InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Mensa: de club van mensen met een hoog IQ

Mensa: de club van mensen met een hoog IQ

Mensa: de club van mensen met een hoog IQ Ben jij iemand met een hoog IQ? Laat je testen en wie weet kom je in aanmerking voor het exclusieve lidmaatschap van Mensa, de internationale vereniging van mensen met een hoog IQ.

Wat is mensa?

De vereniging Mensa werd opgericht in het UK in 1946 door Roland Berrill en Dr. Lance Ware. Hun idee was om een club op te richten voor slimme mensen. De enige voorwaarde om lid te worden was een hoog IQ of zogenaamd Intelligentie Quotient hebben. De organisatie maakt verder geen onderscheid tussen ras,geloof of sociale status. Bij Mensa kunnen mensen met een hoog IQ elkaar beter leren kennen en kunnen ze ook deelnemen aan tal van sociale en culturele activiteiten die de organisatie organiseert.

Hoeveel mensen zijn er lid en wie zijn deze mensen?

Er zijn ondertussen al meer dan 100.000 leden in 100 verschillende landen waaronder meer dan 2.700 in Nederland en
bijna 1.000 in België. (Volgens bepaalde geruchten zou zelfs fotomodel Joyce De Troch lid zijn van Mensa doch daar is geen bevestiging van.) De leden zijn gewone mensen als u en ik waar je het niet aan ziet dat ze hoogbegaafd zijn. Het cliché dat iemand die hoogbegaafd is wereldvreemd is en/of een nerd met een brilletje is onzin. Het kan best zijn dat je beste vriend of vriendin,je buurman of een collega op het werk hoogbegaafd is en mogelijk ook lid is van Mensa.

Hoe kan ik lid worden van mensa?

Je kan lid worden van Mensa als je op een IQ-test die goedgekeurd is door Mensa een score haalt die minimaal 98% is. Met deze speciaal voor Mensa ontworpen test kan men zien of je tot de hoogste 2% behoort die deze test ooit gedaan heeft. Mensa werkt met dit systeem en niet met het gekende IQ-systeem met scores omdat de resultaten daar dikwijls verschillen. Zo kan het best zijn dat je op de ene IQ-test 130 haalt en op een andere plots 145. Dat komt omdat al die verschillende IQ-testen meestal een eigen schaal hanteren. Om die reden werkt Mensa met z'n eigen test en met percentages in plaats van scores.

Waar kan ik die Mensa-test doen?

Mensa organiseert op geregelde tijdstippen testdagen in verschillende regio's van uw land. Raadpleeg daarvoor de lokale Mensa-site van uw land via de links onderaan dit artikel. De test die volledig schriftelijk is wordt in groepsverband afgenomen, duurt ongeveer twee uur en staat onder toezicht van een door Mensa aangestelde psycholoog. U kan ook lid worden op grond van een verklaring door een door Mensa erkend psycholoog waaruit blijkt dat u 98% of meer hebt gescoord op de standaard Mensa-test.

Kan ik de test online doen?

Ja, dat kan. Via de Nederlandse en Belgische website bestaat de mogelijkheid om de zogenaamde 'thuistest' te doen. Dit is niet de volledige test die u recht op een lidmaatschap geeft, maar de thuistest geeft wel een indicatie of het de moeite is dat u deelneemt aan een officiële test in een groep. Misschien het proberen waard, want wie weet bent u wel hoogbegaafd zonder dat u het weet en komt u perfect in aanmerking om lid te worden van Mensa. Deze pre-test via internet duurt ongeveer 20 minuten.

Voor meer informatie en officiële testdata in uw regio bezoek de lokale websites van Mensa in uw land via de links hieronder.
© 2007 - 2019 Ghostwriter, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mensa: de vereniging voor hoogbegaafdenMensa: de vereniging voor hoogbegaafdenMensa: De vereniging voor hoogbegaafden... De vereniging Mensa behartigt de belangen voor zeer intelligente mensen... Do…
Intelligentiemeting door middel van IQ testIntelligentiemeting door middel van IQ testDe intelligentie van een mens is een moeilijk begrip. Want hoe bepaal je of iemand ontzettend slim is, of misschien juis…
IQ: betekenis IQ-scoreIQ: betekenis IQ-scoreHet IQ is een veelgebruikte maatstaf om de intelligentie te meten. IQ-testen bestaan er in vele soorten en maten. De bet…
Hoogbegaafd, wanneer ben je dat?Hoogbegaafd, wanneer ben je dat?Veel ouders scheppen graag op over hun kinderen en dan is hoogbegaafdheid al snel iets om te gebruiken. Het zegt immers…
IQ test informatieIQ testen zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Het zijn testen om de maat van intelligentie van een persoon te…

Reageer op het artikel "Mensa: de club van mensen met een hoog IQ"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tio, 22-08-2012 20:21 #7
Sommigen zeggen dat zo'n test een momentopname is. En dat zou van iemand z'n gemoedstoestand afhangen of die uitslag goed zou zijn. Die matrixen zijn niet moeilijk om te doen, want die zijn cultuurarm. Mensen die oververmoeid zijn kunnen die test het beste doen als zij uitgerust zijn.

Tityhuisman, 15-06-2011 03:00 #6
Ik heb ooit gelezen dat ted bundy een i.q. Van 121 had. En bij zo'n score of test te achterhalen of iemand psychopaat is. Dan zouden er geen misstanden en gerechtelijke dwalingen meer zijn. In academische beroepsgroepen denken ze aan kwaad te kunnen doen omdat het hen geen kwaad kan doen. Met machtswellust sadisme eigenbaat verdedigen. Ook de d.s.m.4 methode wordt verkeerd afgenomen, roekeloos en bevooroordeeld en bevooroordeelde rechters die aan belangenverstrengeling doen. Goed en kwaad haal je niet uit zo'n test. Mensen die anderen kwaad willen aandoen in academische functies zitten er wel tussen die aan groepsgeweld doen en die anderen die in een onmachtspositie afhankelijkheidspositie kwaad willen aandoen en die zich suprieur wanen en denken omdat zij het zijn dat dat hun het recht geeft mensen die onder hun staan te misbruiken en weg te werken om bewijsmateriaal uit te wissen iemand in collectief op te sluiten waarbij ze je in collectief mishandelen. Mens is op eigenbaat en ijdel belang gericht en zijn hier in doorgeslagen en wel zo dat ze denken dat het hun het recht geeft aan vrijheidsberoving te doen of andere strafbare dingen zoals een relatie hebben met minderjarige kinderen. En denken dat dit uit hoofde van hun functie mag en diegene die hun tegenspreekt krijgt vervolging en verbannen worden door laster te verduren. De zwarte zijde van iemand z'n persoonlijkheid komt hier niet naar voren in zo'n test. Van psychopaten wordt gezegd dat ze empatisch blind zijn en geen schuld of wroeging kennen. Ze tonen geen berouw nadat wat zij een ander hebben aangedaan en hebben geen geweten. Verschil tussen goed en kwaad kennen ze niet en het lijkt er op dat sommigen denken dat dat legaal kan uit hoofde van hun functie en denken meer te zijn en kijken op de burger neer. En die doen ze publieke eerkrenking aan kortom met een academische graad denken ze vogelvrij aan misse daden te kunnen doen en als iemand zijn beklag wil halen nadat wat zij misdaan hebben krijg je nog een trap en een eerkrenking na. En het geven van een diagnose ze slaan er maar een slag naar, heel onzorgvuldig ernstige diagnosen vaststellen zonder in te gaan op de algemene inhoud die je te zeggen had dan vanuit de inhoud en rede wat uit waarheid bestaat er uit afleiden dat dat symptomen van stoornissen zijn zoals schizofrenie.

Tityhuisman, 15-06-2011 02:27 #5
Is een test bij een academisch ziekenhuis zoals groningen utrecht of amsterdam ook geldig? Zijn de testjes die je op internet kunt doen met een score ook geldig of zegt dat niet zo veel. Dan moet je je leeftijd en naam invullen of e mail adres en dan krijg je na het drukken op de knop de uitslag van de test. En dat krijg je dan op de computer te zien. En die test is in het buitenlands geschreven in de engelse taal. Ze zeggen dat het een momentopname is van eigenschappen. Het hangt van je conditie af. Hoe beter je conditie is des te beter de resultaten van zo'n test zullen zijn. Met goede nachtrust en concentratie. En dat iemand niet afgeleid wordt in een omgeving waar veel lawaai gemaakt wordt en waar het onrustig is. Ook gezonde voeding is beter dan junkfood veel suiker en helemaal niet eten.

Tityhuisman, 05-06-2011 01:54 #4
Kan men uit zo'n i.q. Test ook gewaarworden of iemand frictiepsychopaat is? Iemand kan een redelijk goede score behalen op een i.q. Test maar tegelijkertijd psychopaat zijn. Als mensen weten dat zij een hoog i.q. Hebben worden ze dan niet hooghartig en ongenaakbaar alsof ze een koninklijke behandeling eisen? Mijn eerste indruk was dat de meesten nog wel toegankelijk zijn voor anderen en wel over rechtvaardigheidsgevoel beschikken en niet overkomen als zombies of aliëns, waar niks menselijks aan is. Volgens mij zijn het geen snobs.

Tityhuisman, 03-06-2011 03:59 #3
Ik heb wel eens gehoord dat hoogbegaafde mensen wel eens eenzaam kunnen zijn en dat gesprekken met normaal begaafden hun op de lange duur of korte duur afstompen. Ze voelen zich misschien niet begrepen door het gros van de bevolking die uit de meerderheid bestaat zijn zij in de minderheid. Als mensen zich begrepen en voelen hun gelijken te ontmoeten is dat een hele opluchting voor hun dat ze een groep hebben gevonden die hun begrijpt zodat ze zich niet zo alleen voelen. Ik vind hun wel oprecht en echt overkomen. Zonder opschepperij en kapsones. Sommigen zien hoogbegaafden als verstrooide professor of dat hun hoogbegaafdheid lichtelijk tegen gekte aanstijgt. Bij zo'n test zul je wel in goede mentale conditie moeten zijn en uitgerust. Geestestoestanden zoals zelfvervreemding en lawaaierige omgeving en vermoeidheidsverschijnselen kan een test uitslag wel beinvloeden

Tityhuisman, 03-06-2011 03:40 #2
De leden van mensa lijken me wel geestige mensen toe, en wel boeiend. Wie weet kunnen gelijkgestemden wel levendige discussies hebben met elkaar. Veel pit en uitdaging. Mensen die niet boven de middelmaat uitsteken vinden ze misschien wel wat te tam. En dan slaat de verveling toe. Misschien raken ze op den duur wel wat afgestompt in het contact met middelmatige mensen. Het grosso modo van de samenleving. Dat het dan te veel beneden hun denkniveau zit.

Robert Theodorus Christiaan, 13-12-2008 21:53 #1
Ben na een gesprek te hebben gehad met een psycholoog, op dit idee gebracht had al wat vaker over de mensa gehoord.ik vond het nu wel tijd om maar eens te reageren bij deze dus.

Infoteur: Ghostwriter
Gepubliceerd: 07-03-2007
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Reacties: 7
Schrijf mee!