InfoNu.nl > Wetenschap > Onderzoek > Mate van Social Media gebruik door de bevolking

Mate van Social Media gebruik door de bevolking

Het gebruik van Social Media blijft groeien. Verschillende Social Media kanalen hebben miljoenen leden die gebruik maken van hun programma. Over de hele wereld maken mensen er gebruik van en zetten het in als communicatiemiddel voor verschillende doeleinden. Uit verschillende onderzoeken is te zien hoe de groei eruit ziet en snel de groei verloopt.

Social Media

Social Media is een hype over de hele wereld. Tegenwoordig gebruiken miljoenen mensen verschillende Social Media kanalen. Het is in een snelle tempo gegroeid tot één van de populairste communicatiekanalen dat veel mogelijkheden biedt voor iedereen. Er worden over de hele wereld verschillende onderzoeken gedaan naar de mate van gebruik van Social Media.

Onderzoeken

In een onderzoek van 2007 vergelijkt men het gebruik van de twee Social Media kanalen MySpace en Facebook van de Amerikaanse bevolking. Hieruit is gebleken dat Myspace op de zesde plaats staat met het hoogste aantal webverkeer, dat vastgesteld is op 47 miljoen Amerikaanse bezoekers in de maand. In het zelfde onderzoek is vastgesteld dat Facebook 15 miljoen Amerikaanse bezoekers heeft per maand. Dit is een lager aantal dan Myspace, maar wel een aantal dat groot genoeg is om aandacht aan te besteden en om het in de gaten te houden (Dwyer etal., 2007).

Uit een ander onderzoek onder de Amerikaanse studenten wordt er gesuggereerd dat Facebook meer dan 21 miljoen geregistreerde leden heeft en dat men 1,6 biljoen keer op de Facebook pagina activiteiten verrichten. Een tweederde deel van de totale aantal leden loggen zich dagelijks in op Facebook. Verder blijkt dat een persoon gemiddeld 20 minuten per dag actief is op de website (Ellison, N.B., Steinfield, C., Lampe, C., 2007).

In januari 2009 is er vastgesteld dat Facebook 175 miljoen actieve leden heeft die een account hebben aangemaakt voor persoonlijke of zakelijke doeleinden. Dit getal is zodanig groot, dat als we een vergelijking maken, dat het dan in de buurt komt van de 190 miljoen inwoners van Brazilië. Als we het met Duitsland vergelijken, dan kunnen we zeggen dat Facebook twee keer zoveel gebruikers heeft dan het aantal inwoners van dit land (80 miljoen).Uit een onderzoek van Forrester uit 2008, wordt er gesuggereerd dat 75 procent van de internet gebruikers gebruik maken van Social Media. In vergelijking met 2007 is dit een groei van 56 procent en dit betekend een enorme groei (Kaplan, A.M., M.Haenlein, 2009).

Belang van leeftijd Social Media gebruikers voor de politiek

De leeftijd is van groot belang bij het onderzoeken van het online zoekgedrag van een bevolking. In een onderzoek is er gekeken naar de sociale en psychologische factoren dat van invloed kan zijn op het politiek gerelateerde zoekgedrag van studenten. Het achterhalen van het zoekgedrag van jonge mensen, is in politieke tijden van belang voor veel onderzoekers en politici. Veel jonge mensen mogen op een bepaalde leeftijd zijn of haar stem uitbrengen en dit houdt in dat zij informatie nodig hebben op het gebied van politiek. Het feit dat zij mogen stemmen omdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt zorgt er voor dat zij een interessante groep zijn. In de Amerikaanse verkiezingen is gebleken dat deze doelgroep actief heeft deelgenomen en heeft gestemd. De jonge mensen hebben veel informatie opgezocht op het internet over politiek gerelateerde nieuws (Parmelee, J.H., Perkins, S.C., (2010).

Betekenis voor organisaties en politiek

Uit deze verschillende onderzoeken is te zien dat Social Media gebruikt wordt door vele miljoenen mensen. Het heeft een enorme groei doorgemaakt en blijft dit ook doen. Veel mensen kunnen niet meer zonder dit fenomeen. Mensen kunnen een groot hoeveelheid informatie binnenkrijgen door Social Media. Het feit dat veel mensen actief zijn op Social Media zou voor veel organisaties en bijvoorbeeld de politiek de mogelijkheid geven om via deze kanalen hen te bereiken.

Lees verder

© 2011 - 2018 Fikretakin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Weetjes Social Media: Wat je niet wist over Social NetworksWeetjes Social Media: Wat je niet wist over Social NetworksHet is tegenwoordig lastig iemand te vinden die niet gebruik maakt van sociale media. Bijna alle websites die populair z…
Sociale Media, overheid en de gevarenSociale Media, overheid en de gevarenOnder social media of wel sociale media wordt een online platform verstaan, waarop je met elkaar kunt communiceren. Het…
Social media marketingSocial media marketingEr is steeds meer aandacht voor social media marketing. Dat is het maken van reclame voor een persoon, product op persoo…
De verslavende werking van social mediaDe verslavende werking van social mediaWe zijn er heel de dag druk mee. Het lezen van appjes, kijken hoeveel likes we al hebben op Facebook en het volgen van T…
Letselschade? Wees voorzichtig met social mediaVerzekeraars keren jaarlijks miljarden euro’s aan schadevergoeding uit. Uiteraard willen ze daarbij zeker weten dat de o…
Bronnen en referenties
  • Dwyer, C., Hiltz, S., & Passerini, K. (2007). Trust and Privacy Concern Within Social Networking Sites: A comparison of Facebook and MySpace. New Jersey Institute of Technology, 1-13.
  • Ellison, N.B., Steinfield, C., Lampe, C. (2007). The Benefits of Facebook ‘’Friends:’’ Social Capital and College Students’ Use of Online Social Network Sites. Journal of Computer-Mediated Communication, 12, 1144.
  • Kaplan, A. M. and M. Haenlein, (2009). "Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media." Business Horizons 53(1): 59-68.
  • Parmelee, J.H., Perkins, S.C., (2010). Exploring social and psychological factors that influence the gathering of political information online. Telematics and Informatics, 29, 90-98.

Reageer op het artikel "Mate van Social Media gebruik door de bevolking"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fikretakin
Gepubliceerd: 14-12-2011
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Social Media
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!