Wat als uw minderjarige kind iets miskoopt?

Wat als uw minderjarige kind iets miskoopt? Uw minderjarige zoon van 14 jaar heeft besloten om achter uw rug om een scooter aan te schaffen. De winkelier zag uw zoon aan als zestien en heeft de koop voltooid. U bent hier niet blij mee en wil de scooter terugbrengen naar de winkel. Krijgt u uw geld terug, en zoja krijgt u dan het volledige aankoopbedrag?

Handelingsonbekwaam

Uw zoon is wat de wet noemt handelingsonbekwaam (artikel 1:234 BW). Het is uw zoon eigenlijk niet toegestaan om spullen te kopen. Maar dit wordt door de wetgever "verzacht". Indien uw zoon toestemming heeft dan is hij wel bekwaam om rechtshandelingen te verrichten. Deze toestemming is geen algehele toestemming, de toestemming dient gericht te zijn voor een bepaalde rechtshandeling of bepaalde doel. Een voorbeeld u beveelt uw zoon om melk en brood te halen.

De toestemming wordt verondersteld te zijn verleend indien het in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk wordt geacht dat minderjarigen van die leeftijd een dergelijke handeling verrichten. Met andere woorden, is het normaal voor een veertienjarige om een bepaalde handeling te verrichten? Indien uw zoon zonder dat u het heeft gezegd melk en brood gaat halen, dan kan de toestemming worden verondersteld (het is normaal dat een veertienjarige melk en brood haalt). Het is niet normaal wanneer uw zoon een auto aanschaft. In dit geval geldt dat het ook niet normaal is dat een veertienjarige een scooter koopt.

Vernietigbaarheid

Op grond van artikel 3:32 kunt u de aankoop vernietigen. U gaat naar de winkel en stelt dat uw zoon minderjarig is en dat u de toestemming natuurlijkerwijs niet had verleend om een scooter te kopen, daarom wenst u de scooter terug te geven voor de prijs die uw zoon heeft betaald. Indien de verkoper aanvoert dat hij dacht dat uw zoon als 16 overkwam, kunt u hem erop wijzen dat hij in eerste instantie naar zijn legitimatie moest vragen dan wel dat die toestemming niet verleend kon zijn.

Teruggave aankoopbedrag?

De volgende vraag is of u het bedrag terug zou kunnen krijgen. De winkelier kan stellen dat de nieuwe scooter door het ene ritje die uw zoon heeft gereden naar huis, tweedehands is geworden. Hierdoor zou u schadevergoeding moeten betalen aan de winkelier. Maar is dit terecht? De consumentenbond vond in eerste instantie van wel: de ouder dient schadevergoeding te betalen. Door oplettende juridische leraren diende de consumentenbond zichzelf te corrigeren: de ouder dient geen schadevergoeding te betalen. Dit is geen algemene regel, maar gebaseerd op de gegeven specifieke situatie.
In beginsel is het zo dat door vernietiging van de overeenkomst de zaken terugdraaien naar de situatie waarin er geen overeenkomst was: de zoon had zijn geld, de winkelier zijn scooter. Dit gebeurt door onverschuldigde betaling. In feite geeft u de scooter terug aan de winkelier en de winkelier het geld aan u. Nu is er sprake van waardedaling van het goed, de scooter is niet meer nieuw.

De wet bestrijkt dit door de leer van de verrijking: uw zoon is door het ritje ongerechtvaardigd verrijkt. U dient dan de kosten tot het bedrag van de verrijking te betalen: het verschil tussen tweedehands en nieuw. Maar de vraag is of uw zoon wel verrijkt is? Aangezien het hier om een minderjarige gaat, gelden er wat soepelere regels. Op grond van artikel 209 dient u geen vergoeding te betalen indien het goed niet werkelijk tot voordeel van uw zoon of u als ouder is gekomen. Deze regel is opgenomen ten behoeve van de minderjarige (handelsonbekwame), de regel geldt niet voor volwassene handelsbekwame personen. Stel u zoon was op taalcursus in Frankrijk, dan kunt u de koop wel omdraaien maar het feit is en blijft dat uw zoon is verrijkt. Hij heeft namelijk een taal geleerd, en de gevolgen hiervan zijn niet terug te draaien. Een ritje naar huis op de scooter kan niet bepaald beschouwd worden als verrijking. Indien u als ouder voordeel trekt uit de scooter, u maakt gebruik van de scooter, dan moet u wel schadevergoeding betalen. Als dit laatste niet het geval is, dan heeft u recht op het volledige aankoopbedrag. Kanttekening hierbij is wel dat de scooter er als nieuw uit moet zien, indien er op is bekrast - bijvoorbeeld door niet goed in de garage te parkeren - dan komt dat wel voor uw rekening!
© 2009 - 2020 Servanda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Toerekenbaarheid bij onrechtmatige daadÉén van de belangrijkste bronnen van verbintenissenrecht is de onrechtmatige daad. Om van een onrechtmatige daad te kunn…
Aansprakelijkheid & wie betaalt schade veroorzaakt door kindAansprakelijkheid & wie betaalt schade veroorzaakt door kindHoe lang en tot wanneer zijn ouders in 2019 en 2020 aansprakelijk voor hun kind en kinderen. Wie is er aansprakelijk als…
Voogdij: keuze en taken van een voogdVoogdij: keuze en taken van een voogdVanaf de geboorte, komt het kind in de handen van zijn/haar ouders terecht. De ouders zorgen voor het kind en voeden het…
SchadevergoedingSchadevergoedingOngevallen en letsel behoren tot de dagelijkse praktijk van het leven. Slachtoffers van een dergelijke letselschade zaak…

Wat is de invloed van een faillissement op de rechtspositie?Wat is de invloed van een faillissement op de rechtspositie?De persoon die failliet is verklaard (gefailleerde), krijgt te maken met allerlei wettelijke regels die een inbreuk make…
De geschiedenis van de Onroerende Zaak Belasting (OZB)De onroerende-zaakbelasting werd in 1970 opgenomen in de Gemeentewet , min of meer ter vervanging van de grondbelasting,…

Reageer op het artikel "Wat als uw minderjarige kind iets miskoopt?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maarten, 10-06-2013 12:39 #3
Mijn zoontje van drie heeft met mijn telefoon gespeeld. Nu heeft hij blijkbaar door te toetsen een aantal spelletjes aangeschaft. Hij is handelsonbekwaam, ik heb nergens toestemming voor gegeven en nergens hoefde ter verificatie een code ingetoetst te worden (dat kan hij ook niet). Het geld wordt geïnd via mijn telefoon provider (automatisch). Wat nu? Bij de provider klagen?

Rutger, 21-08-2012 16:35 #2
Ik heb een internet abonnement afgesloten terwijl ik 17 was dit heb ik uiteindelijk niet meer kunnen betalen nu gaan ze achter me aan ik weet dat het heel stom was maar wat kan ik hier aan doen ik schreef namelijk op dat ik 18 was in het aanvraag formulier maar dan vraag ik mij af of het niet de verantwoordelijkheid is van de koper om te kijken of desbetreffende gegevens kloppen en of er een manier is om dit te ontkrachten.

Inge Hulshof, 19-05-2011 11:23 #1
Als een kind iets virtueels aankoopt bij een spelletje en bij de voorwaarden die een kind uiteraard niet leest staat dat men 13 jaar of ouder moet zijn, is het dan toch toegestaan voor een kind jonger dan 18 jaar om virtuele aankopen te doen t.w.v. 489 euro? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste mevrouw Hulshof,

Volgens de wet moet ieder persoon onder de 18 jaar toestemming van zijn ouders hebben om iets te mogen kopen. Dit is anders wanneer het kind iets koopt wat normaal voor zijn leeftlijd lijkt (bijvoorbeeld snoep voor een 13-jarige) of wanneer hij toestemming van zijn ouders heeft gekregen.

Aangezien het kind - in uw voorbeeld - 13 jaar is en een aankoop heeft gedaan van een hoge waarde, dan lijkt het op het eerste gezicht dat dit niet mag: het kind is jong + 489 euro uitgeven is niet 'normaal' voor zijn leeftijd. Maar de vraag is, hebben de ouders toestemming gegeven?
Hoe heeft het kind een spelletje kunnen kopen? Had hij bankgegevens nodig om het spel aan te kunnen schaffen?
De ouders van het kind moeten het een-en-ander bewijzen en dat kan lastig voor de ouders zijn.

Infoteur: Servanda
Gepubliceerd: 13-09-2009
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Recht en wet
Reacties: 3
Schrijf mee!