Oude patenten en aanvragen

Oude patenten en aanvragen Nood is de moeder van de uitvinding, maar het vaderschap staat soms ter discussie. De personen die in verband worden gebracht met bekende uitvindingen, zijn niet altijd degenen die de eer toekomt. Vele uitvindingen hebben ondervonden dat in de competitieve zakelijke wereld originaliteit t niet wordt beloond.

Opgeblazen reputatie

Het eerste Britse patent voor een luchtband werd toegekend aan Robert William Thomson in 1845, veertig jaar voordat de eerste auto de weg opging. De banden waren te onpraktisch voor gebruik op fietsen, dus er ontstond pas vraag naar toen gemotoriseerd transport wijdverbreid was. Uiteindelijk was degene die hier van profiteerde niet Thomson maar John Boyd Dunlop. Deze kreeg in 1888 een patent op een verbetering van Thomsons band, een met lucht gevulde binnenband in een duurzaam rubberen omhulsel.

De fotorechten

Louise Daguerre werd in 1839 bekend als de uitvinder van de fotografie.
Maar de wetenschapper Louis Florence gebruikte zes jaar daarvoor in Brazilië al een werkende camera. Daarnaast ontwikkelde hij manieren om de beelden te fixeren. Florence noemde zijn afbeeldingen 'fotografieën', maar in Europa waren deze nooit te zien en daardoor kregen ze niet de publiciteit die een goede marktvraag zou creëren. Daar waren de eerste fotografische beelden die 'daguerreotypen'van de andere Louis.

De stofzuiger

In tegenstelling tot wat de Engelse term voor stofzuigen, 'to hoover', doet vermoeden was William H. Hoover niet de uitvinder van de stofzuiger. Hij was wel de man die mogelijkheden zag in een draagbaar elektrisch schoonmaakapparaat en er een beroemd bedrijf voor opzette.
In 1869 vroeg Ives McGaffey patent op een 'veegmachine'die vuil van tapijten verwijderde. Hubert Cecil Booth kreeg in 1901 een Brits patent op een soortgelijk apparaat. In 1907 monteerde James Murray Spangler een naaimachinemotor op een zeepdoos die vastgemaakt was aan een bezemstok en hing een kussensloop aan de achterzijde om het stof op te vangen. Hoover, een handelaar in lederwaren, was zo onder de indruk dat hij het patent kocht en Spangler in dienst nam als hoofdopzichter. In 1922 noemde hij de Electric Suction Sweeper Company naar zichzelf.

De telefoon

Tegenwoordig wordt algemeen aangenomen dat de telefoon werd uitgevonden door Alexander Graham Bell - maar klopt dit wel?
Bell verkreeg een Amerikaans patent op 7 maart 1876. Drie dagen later bracht hij als allereerste een boodschap via de telefoon over.
Een Italiaanse Amerikaan, Antonio Meucci, hield zich echter in 1857 al bezig met het overdragen van spraak via elektriciteit. Hij diende een patentaanvraag in, Maar kon de rekening van 250 dollar niet betalen. Hij was vier jaar verder met de ontwikkeling dan Bell, maar had in tegenstelling tot Bell weinig succes met geldschieters; een van hen verloor zelfs zijn prototype.
Er vond een slepende juridische strijd plaats tussen Bells bedrijf en de concurrent Globe Telephone Company, die Meucci sponsorde. Hoewel de gerechtshoven ten gunsten van Bell besliste, erkende het vonnis dat Meucci als eerst was gelukt 'spraak mechanisch over te dragen via een telefoonlijn.
© 2009 - 2020 Ray14125, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sprekende uitvinding: de telefoonSprekende uitvinding: de telefoonTelefoons: je komt ze overal tegen. Waar ze ooit werden ontwikkeld om mee te bellen, hebben veel telefoons nu ook allerl…
De telefoon: meer dan 150 jaar geschiedenisDe telefoon: meer dan 150 jaar geschiedenisDe telefoon werd meer dan 150 jaar geleden uitgevonden, al ging er nog wat tijd overheen voordat deze uitvinding op grot…
Bell-verlammingBell-verlammingDe ziekte van Bell is een aandoening waarbij iemand aan één kant van het gezicht verlamd is. Het is geen ernstige aandoe…
Eigendomsrecht, hoe werkt het en wat is het?Eigendomsrecht, hoe werkt het en wat is het?Aan bijna alle producten zijn tegenwoordig rechten verbonden. Ook zijn er rechten voor merken, kunst, teksten, kwekers e…

Proefpersoon in klinisch onderzoekHet op de markt brengen van een geneesmiddel, duurt ongeveer 10 tot 15 jaar vooraleer een geneesmiddel op de markt komt.…
Kanker voorkomen: preventie kanker door voeding en leefstijlKanker voorkomen: preventie kanker door voeding en leefstijlKanker voorkomen door gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Kanker voorkomen is mogelijk. Er zijn factoren die je ku…

Reageer op het artikel "Oude patenten en aanvragen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ray14125
Gepubliceerd: 03-12-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Schrijf mee!