InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Kan men van Sint-janskruid cataract krijgen?

Kan men van Sint-janskruid cataract krijgen?

Kan men van Sint-janskruid cataract krijgen? Sint-janskruid (Hypericum Perforatum) is een veelzijdige plant met veel goede eigenschappen. Gedronken als thee geeft het een opmerkelijk resultaat bij zwaarmoedigheid, als het een paar weken wordt volgehouden. Het wordt meestal gebruikt als geneesmiddel om sommige mensen hun humeur te verbeteren, alsook om lichte depressies te bestrijden en stress te verminderen. Maar Sint-janskruid zou mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de ogen... Zo zou Sint-janskruid cataract kunnen bespoedigen.

Is Sint-janskruid dan geen geneesmiddel?

Sint-janskruid is nog steeds een geneesmiddel voor mensen met een lichte of matige depressie. Naar laboratorium onderzoeken hebben uitgewezen dat de bestanddelen van Sint-janskruid, namelijk 'Hypericine' vertroebelingen van de ooglens zou kunnen veroorzaken. Om te weten te komen of dit klopte, probeerden onderzoekers dit na te trekken.

Bestaan er meer soorten cataract?

Er bestaan verschillende soorten cataract. Men onderscheidt drie soorten. Men ziet ook vaak mengvormen, omdat deze afhankelijk zijn van de zone in de lens waarin de vertroebeling ontstaat.
Zoals:

Nucleair cataract

Deze vorm ontstaat in de kern van de lens, komt ook het meest voor, en wordt meestal ook vlug opgemerkt. Het zicht wordt mistig en afnemend, ook vervorming van het beeld neemt toe, of het zien van dubbele beelden. Een van de eerste tekenen zijn: een toenemende bijziendheid.

Corticaal cataract

Het corticaal cataract zijn straalvormige vertrouwelingen in het binnenste gedeelte van de lens. Dit zijn de eerste symptomen van een slecht zicht. Zoals een wiel breiden zich de opaciteiten uit, van de buitenkant van de lens naar het centrum. Bij deze vertroebelingen in het centrale gedeelte van de lens worden ze storend, en treedt er gezichtsverlies op.

Achterste cataract

Bij deze vorm van cataract begint er eerst in het midden achteraan de lens een klein mat vlekje. Maar deze vlek wordt steeds groter. Met vervolgens een wazig zicht wanneer men buiten gaat, en dat tevens ook last bij het lezen veroorzaakt. Dit is een typisch soort cataract voor mensen die in behandeling zijn met corticosteroïden.

Is Sint-janskruid dan slecht voor de ogen?

Volgens onderzoek tijdens een uitvoerige gezondheidsenquête -die in 2002 in de Verenigde Staten werd gehouden- stelde men talloze vragen aan de bevolking. De ene vraag ging over de aanwezigheid van cataract. De andere ging over het gebruik van preparaten op basis van Sint-janskruid. Er werd vastgesteld door de onderzoekers: dat mensen met cataract in het verleden veel meer gebruik hadden gemaakt van Sint-janskruid. Zulke gegevens versterkten de hypothese, dat Sint-janskruid risico's met zich meebrengt voor het gezichtsvermogen.

Zijn er nog andere nevenwerkingen?

Zoals de gegevens de hypothese versterken, dat Sint-janskruid risico's meebrengt voor het gezichtsvermogen... kan Hypericine in theorie ook een overgevoeligheid van de huid veroorzaken door de zon. Dit fenomeen zou dezelfde rol spelen dan in het verhoogde risico op cataract.

Tenslotte

Om alles te verduidelijken: de retrospectief verzamelde gegevens waarop de analyse is gebouwd. Zoals vragen die de mensen kregen over wat zij deden in het verleden. En dergelijke antwoorden op zulke vragen zijn niet altijd even betrouwbaar.
© 2010 - 2018 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oogaandoening cataract: symptomen, oorzaken en behandelingOogaandoening cataract: symptomen, oorzaken en behandelingCataract is een oogprobleem dat voor heel wat ongemak kan zorgen. Je ooglens gaat geleidelijk aan vertroebelen en je zic…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor…
Sint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid: gebruik en bijwerkingenSint Janskruid is een kruid dat een positieve invloed heeft op depressie. Sint-Janskruid bevindt zich in diverse kruiden…
Studie: Oogdruppels met lanosterol bij cataractStudie: Oogdruppels met lanosterol bij cataractCataract (staar) is goed voor meer dan de helft van alle gevallen van blindheid wereldwijd. Ruim negentig procent van de…
Staar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenStaar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenWat is staar aan de ogen en hoe kan staar worden verholpen? Staar is een troebele ooglens. Staar wordt ook wel 'cataract…
Bronnen en referenties
  • Info: Test gezondheid.
  • UZ-magazine.

Reageer op het artikel "Kan men van Sint-janskruid cataract krijgen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Herborist (infoteur), 24-12-2011 13:49 #1
Er wordt altijd over sintjanskruid en zijn bijwerkingen gesproken zonder aan te geven hoe de bereidingswijze en de dosering was. Thee of een tinctuur 1:5 is totaal anders werkzaam dan sommige extracten die 50 tot 100 keer geconcentreerder zijn. Reactie infoteur, 26-12-2011
Hallo Herborist,

Als er toch zoveel wordt gesproken over de bijwerkingen van sintjanskruid is het misschien beter om dit kruid niet te gebruiken. Wanneer U dat toch wil, vraag dan even raad aan de apotheker, of lees goed de bijsluiten!

Groetjes,
Enza_90-.

Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!