Een hersencentrum voor religie bewijst dat God bestaat
Een paar jaar geleden hebben wetenschappers ontdekt dat in de hersenen een gebied bestaat voor religie. Om te overleven op aarde heeft men volgens de evolutietheorie geen religieus besef nodig, alleen de sterksten overleefden en dat waren degenen die zich het snelst aanpasten. Vandaar dat het religieuscentrum in de hersenen weleens een Godsbewijs kan zijn, aldus Rabbijn Evers.
Brain-talk
Tegenwoordig ligt bij de wetenschap de nadruk op 'brain-talk'. Problemen van sociologische of psychologische aard worden medisch behandeld. Dit is een slechte zaak. Daardoor wordt voorbij gegaan aan de sociale oorzaken van gedragsproblemen. Zo onstaat een mechanisch mensbeeld en blijft er weinig meer over van een vrije wil en persoonlijke groei.
Overgang lichaam-ziel
Pijn voelen we alleen als we onze aandacht er op richten. Er bestaat geen centraal pijncentrum. Bij religie schijnt dat anders te zijn. Het werkt mechanisch. Men is in staat om via electrische stimulatie bij atheïsten religieuze gevoelens te produceren. Mensen krijgen dan een duidelijke waarneming van de aanwezigheid van een Opperwezen. Maar religie is meer dan alleen een product van elektrische hersenactiviteit. Als God bestaat en van ons verlangt dat wij contact met Hem maken, dan moet Hij ons een biologisch mechanisme gegeven hebben waarmee we Hem kunnen voelen. Het religieuze hersencentrum vormt de overgang tussen lichaam en ziel, het aardse voertuig en ons ware zelf.
De ziel
Waar ligt ons ego? Neuropsychologen stellen dat er geen cockpit van de ziel bestaat. De overgang van hersen patronen naar mentale voorstellingen is nog steeds een raadsel. Hoe ontstaan onze geest en ons bewustzijn? Wat is mijn ziel? Als je tegenover iemand zit zie je alleen aan lichaam. Daar achter zit echter een werkelijkheid. Je ziet alleen maar lichaamsonderdelen maar de werkelijke persoon erachter, de ziel, kan je niet zien. Met je ogen van vlees en bloed kan je geen hoge abstracties waarnemen. Dat kan alleen met je ziel. Die kan zijn gelijken aanvoelen.
Eenheidservaring
Hoe is het mogelijk dat ik mijzelf ervaar als een eenheid terwijl ik uit triljarden onderdelen besta? Wat verbindt al die onderdelen tot één leven? Zodra we dood gaan, gaan al die deeltjes weer uit elkaar. Het is de ziel die alles verbindt. De ziel geeft mij mijn voorstelling van het lichaam. Mijn ziel maakt alles om mijn heen tot één grote eenheid, die ik waarneem zodra ik mijn ogen open doe. De Talmoed zegt dat net zoals de ziel zich verbergt achter het lichaam, God zich verborgen houdt voor de wereld. Het hele universum opereert als een eenheid. Er is geen onderdeel in de wereld dat niet afhankelijk is van iets anders! Maar wat stuurt dit alles aan? God is de eenheid die alles aanstuurt.
Waarachtige wetenschap
Wanneer wij ervan uitgaan dat alles uit één punt (God) voortkomt, is het zinnig om naar samenhangen te zoeken en verbanden aan te leggen tussen de gebeurtenissen op aarde. Bij wetenschappelijk onderzoek doen we niet veel anders dan het zoeken naar verbanden, samenhang, correlaties en verhoudingen. Alles staat met elkaar verband. Deze impliciete aanname vormt het grondbeginsel van 'het begin van wijsheid is God zien'. Pas wanneer we dat achterliggende Eenheids Beginsel herkennen, is er sprake van waarachtige wetenschap. Niets is toevallig.