InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Invloed van Social Media op de politiek

Invloed van Social Media op de politiek

Veel politici vragen zich af of het gebruik maken van Social Media invloed heeft op het stemgedrag van de bevolking. Als men hier een antwoord op hebben, kunnen zij hun strategie aanpassen en hierop inspelen. Veel politici hebben er belang bij dat men effectieve middelen kunnen gebruiken om de publiek te benaderen. Social Media kan hier een belangrijk factor bij zijn, waarop politici kunnen inspelen tijdens hun campagnes.

Onderzoek Social Media bij Nederlandse verkiezingen

In 2011 is er een onderzoek gedaan naar de invloed van Social Media op de politiek en de participatie van de bevolking met Social Media. Dit onderzoek is gebaseerd op de Nederlandse verkiezingen van 2010 tot 2011. Er zijn verschillende mogelijkheden om de bevolking te informeren over de politiek. In tegenstelling tot de positieve verwachtingen van het internet, is gebleken dat de toename van het gebruik van internetpagina’s voor politieke kwesties klein zijn gebleven. Er is gebleken dat standaard politiek gerelateerde internetpagina’s niet voldoen aan de verwachtingen van het publiek en dat zij hierdoor geen gebruik hiervan maken. Social Media is echter een programma dat beter aan de verwachtingen voldoen en de mensen doen laten besluiten om gebruik te maken hiervan. Tegenwoordig zijn Social Media kanalen, zoals: Facebook, Twitter, LinkedIn, MySpace, Wikipedia, Youtube etc. de meest gebruikte programma’s op het internet. De statistieken uit april 2011 geven aan dat Facebook momenteel 600 miljoen geregistreerde gebruikers heeft. De bevolking besteedt meer tijd op Facebook dan dat ze op Google zitten en dit is een interessant gegeven.

De ontwikkelingen rondom Social Media heeft ervoor gezorgd dat veel organisaties de behoefte hebben om hierop in te spelen. Dit geldt ook voor de politieke partijen. Hiervoor is een duidelijk plan of strategie voor nodig. Veel politieke partijen hebben veel moeite met het implementeren van Social Media voor hun partij, omdat zij weinig tot geen kennis hebben over dit fenomeen. Het is gebleken dat politici bang zijn om de controle kwijt te raken als zij via het internet informatie delen met het publiek.

Barack Obama

Een goed voorbeeld van effectief gebruik maken van Social Media is het verhaal van Barack Obama die tijdens de verkiezingen veel stemmen heeft gewonnen door het campagne voeren door middel van Social Media. Obama heeft tijdens zijn campagnes gebruik gemaakt van vijftien verschillende Social Media kanalen, waarop hij zijn volgers informatie heeft gegeven over zijn bedoelingen en zijn standpunten.

In het onderzoek van is er getracht te achterhalen of er significant bewijs bestaat, dat het gebruik van Social Media door politici, invloed heeft op het stemgedrag van de bevolking. Er wordt geconcludeerd dat dit niet het geval is en dat de deelnemers aan het onderzoek niet beïnvloed worden door de activiteiten van de politici op Social Media.

Eigen visie

Mijn visie is dat de bevolking onbewust toch informatie meekrijgen en beinvloed worden door de poltici en dit kan van belang kan zijn op de besluitvorming en de stemgedrag. Veel politici kunnen sympathie opwekken door doelbewust informatie te plaatsen op Social Media en hierdoor de bevolking te raken. Het is een goede zaak voor politici om gebruik te maken van Social Media. Zoals in het voorbeeld van Barack Obama is gebleken, kan men veel voordeel halen door middel van deze communicatievormen. Veel mensen zullen zeggen dat ze niet beïnvloed worden, maar in de werkelijkheid is dit meestal anders. Het is lastig te meten of de informatie de doelgroep bereikt en wat het met de doelgroep doet. Het gaat hier om massacommunicatie en de effecten hiervan zijn moeilijk te meten. Hier zal waarschijnlijk meer onderzoeken naar gedaan moeten worden om te kunnen achterhalen of het effect heeft.

Lees verder

© 2011 - 2018 Fikretakin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mate van Social Media gebruik door de bevolkingHet gebruik van Social Media blijft groeien. Verschillende Social Media kanalen hebben miljoenen leden die gebruik maken…
Social media marketingSocial media marketingEr is steeds meer aandacht voor social media marketing. Dat is het maken van reclame voor een persoon, product op persoo…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Social Media en PolitiekInternet en Social Media zijn kanalen die veel worden ingezet en gebruikt als communicatiemiddel voor iedereen op de wer…
Barack Obama,  44e president  van AmerikaBarack Obama, 44e president van AmerikaZijn volledige naam is Barack Hussein Obama en is geboren in Honolulu, Hawai op 04-08-1961. Hij is een amerikaanse juris…
Bronnen en referenties
  • Effing, R., Hillegersberg, J., Huibers, T., (2011). Social Media and Political Participation: Are Facebook, Twitter and YouTube Democratizing Our Political Systems? Department of Information Systems & Change Management, 25-35.

Reageer op het artikel "Invloed van Social Media op de politiek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fikretakin
Laatste update: 14-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Social Media
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!