InfoNu.nl > Wetenschap > Ruimtevaart > Blue Origin ruimtevaartbedrijf van Amazons Jeff Bezos

Blue Origin ruimtevaartbedrijf van Amazons Jeff Bezos

Tijdens zijn schooljaren, kwam de passie van Jeff Bezos over ruimtevaart al duidelijk naar voren. In zijn afstudeerrede op high school sprak hij al passievol over de ruimtevaart. Zijn opa was een raketgeleerde en een schoolreisje naar NASA wakkerde zijn passie voor de ruimtevaart aan. Waarom niet een eigen bedrijf in de ruimtevaart beginnen? Een bedrijf dat ook onderzoek doet naar de mogelijkheden om de mensheid permanent in de ruimte te brengen.

Vennootschap

Rond het jaar 2000, had het bedrijf van Jeff Bezos, Amazon, het moeilijk. Voor Jeff Bezos een reden om met iets nieuws te beginnen. Hij richtte een vennootschap op met de naam Blue Origin. Pas in het jaar 2003 werd het nieuwe bedrijf van Jeff Bezos door een oplettende verslaggever ontdekt.

Ruimteonderzoek

In een oud pakhuis in de Amerikaanse stad Seattle werd ruimteonderzoek gedaan. Het pakhuis stond op naam van Jeff Bezos. Als eerbetoon aan de eerste Amerikaan in de ruimte, Alan Shepard, noemde Jeff Bezos zijn eerste ruimteonderzoek project New Shepard. Kosten van het eerste deel van het onderzoek project? Zo´n 30 miljoen dollar. Gestoord of briljant?

Het idee

Het idee van Jeff Bezos was om passagiers mee te nemen naar de randen van de atmosfeer, ze daar in een baan om de aarde te brengen, met een stuwkracht gebaseerd op peroxide en kerosine. Ruimtetoerisme dus. Het idee van Jeff Bezos was om er een commercieel bedrijf van te maken, zodat ruimtetoerisme de kans kregen kennis te maken met de ruimte.

Journalist

De journalist die Blue Origin in 2003 ontdekte was Brad Stone, verslaggever van Newsweek. In zijn artikel na de ontdekking beschrijft Stone dat het langetermijndoel van Jeff Bezos is om een permanente aanwezigheid van de mens in de ruimte te verwezenlijken. Jeff Bezos sprak hier al over in zijn afscheidsrede van high school: “Proberen om veiliger en goedkoper naar de ruimte te gaan is mijn wens.”

Superrijke ondernemers

Het is de tijd dat NASA het moeilijk heeft. Het is de tijd dat superrijke ondernemers zich bezighouden met ruimtevaart, terwijl NASA banen moet schrappen. Richard Branson van Virgin Atlantic Airways of Sergey Brin van Google houden zich bezig met de ruimtevaart of ondersteunen financieel particuliere alternatieven voor NASA. Opmerkelijk is dat voor Blue Origin veel ex-werknemers van NASA werken, waaronder ruimtevaartwetenschappers.

Doel van de onderneming

Wat is het doel van de onderneming Blue Origin? De kosten voor bemande ruimtevaart te verminderen, zodat steeds meer mensen kennis kunnen maken met de ruimte. Behalve dat is het een wens van Jeff Bezos om de mensheid permanent te laten vestigen in de ruimte, hier is onderzoek voor nodig. Bezos zelf omschrijft Blue Origin als een onderneming dat een klein onderdeel is van een grote en ingewikkelde technische uitdaging.

Ruimteschip

Het eerste ruimteschip dat Blue Origin ontwikkelde is de Goddard, genoemd naar Robert Hutchings Goddard, een Amerikaanse natuurkundige die als eerste in 1926 een raket ontwikkelde met vloeibare brandstof. De Goddard is ontworpen om verticaal te kunnen opstijgen, iets waar NASA van gruwelt. Verticale opstijgingen worden door NASA niet serieus genomen. De eerste testvlucht van de Goddard ging goed.

Eerste ruimtevlucht

Op 13 november 2006 was de eerste vlucht met de Goddard. Gelanceerd vanaf het platform van Blue Origin in Texas, steeg het eerste ruimteschip van Blue Origin een paar 100 meter op en kwam daarna zachtjes terug op aarde. Om daadwerkelijk de ruimte te bereiken moet het ruimteschip een paar honderd kilometer kunnen opstijgen.

Brandstof

Welk type brandstof gebruikt wordt voor de Goddard is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het om een schoon soort gaat die weinig rookontwikkeling veroorzaakt. Op de website is de eerste vlucht van de Goddard te zien. Jeff Bezos heeft er een brief bij geplaatst.

Astronauten

Lang bleef het stil rond Blue Origin, tot het moment dat NASA een bedrag van 3,7 miljoen dollar kreeg van Blue Origin. Een bedrag om te besteden aan een ontwerp om de ontsnappingscapsule voor de astronauten te verbeteren. Ook om een raketsimulator te bouwen om testen beter te laten uitvoeren.

Johnson Space Centre

In 2011 nodigde NASA enkele particuliere bedrijven uit, waaronder Blue Origin, om in het Johnson Space Centre in Houston Texas hun plannen te presenteren die ondersteuning nodig hebben van NASA. Het Amerikaanse congres en NASA vermoeden dat de toekomst van de ruimtevaart wel eens in handen kunnen zijn van de commerciële bedrijven zoals Blue Origin van Jeff Bezos.

Jeff Bezos

Jeff Bezos past dezelfde filosofie toe op zijn bedrijf Blue Origin als hij gebruikte voor Amazon: plaats de klant op de eerste plaats. De klant moet altijd centraal staan. En ga daarna op zoek naar nieuwe toepassingen en oplossingen die het geheel verbeteren. Zijn derde standpunt is: houd de blik gericht op de verre toekomst. En Blue Origin is een project dat vele tientallen jaren in beslag zal nemen…
© 2013 - 2019 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Risicovolle startende ondernemers hebben geld nodig. Groei van een startende ondernemer kan geremd worden door geldgebre…
Amazons e-reader KindleAmazon is ontstaan en ontwikkeld door Jeff Bezos, een computernerd, softwareontwikkelaar en multi-talent die uitblinkt i…
Het ontwerp van de ideale Amazon siteHet ontwerp van de ideale Amazon siteDe website van Amazon is klantvriendelijk. De site is overzichtelijk en duidelijk. Precies wat online klanten willen. Je…
Amazon, de website voor de retailersAmazon, de website voor de retailersIn 1995 werd Amazon opgericht door Jeff Bezos, in eerste instantie enkel als website om boeken te kopen. Al snel was dui…
Nasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieNasa: Amerikaanse ruimtevaartorganisatieDe NASA is de federale organisatie van de VS, voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Ze onderzoeken ook mogelijke nieuwe…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Origin
  • http://www.space.com/19584-blue-origin-quiet-plans-for-spaceships.html
  • http://www.blueorigin.com/
  • http://www.thedailybeast.com/newsweek/2003/05/04/bezos-in-space.html

Reageer op het artikel "Blue Origin ruimtevaartbedrijf van Amazons Jeff Bezos"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Wetenschap
Subrubriek: Ruimtevaart
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!