Een hersencentrum voor religie bewijst dat God bestaat

Een hersencentrum voor religie bewijst dat God bestaat Een paar jaar geleden hebben wetenschappers ontdekt dat in de hersenen een gebied bestaat voor religie. Om te overleven op aarde heeft men volgens de evolutietheorie geen religieus besef nodig, alleen de sterksten overleefden en dat waren degenen die zich het snelst aanpasten. Vandaar dat het religieuscentrum in de hersenen weleens een Godsbewijs kan zijn, aldus Rabbijn Evers.

Brain-talk

Tegenwoordig ligt bij de wetenschap de nadruk op 'brain-talk'. Problemen van sociologische of psychologische aard worden medisch behandeld. Dit is een slechte zaak. Daardoor wordt voorbij gegaan aan de sociale oorzaken van gedragsproblemen. Zo onstaat een mechanisch mensbeeld en blijft er weinig meer over van een vrije wil en persoonlijke groei.

Overgang lichaam-ziel

Pijn voelen we alleen als we onze aandacht er op richten. Er bestaat geen centraal pijncentrum. Bij religie schijnt dat anders te zijn. Het werkt mechanisch. Men is in staat om via electrische stimulatie bij atheïsten religieuze gevoelens te produceren. Mensen krijgen dan een duidelijke waarneming van de aanwezigheid van een Opperwezen. Maar religie is meer dan alleen een product van elektrische hersenactiviteit. Als God bestaat en van ons verlangt dat wij contact met Hem maken, dan moet Hij ons een biologisch mechanisme gegeven hebben waarmee we Hem kunnen voelen. Het religieuze hersencentrum vormt de overgang tussen lichaam en ziel, het aardse voertuig en ons ware zelf.

De ziel

Waar ligt ons ego? Neuropsychologen stellen dat er geen cockpit van de ziel bestaat. De overgang van hersen patronen naar mentale voorstellingen is nog steeds een raadsel. Hoe ontstaan onze geest en ons bewustzijn? Wat is mijn ziel? Als je tegenover iemand zit zie je alleen aan lichaam. Daar achter zit echter een werkelijkheid. Je ziet alleen maar lichaamsonderdelen maar de werkelijke persoon erachter, de ziel, kan je niet zien. Met je ogen van vlees en bloed kan je geen hoge abstracties waarnemen. Dat kan alleen met je ziel. Die kan zijn gelijken aanvoelen.

Eenheidservaring

Hoe is het mogelijk dat ik mijzelf ervaar als een eenheid terwijl ik uit triljarden onderdelen besta? Wat verbindt al die onderdelen tot één leven? Zodra we dood gaan, gaan al die deeltjes weer uit elkaar. Het is de ziel die alles verbindt. De ziel geeft mij mijn voorstelling van het lichaam. Mijn ziel maakt alles om mijn heen tot één grote eenheid, die ik waarneem zodra ik mijn ogen open doe. De Talmoed zegt dat net zoals de ziel zich verbergt achter het lichaam, God zich verborgen houdt voor de wereld. Het hele universum opereert als een eenheid. Er is geen onderdeel in de wereld dat niet afhankelijk is van iets anders! Maar wat stuurt dit alles aan? God is de eenheid die alles aanstuurt.

Waarachtige wetenschap

Wanneer wij ervan uitgaan dat alles uit één punt (God) voortkomt, is het zinnig om naar samenhangen te zoeken en verbanden aan te leggen tussen de gebeurtenissen op aarde. Bij wetenschappelijk onderzoek doen we niet veel anders dan het zoeken naar verbanden, samenhang, correlaties en verhoudingen. Alles staat met elkaar verband. Deze impliciete aanname vormt het grondbeginsel van 'het begin van wijsheid is God zien'. Pas wanneer we dat achterliggende Eenheids Beginsel herkennen, is er sprake van waarachtige wetenschap. Niets is toevallig.

Lees verder

© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wetenschap en religie in de evolutietheorieWetenschap en religie in de evolutietheorieToen Charles Darwin in 1859 zijn boek 'The Origin of Species' publiceerde, werd dit onmiddellijk een doelwit voor conser…
Moderne Religie: ScientologyIedereen heeft wel eens gehoord van de Scientology Kerk, maar wat is dat nou precies voor een kerk? Veel beroemde mensen…
De cellen van ons zenuwstelselDe cellen van ons zenuwstelselDe hersenen is ons belangrijkste orgaan wat betreft ons gedrag. Zonder dit belangrijke orgaan zijn we niet in staat te f…
Creationisme: een overzichtHet creationisme, een religieuze opvatting over het ontstaan van de wereld, kent een steeds grotere populariteit. De oor…
WetenschapweetjesWetenschapweetjesWat is een vacuüm? Wat is het absolute nul-punt? Is het nu mogelijk om een perpetuum mobile te maken? Wat is ballistiek…
Bronnen en referenties
  • Rabbijn R. Evers

Reageer op het artikel "Een hersencentrum voor religie bewijst dat God bestaat"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

An Thitheïst, 11-05-2011 01:07 #4
Evolutie: doorontwikkelde hersenen die de god-leugen kunnen bevatten in tegenstelling tot primitievere levensvormen met primitievere hersenen die de leugen nodig hebben om zingeving te verschaffen Reactie infoteur, 11-05-2011
Evolutie: God schept constant.

W. Moll, 05-12-2009 17:05 #3
Dat alleen de sterksten overleven volgens de evolutieleer is een bekende misvatting, die door veel niet biologen alom wordt gemaakt. Het gaat om populaties (niet om individuen) die zich het meest hebben kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden waardoor zij een voordeel hadden / hebben op hun concurrenten. Ik heb ook nooit begrepen waarom de principes van de evolutieleer voortdurend worden gekaapt, om ze te zeggen, door mensen die het maar half hebben begrepen. Dat er een of ander hersencentrum zou bestaat waarmee de mens in staat is om bepaalde transcendente gedachten te ontwikkelen zal ik niet ontkennen, maar om dit als een "bewijs"te zien van een religieus centrum in het centrale zenuwstelsel is volgens mij wishfulll thinking, zonder enig concreet bewjis. Reactie infoteur, 05-12-2009
Voor het Jodendom geldt dat de evolutietheorie gewoon bestaat. God is constant met de Schepping bezig. Er wordt dus niets weggekaapt. Ik begrijp dan ook niet worden aanhangers van de evolutietheorie zich afzetten tegen de aanhangers van de Schepping. Het zou begrijpelijk zijn wanneer de Schepping gezien wordt als één begin moment. Maar aangezien er sprake is van continue schepping door God op elk moment houdt dit automatisch evolutie is. Uiteindelijk moet de evolutie ook door een kracht (God) in gang zijn gezet. Probleem is echter dat veel aanhangers van de evolutietheorie God als een soort persoon beschouwen. Ja, in zo'n God geloven de Joden natuurlijk ook niet. God is een eenheid die verder niet te definiëren valt met menselijke begrippen.

Als er geen God zou zijn dan moet er dus sprake zijn van toeval. In dat geval zou er veel minder ordening zijn in de Schepping. Dan zou bijvoorbeeld soms een computer wel werken en soms niet; soms zou de aarde om de zon draaien en soms ook weer niet.

Groet, Etsel

Musixiq (infoteur), 24-06-2008 20:44 #2
Het is allemaal wat lastig te bevatten, maar ik heb geprobeerd het in een dichtvorm op te schrijven. Dit heb ik gedaan voor mijn neefje die zijn moeder is verloren. Des al niet te min geeft het heel beknopt een verklaring voor dit alles. En eigenlijk is hij waterdicht. Wetenschappelijk is het bestaan van een hogere macht niet aan te tonen. De aanwezigheid van een andere dimensie wel.

Uhryghn heet verhaal. Deel IIC is het stukje wat je nu wilt lezen denk ik. De wetenschap heeft de ontkenning van gid nodig om verder te komen. Anders zou zei bij elke vraag genoegen menen met: "god heeft het go gecreeerd." Wat is wijsheid?

Dingetje, 17-11-2007 10:30 #1
Maakte god de hersenen of maakten de hersenen god? Reactie infoteur, 19-11-2007
God schiep de mens en daarmee ook de hersenen. Aangezien de mens slechts een scheppende functie heeft in de zin van voortplanting, kunnen de hersenen niet God hebben geschapen. Zou dat wel het geval zijn dan zouden -verder door geredeneerd- de hersenen ook het universum, de planeten, de natuur, de dieren etc. geschapen moeten hebben. Wie zou anders die zaken geschapen hebben? Zelfs al geloof je in de evolutietheorie en de Big Bang dan nog moet er een kracht zijn die alles in beweging heeft gezet.

Bovendien komt de vraag naar voren waarom dan niet alle mensen in God geloven als God slechts een produkt is van de hersenen. Zijn de hersenen van niet-gelovigen dan anders dan die van gelovigen?

Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Onderzoek
Special: Jodendom
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!