Joods medische ethiek: spirituele visie bij stamceltherapie

In dit artikel over stamceltherapie aandacht voor spirituele overwegingen betreffende deze medische techniek. We kijken naar bezieling, verantwoordelijkheid, maatschappelijke gevolgen, commercialisering, proeven met embryo's, scheiding der geesten, eugenetica, toezicht, eicellen geen handelswaar, dekmantel, speciaal embryo's kweken en restembryo's.
Dit artikel is een bewerking van een hoofdstuk uit het boek 'Uitverkoren voor het leven' van Rabbijn Evers, A.P. Evers en J.A. Evers.

Bezieling

Volgens de Talmoed vindt de bezieling plaats tijdens de conceptie, maar de mens in wording vindt plaats in de baarmoeder waar het embryo 'onderwezen wordt in de Tora' dat de basis vormt voor het religieuze bewustzijn. Mocht een embryo in de toekomst ook buiten de baarmoeder volgroeien tot een baby dan wordt dat ook beschouwd als een mens.

Verantwoordelijkheid

Het komt voor dat bij een IVF-behandeling in plaats van twee kinderen drie kinderen geboren worden. Er worden dan meer embryo's teruggeplaatst om de zwangerschap te vergroten. Later zou de moeder kunnen besluiten het embryo te aborteren. Volgens het Jodendom mag dit niet.

Maatschappelijke gevolgen

Veel DNA van de mens kan al geïdentificeerd worden. Dit is mooi voor wetenschappelijk onderzoek om aandoeningen met een genetische component te bestrijden. Nadeel is dat verzekeringsmaatschappijen en werkgevers de gegevens kunnen gebruiken om de verzekering vast te stellen van de werknemers. Een ander groot probleem vormt de commercialisering van stamceltherapie.

Proeven met embryo's

Klinische toepassing van gekloonde embryo's behoren in de toekomst ook tot de mogelijkheden. De medische ethiek moet hier goed over vooruit denken. Volgens het Jodendom mag in een zeer vroeg stadium menselijk materiaal gebruikt worden om levens te verbeteren of te redden. De term 'embryo' is volgens Rabbijn Evers een te beladen term voor cellen buiten de baarmoeder. Deze cellen kunnen zonder kunstmatige hulp niet verder leven, zodat niet echt sprake is van menselijk leven. Onderzoek op restembryo's of eicellen zou toegestaan moeten kunnen zijn.

Verschil tussen rechtse christenen en Joden

Rechtse orthodoxe christenen (vooral in de VS) zijn tegen stamcelonderzoek omdat hierbij embryo's worden vernietigd. De Talmoed is wél voorstander van de nieuwe technieken omdat het patiënten zou kunnen helpen. Het embryo is verder niet levensvatbaar dus is er geen sprake van moord. Het moet mogelijk zijn mits het een duidelijk medisch doel dient.

Eugenetica

Eugenetica is het verbeteren van de menselijke soort door veranderingen in het erfelijkheidsmateriaal.

Het Jodendom kent geen natuurwetdoctrine en stelt dat alleen juridische en ethische achtergronden getoetst moeten worden aan de Tora geboden.

Toezicht

De Joodse wet staat niet toe dat vreemd zaad gemengd wordt met het zaad van de eigen man. Daarom staat de IVF-behandeling in Joods orthodoxe ziekenhuizen onder streng rabbinaal toezicht. Overigens verschillen rabbijnen van mening of een reageerbuisbaby voldoet aan het gebod 'weest vruchtbaar en vermenigvuldig u.' Sommigen menen van wel, anderen zeggen dat er geen band meer is met de biologische ouders.

Eicellen geen handelswaar

Het Jodendom stelt dat het lichaam niet ons persoonlijk bezit is in zoverre dat men niet de baas in eigen buik is (wel civiel rechtelijk). Toch heeft het belichaamde persoon, het grootste recht zelf over de weefsels te beschikken en wat er met uitgenomen onderdelen gedaan moet worden. Er mag dan ook niet in gehandeld worden omdat dit de menselijke waardigheid aantast.

Speciaal kweken van embryo's

Dit mag volgens het Jodendom alleen als er een medische noodzaak voor is: een patiënt heeft lichaamseigen weefsel nodig vanwege bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of Alzheimer.

Restembryo's

Aan stamcelonderzoek hangen nog veel morele problemen, zoals een verkapte vorm van abortus. Het Jodendom stelt dat er zorgvuldig mee omgegaan moet worden.
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stamceltherapie: Behandelen van diabetes, MS en ParkinsonStamceltherapie wordt al vrij breed ingezet als behandeling bij degeneratieve ziekten. Hoewel de methode nog heel innova…
Toekomstige medicijnen en therapieën bij taaislijmziekteToekomstige medicijnen en therapieën bij taaislijmziekteTaaislijmziekte (ook wel bekend als cystic fibrosis of mucoviscidose) is een ernstige, chronische ziekte die vooralsnog…
Eugenetica: positieve en negatieve maatregelenEugenetica: positieve en negatieve maatregelenDe eugenetica: ook wel rasverbetering genoemd, is de wetenschappelijke studie die als doel heeft om de genetische samens…
Rondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekRondvaart Oosterschelde naar nieuwe methode oesterkweekBekend is het traditionele verwerken en inpakken van de oesters in de historische oesterputten en loodsjes in Yerseke. E…

De grenzen van de wetenschapDe grenzen van de wetenschapWetenschap is de systematische zoektocht naar de waarheid. Uitgerust met vijf zintuigen, onderzoekt de mens het universu…
Wat is een schildwachtklierWat is een schildwachtklierIndien er kanker wordt geconstateerd staat voor iedereen de wereld stil en al snel komt de vraag of er ook uitzaaiingen…
Bronnen en referenties
  • Uitverkoren voor het leven - Rabbijn Evers, A.P. Evers en J.A. Evers
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 07-06-2021
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.