InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Deeltjesversneller, vergaat de wereld?
nieuws uitgelicht

Deeltjesversneller, vergaat de wereld?

Deeltjesversneller, vergaat de wereld? Op 10 september 2008 zijn wetenschappers in het CERN (Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek) te Genève er in geslaagd om patronenbundels rondjes te laten draaien door een reusachtige nieuwe LHC deeltjesversneller. Ze wilden deze patronen op elkaar laten botsen, om de oerknal na te bootsen. Sommige wetenschappers beweerden dat de wereld kon vergaan door dit experiment. Kort na de start ging er technisch een en ander mis en de deeltjesversneller werd stilgelegd tot november 2009. Het laatste nieuws met betrekking tot de het botsen van bundels protonen, staat onderaan dit artikel.

Oordoppen bij de hand dus? De proef werd 100 meter diep onder grond genomen. De LHC, Large Hadron Collidor is 27 kilometer lang, cilindervormig en bevindt zich 100 meter onder de grond, onder grondgebied van Frankrijk en Zwitserland. Op het moment dat met de LHC deeltjesversneller de proeven wordt uitgevoerd, loopt de aarde volgens de wetenschappers van het CERN geen gevaar. Andere wetenschappers zijn het daar echter helemaal niet mee eens. Zij zijn bang dat er kleine zwarte gaten zullen ontstaan die zich gaan voeden met de aarde, waardoor de aarde in de toekomst door magnetische velden opgeslokt zou kunnen worden. Weer andere pessimistische wetenschapper veronderstelden dat er risico’s aan deeltjesversneller zitten omdat de gevolgen nooit goed zijn onderzocht en daarom zou de proef verboden moeten worden. Daar zit letterlijk en figuurlijk, misschien wat in. Deeltjes botsen echter voortdurend op elkaar in het heelal. De deeltjes in de tunnel in Genève bewegen zich voort met een snelheid, die de snelheid van het licht benadert. Op 30 maart 2010 lukte het om deeltjes succesvol te laten botsen. Voor de aarde leverde dit blijkbaar toch geen gevaar op. Een meisje in India had inmiddels zelfmoord gepleegd uit angst voor het experiment en mogelijk zijn er meer mensen geweest die uit angst voor dit soort experimenten zichzelf het leven hebben benomen. Het CERN had echter al meerdere malen verklaart dat er geen gevaar was voor onze planeet.

Kettingreactie van kleine deeltjes

Een andere theorie is dat er exotische deeltjes kunnen worden gevormd, die strangelets genoemd worden. Deze deeltjes zouden de kracht hebben om door middel van een kettingreactie de aarde in ‘strange matter’ om te zetten met als gevolg dat er van onze planeet niets anders over blijft dan een levenloze klomp materie. Vooralsnog lijken al deze theorieën niet logisch.

Op jacht naar andere kleine deeltjes

Het klinkt allemaal een beetje eng, maar de wetenschappers die er wereldwijd aan meewerken vinden het zelf geweldig dat ze deze proeven kunnen uitvoeren. In alle landen hebben wereldwijd wetenschappers de handen symbolisch in elkaar geslagen om in goede sfeer van saamhorigheid, de proef met de deeltjes versneller te nemen. Men hoopt door deze proef onder andere het 'X deeltje' te vinden, en meer te weten te komen over anti-materie dat er wel schijnt te zijn maar wat we niet kunnen waarnemen, en natuurlijk meer kennis te verkrijgen over het ontstaan van het heelal. Het nabootsen van de oerknal (in het klein') geeft misschien veel inzicht in wat er kort na de zogenaamde 'big bang' gebeurt is. Als pessimistische wetenschappers die beweerden dat de wereld zou vergaan zodra de deeltjes zouden gaan botsen, gelijk hebben gekregen, dan was de wereld tenminste aan haar einde gekomen als gevolg van goede samenwerking.

Deeltjesversneller Genève

De proef die vanmorgen n Genève gestart werd, is gebaseerd op Einstein's relativiteitstheorie, E=M.C kwadraat. Het is bekend dat bij splitsing van deeltjes erg veel energie vrij kan komen, maar is het ook mogelijk om nieuwe deeltjes te vormen als erg veel energie juist bij elkaar gebracht wordt? Kunnen er op die manier dus atomen gevormd worden? Dat is de proef op de som die in gang werd gezet. Je ziet in de E=M.C kwadraat vergelijking van Einstein, dat C kwadraat constant is, en dus E (energie) moet op een of andere wijze onderling verwisselbaar zijn met M. (massa), dus hoe meer energie je bij elkaar zou kunnen brengen, hoe groter de kans dat massa zich vormt. Bij een dergelijke proef zullen nieuwe deeltjes vrij (kunnen) komen, die pas jaren later zullen worden waargenomen. De wetenschappers zullen dus veel geduld moeten beoefenen om hun resultaten volledig in kaart te brengen. In Genève leggen protonen door een ondergrondse tunnel van 27 kilometer lengte de reis af. Succesvol. God is een wetenschapper in Genève

Is er reden tot paniek?

Volgens de meeste wetenschappers helemaal niet. De deeltjesversneller zou in theorie een klein zwart gat kunnen veroorzaken, maar dat zwarte gaatje zou qua omvang weinig te betekenen hebben. Het zwarte gat wat men misschien kan maken in de deeltjesversneller is dan microscopisch klein en zal niet lang blijven bestaan. Zwarte gaten kunnen alleen blijven bestaan als ze meer energie opnemen dan de hoeveelheid energie die het zwarte gat afgeeft. In het heelal, waar macroscopische (dus gigantisch grote) zwarte gaten ontstaan is dit wel het geval. Mensen zijn echter al zolang zij bestaan, bang voor het vergaan van de wereld. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar de angst van veel mensen voor het jaar 2012, in verband met het aflopen van de Maya kalender. Zolang als de wereld bestaat, is zij echter nog niet vergaan. Dat is al vele miljarden jaren.

Deeltjesversneller problemen

De deeltjesversneller is eind september 2008 tijdelijk stilgelegd wegens defecten in het systeem. Wetenschappers verwachtten dat het enkele maanden zou duren voordat ze de deeltjesversneller weer opnieuw konden opstarten. Het bleek niet zo gemakkelijk om de oerknal na te bootsen. Uiteindelijk werd de deeltjesversneller in november 2009 weer aangezet. In maart 2010 blijken er opnieuw problemen. Er zat een constructiefout in de bouw van de LHC. Daarom heeft men plannen om de deeltjesversneller eind 2011 weer stil te leggen voor onderhoud.

Deeltjesversneller, deeltjes hebben gebotst

In Genève is het dan eindelijk gelukt. Op Dinsdag 30 maart 2010 hebben wetenschappers van het CERN (Europese onderzoeksinstituut CERN) het energierecord met de deeltjesversneller verbroken. Twee bundels met protonen botsten bij de derde poging op elkaar. Beide bundels hadden een snelheid van 7 tera-elektronvolt. Gelukkig, we zijn er nog!

Laatste nieuws

Bij het CERN werd ontdekt dat bepaalde deeltjes sneller zouden gaan dan de snelheid van het licht. Er moet meer onderzoek gedaan worden voordat men absolute zekerheid over deze metingen heeft. De metingen zijn vele malen uitgevoerd met steeds hetzelfde resultaat, maar in principe kan dit ook veroorzaakt worden door een meetfout in de apparatuur. Het moet dus op meerdere plaatsen met andere apparatuur, opnieuw gemeten worden. Indien de resultaten gelijk zijn, is dit revolutionair, aangezien men dan de relativiteitstheorie van Einstein ineens anders moet gaan bekijken.
© 2008 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
CERN: het nabootsen van de oerknalCERN: het nabootsen van de oerknalDe deeltjesversneller, de LHC(large hadron collidor), staat in Genève, Zwitserland. Het is de grootste deeltjesversnelle…
Neutrino’s sneller dan het lichtNeutrino’s sneller dan het lichtIn dit artikel wordt behandeld of neutrinodeeltjes een hogere snelheid hebben dan de snelheid van licht.
Higgs-deeltje gevonden!Higgs-deeltje gevonden!Eindelijk lijkt het Higgs-bosondeeltje gevonden, een van de ontbrekende schakels in de bouwstenen van ons universum. In…
Wat is ionisatie?Wat is ionisatie?Waaruit bestaat een atoom? Wat is een proton, elektron en neutron? Wat is de lading en massa van deze deeltjes? Wat is i…
Hoe is een atoom opgebouwd?Een atoom, het kleinste bouwsteentje van elk element dat we kennen. Vrijwel alle eigenschappen van de materie op de were…
Bronnen en referenties
  • http://www.nikhef.nl/
  • Encyclopedie

Reageer op het artikel "Deeltjesversneller, vergaat de wereld?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Guus, 26-12-2011 21:03 #10
Ik, persoonlijk, vind het onderzoek zeer interessant. Het is op zeer kleine schaal ten opzichte van hetgeen er in de ruimte plaats vindt, en in mijn ogen dus niet grootschalig genoeg om er echt schade mee aan te richten op onze moeder aarde. Ook wetende dat we zonder deeltjesversneller het internet wellicht (nog) niet hadden gehad. Wanneer er hier geen geld in 'gegooid' wordt, wordt het wel in ander onderzoek 'gesmeten', maar ik zie dat geld niet naar een derde wereld land gaan of naar andere zogeheten 'goede doelen'. Misschien denk ik dan te zwart-wit, maar zoals ik het zie zijn die landen er niet voor niets en houdt 'moeder natuur' alles enigszins in balans. Wij slopen, hakken bossen om, bouwen maar door en vervuilen, de natuur reageert met tropische stormen, tsunami's en aardbevingen. Nogmaals, zo denk ik er over. Mocht het vroeg of laat toch een keer verkeerd gaan, weet moeder natuur er wel weer raad mee…

Heathcliff, 30-03-2010 18:27 #9
Het gaat vroeg of laat echt eens verkeerd! Typisch mensheid alles maar uitproberen & vernietigen. Als al het geld nou eens geinvesteerd zou worden in eigen landen tegen armoede en voor verbeteringen. Dan kan ik pas zeggen "Bravo".

Femke, 30-03-2010 18:12 #8
Ja ach, ze zouden er wel een hoop geld voor krijgen. En dan kan hun het vergaan van de wereld niet veel schelen. Misschien moet de mens zich niet bezighouden met dit soort levensgevaarlijke dingen. Laat ze zich bezighouden met duurzame energie of zoiets wat de wereld kan redden van de ondergang.

Patrice, 30-03-2010 12:40 #7
Het blijft toch ongelofelijk fascinerend, de mogelijkheden wat het project allemaal meebrengt. Prachtig. Reactie infoteur, 30-03-2010
De proef is gelukt vandaag. En we zijn er nog:O

Doede, 02-02-2010 14:55 #6
Ik ben van geen enkele reliegie gebonden, dat geeft mij de vrijheid om te denken en voelen.
Ik volg de deeltjesversneller en hoop ook de volgende die in maak is mee te maken.
Iik ben blij met de wetenschappers.een mens is nieuwsgierig dat koester ik, nog in de kinderschoenen.maar die krijgen ook een grote maat.

Robert, 02-12-2009 13:50 #5
En de heer aanschouwde zijn schalen oogst en weende bitter. Is dit zijn schepping? alles wat God ooit heeft gemaakt zetten wij hier even op het spel. Onee geloof me dit loopt fout af! Dit verklaard voor mij een aantal dingen die wereldwijd momenteel aan het gebeuren zijn. mensen ga zitten kijk en huiver want nu zal het niet lang meer duren Reactie infoteur, 27-01-2013
Gelukkig is het achteraf toch allemaal meegevallen.

Anti-Speculeerder, 21-11-2009 08:40 #4
Beste speculeerders,

als het aan de meerderheid van de aarde lag, hadden we nu nog met knotsen in een grot gezeten. Geef de wetenschap ruimte en geld, je merkt er niets van want ze zijn slim bezig (anders ben je geen wetenschapper), en je krijgt er bijvoorbeeld de televisie voor terug.

Robin vd Kerkhof, 25-11-2008 01:22 #3
"Ze gaan er vanuit dat de proef veilig is"? regel nummer 1: assumption is the mother of all fuck-up's! Ik denk dat die wetenschappers zo graag de uitkomst van de test willen weten dat ze bereid zijn hun leven daar voor te geven en de veiligheid ons, de rationeel denkende burger aan hun laars lappen. en het gaat ze nog lukken ook, wie gaat hun immers op hun eerlijkheid controleren? Zoals Cin al zei; de uitwerking is door niemand te voorspellen, ook de gevaren ervan niet. Als ze er zo zeker van zijn dat het niet gevaarlijk is moeten ze dus precies weten wat er allemaal wel en niet zal gebeuren bij de test, en in dat geval heeft het dus totaal geen zin om de test te doen want ze weten toch al wat er gaat gebeuren.
Is de uitkomst van de test belangrijk genoeg om alle levens op aarde te riskeren? Heeft de mensheid de uitkomst nodig om te kunnen overleven? wil de meerderheid op aarde zijn leven riskeren voor een uitkomst waar 99,99% van ons toch geen hol van snapt?
Nee! het antwoord issimpelweg: NEE niet de moeite, NEE niet boeiend, NEE zeker niet het geld waard (onze belastingcenten) en JA, ga liever de directe problemen in de wereld verhelpen ipv propjes rond te schieten die niemand kan zien maar iedereen kunnen doden.
Het zijn misschien geleerden, maar wat fatsoen en respect is hebben ze nooit geleerd!
Prutsers Reactie infoteur, 25-11-2008
Ik hoop dat het meevalt, Robin. Ik heb er ook niet zoveel vertrouwen in.

Cin, 10-09-2008 17:50 #2
Waarom deze proeven?! De basis van het heelal nabootsen, de oerknal, is gewoonweg gevaarlijk. De uitwerking is door geen enkele wetenschapper te voorspellen. Ze moeten ophouden om voor god te spelen en niet miljarden levens op het spel zetten! Laat ze bezig zijn met het dichten van de ozonlaag! Of een potje scrabble gaan doen. Wat een walgelijke egoistische gekken zijn dat daar!

Mark vd Wildenberg, 10-09-2008 13:12 #1
Ik vind, dat als dit inderdaad zo gevaarlijk is, dat ze de wereld bevolking dan om hun mening moeten vragen. Maar nee hoor de normale mens heeft wederom niks te zeggen. Reactie infoteur, 10-09-2008
Vind ik ook Mark, maar wetenschappers zullen in elk geval niet zo dom zijn dat ze voor een proef de wereld gaan vernietigen. Ze geloven niet dat die kans erin zit. Zij gaan er vanuit dat de proef veilig is.

Infoteur: Kisses
Laatste update: 27-09-2017
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 10
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!