bewegingen worden toegevoegd zodat de robot natuurlijker gaat lijken.

College van een humanoid

Japan loopt hierin uiteraard voorop. De strijd om een levensechte humanoid te maken is in alle hevigheid losgebarsten. En op dit moment lijkt de menselijke robot nog op een zombie of een lopend lijk en zal mensen eerder aan het schrikken maken dan wat anders. Wel staat de robot in verbinding met internet en weet hij dus van alles en is op de hoogte van het weer.

Lovedoll met trilfunctie

Bill gates denkt dat robots dezelfde explosieve groei gaan doormaken als de computer en het internet hebben gedaan. Niemand geloofde in 1975 dat 30 jaar later in elk huishouden één of meerdere computers aanwezig zouden zijn en dat ze allemaal verbonden zijn met een wereldwijd virtueel netwerk. Waarschijnlijk zullen robots binnen enkele decennia net zo vanzelfsprekend onderdeel van het leven zijn als de computer dat nu is.
© 2008 - 2019 Mirjam, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 - Robots en robots bouwenDe Sims 3 - Robots en robots bouwenIn de uitbreiding van De Sims 3 “vooruit in de tijd” kun je letterlijk naar de toekomst reizen. En hier horen natuurlijk…
Een robot om mee te spelen; de Meccanoid G15(KS) van MeccanoBen je op zoek naar speelgoed waarmee je kind urenlang kan bouwen en programmeren? Dan is de ultramoderne Meccanoid G15-…
De nieuwe hulp in de huishouding, de robotDe nieuwe hulp in de huishouding, de robotHeb je een druk bestaan en weinig tijd over voor huishoudelijk werk? Denk dan eens aan een robot voor het huishoudelijk…
De nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de nabije toekomst. Volgens wetenschappers, neemt de t…
Worden onze banen overgenomen door robots?De technologie raast voort, er wordt steeds meer multimedia gebruikt en alles wordt geautomatiseerd. Hierdoor kunnen dez…

Reageer op het artikel "Een robot als vriend"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mirjam
Gepubliceerd: 11-08-2008
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Schrijf mee!